Kölcsönös udvarlás

0
432

Paks 2-vel bebetonozta az energiafüggést az oroszokkal szemben. Az ilyesfajta beruházások bűzlenek a korrupciótól, lásd a budapesti metró szerelvényeinek felújítását. A megbízást – teljesen átláthatatlan eljárásban – egy orosz cég kapta, a leszállított vonatokat azonban kapásból javítani kellett. És akkor még itt van a leleplezés, hogy a letelepedési kötvényprogram keretében vízumot kapott a nyugati tilalmi listán szereplő orosz kémfőnök fia is.

A magyar kormányfőt ugyan az EU pellengérre állítja, ám Moszkvával egyre jobbak a politikus kapcsolatai – írja a Die Presse az „Orbán hosszú útja a putyini Keleten” című cikkben. Az újabb moszkvai látogatás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón mindketten látványosan demonstrálják a szívélyes viszonyt, kedves szavakat váltanak, szédületes számokat ismertetnek. De már két hónappal is ugyanez volt: udvarolnak egymásnak. Ám ez a történelem iróniája, hiszen a magyar politikus csaknem 30 éve, Nagy Imre temetésén ajtót mutatott az oroszoknak, miközben a mostani orosz államfő a KGB ügynökeként az NDK-ban kémkedett. Ma egymást védelmezik. Sőt, Magyarország most lehet csak igazán ék Európában az oroszok javára, bár kitart a szankciók mellett, még ha értelmetlennek is tartja azokat.

Ideológiailag a két állam összeforr: Putyin és Orbán is dekadensnek, tehetetlennek és veszélyesen liberálisnak tartja a Nyugatot. A magyar miniszterelnök példaképnek tekinti Oroszországot az illiberális demokrácia szemszögéből, és Közép-Ázsiának teszi a szépet, ami mögött a gazdaság, a piac és a pénz húzódik meg. Paks 2-vel bebetonozta az energiafüggést az oroszokkal szemben. Az ilyesfajta beruházások bűzlenek a korrupciótól, lásd a budapesti metró szerelvényeinek felújítását. A megbízást – teljesen átláthatatlan eljárásban – egy orosz cég kapta, a leszállított vonatokat azonban kapásból javítani kellett. És akkor még itt van a leleplezés, hogy a letelepedési kötvényprogram keretében vízumot kapott a nyugati tilalmi listán szereplő orosz kémfőnök fia is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .