Kezdőlap Címkék Fang fenghui

Címke: fang fenghui

Korrupció miatt előzetesben az egykori vezérkari főnök

0

Az általában jólértesült South China Morning Post gyorshírben számolt be arról, hogy a katonai ügyészség letartóztatta a 66 éves Fang Fenghui tábornokot és korrupció miatt vizsgálatot indítottak ellene.

Egy újabb „tigris” esett tehát csapdába. (Kínában így hívják azokat a tábornokokat, akik a korrupcióellenes kampány áldozatai lettek.) Nemrég egy hasonló „tigris” Zhang Yang /Zsang Jang/ tábornok öngyilkos lett, amikor rádöbbent, hogy csapdába esett.

Nem is oly rég még mindketten a Központi Katonai Tanács illusztris tagjai voltak. Ez a testület irányítja Kína fegyveres erőit. Fontosságát jelzi, hogy ez élén az első számú vezető, Hszi Csinping elnök áll. A négycsillagos Fang Fenghui tábornok ebben a testületben kulcs szerepet töltött be, hiszen neki kellett képviselnie az egész hadsereget úgy, hogy a különböző haderőnemek közötti szokásos harcok ne gyengítsék Kína katonai erejét.

Csakhogy Hszi Csinping elnök amint hatalomra került, elrendelte a fegyveres erők legfelső vezetésének átvilágítását.

A hadsereg nem volt ismeretlen terület a számára, hiszen politikai pályafutását azzal kezdte, hogy ő lett a hadügyminiszter személyi titkára. A felülvizsgálat kínos eredményeket hozott: kiderült, hogy Kína hadserege ugyan a legnagyobb, de távolról sem elég hatékony. Ami még nagyobb baj: a tiszti rangokat protekció és pénz ellenében osztogatták. A tudásnak nem sok hely maradt. Ezért váltották le Fang Fenghui tábornokot, aki – több más tábornoktársához hasonlóan – kegyvesztett lett. Most pedig előzetesben kell válaszolnia a nyomozók kínos kérdéseire. Sok más hozzá hasonlóan fontos elvtárs egész életére börtönbe került korrupció miatt. Nem kizárt, hogy az egykori vezérkari főnök is hozzájuk csatlakozik majd.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK