Klímaváltozás: milliókkal nő a veszélyeztetett emberek száma

0
605

Egy tanulmány szerint a következő évtizedekben milliókkal nő azoknak az embereknek száma, akiket árvizek veszélyeztetnek.

Német szakértők számítógépes szimulációkat alkalmazva megvizsgálták az egyes régiók megváltozott csapadékmintázatának hatását, és arra jutottak, hogy az áradások elleni védekezést fejleszteni kell, különösen az Egyesült Államokban, India és Afrika bizonyos részein, Indonéziában és Közép-Európában.

A folyók áradása a világ legelterjedtebb és legpusztítóbb természeti katasztrófái közé tartozik.

A védekezőeszközök közé sorolható a védőgátak növelése, a jobb folyógazdálkodás, az építési normák fejlesztése, sőt “mobil” települések kialakítása – írja a Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány, amelyet az MTI idéz.

A világ legsúlyosabb árvizeinek 10 százaléka által érintett emberek száma Ázsiában megduplázódik 2040-re, 76 millióról 146 millióra emelkedik – jelentették ki a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársai. Észak-Amerikában a veszélyeztetett emberek száma tízszeresére, 100 ezerről egymillióra nőhet.

A valódi számok a jövőben még magasabbak is lehetnek, mivel

a népesség növekedését és a további urbanizációt nem is vették figyelembe a kutatók.

Figyelmeztettek arra is, hogy az elmúlt évtizedekben kibocsátott üvegházhatású gázok miatt a klímaváltozás megfékezésére tett jelenlegi erőfeszítések ellenére is növekszik a folyóáradások kockázata.

“Eljött az az idő, amikor a klíma jövőbeli változásának mérséklésével együtt alkalmazkodni kell ahhoz a klímaváltozáshoz, melyet már okoztunk” – mondta Anders Levermann, a tanulmány egyik szerzője.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .