A kormány Paksra, a magyar a napelemre voksol

0
909

Miközben a kormány az atomenergiára fókuszálva szinte buldózerként halad előre a PAKS-2 projekttel, a magyar lakosság ezzel szembe menve egyre erőteljesebben teszi le a voksát a megújuló energia mellett.  

Több éves trend folytatódásáról számolt be legfrissebb statisztikai adatait közzétéve a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal: 2016. végére az előző év azonos időszakához képest közel 30 százalékkal nőtt a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége, s elérte a 165,5 MW-ot. A háztartási kiserőművek (HMKE, azaz 50 kW alatti beépített teljesítőképességű kiserőművek) kategóriában 2016 végén összesen 20 496 darab csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, ami az előző év végi 15 220 darabhoz képest 35 százalékos növekedést jelent – olvasható a hivatal összegzésében.

Háztartási méretű naperőművek darabszáma méretkategóriánként (2016)

A növekedés elsősorban a napelemes rendszereknek köszönhető, azoknak mind a darabszáma, mind pedig a kapacitása bővült az érintett időszakban. 2016. végére 164,08 MW-ot tett ki a napelemes HMKE-k beépített teljesítőképessége, ami az összes beépített teljesítmény 99,17 százaléka. Ez összesen 20 401 db háztartási méretű naperőművet jelentett 2016 végén.

Csak a napelem népszerű

A napelem mellett egyéb megújuló energiaforrásba is beruházhatnának a magyarok, de nagyon kevesen teszik ezt – olvasható ki az adatokból. A felhasznált energiahordozó fajtáját tekintve még jelen van valamelyest a szél-, vízenergiát, biogázt, biomasszát, földgázt, valamint egyéb energiahordozókat (termálmetánt, benzint és dízelt) hasznosítása is a HMKE- szegmensben.

Háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége energiaforrások szerint (2008-2016)

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .