Kezdőlap Címkék árvíz

Címke: árvíz

Ukrajna elnyomással vádolja Oroszországot az elárasztott területeken

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes azzal vádolta a hersoni orosz megszállókat, hogy a Kahovka-gát állítólagos felrobbantása okozta áradást az elnyomás fokozására használják fel. A megszállók „további kemény szűrőintézkedéseket vezettek be” – írta Hanna Maljar a Telegramon.

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes azzal vádolta a megszálló erőket, hogy csak „jelentős pénzösszegért” cserébe engedik az embereket biztonságba. A házkutatások során értéktárgyakat foglaltak le, ukrán útleveleket és egyéb iratokat vittek el és semmisítettek meg. A már biztonságba menekült emberek otthonait kirabolták. Azok az önkéntesek, akik humanitárius segélyt szeretnének szétosztani az árvíz sújtotta településeken falakba ütköznek a segélyek szétosztását akadályozzák.

Maljar állításait nem lehet függetlenül bizonyítani, és az oroszok által megszállt területekről származó információkat általában nehéz ellenőrizni. A múlt héten azonban többen is beszámoltak arról, hogy segélycsoportok szervezőit nem engedik be az árvíz által súlyosan sújtott városokba.

Ennek megfelelően az oroszok alig engednek ki embereket a városból. Az általuk bejelentett evakuálási intézkedések rosszul szervezettek, és csak az orosz útlevéllel rendelkezőknek kedveznek. A beszámolók szerint a segítők azt gyanítják, hogy a város lezárásával  akarják elfedni az árvízkárosultak számát.

120 perc – 2018. január 29. 10:00

0

Babis folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat

Andrej Babis folytatja a tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyektől támogatást remél új kormányához. Ezt azután jelentette be, hogy Milos Zeman elnököt újraválasztották és ez plusz időt biztosít Babis számára.

Nem mond le Udo Landbauer

Alexander Van der Bellen államfő felszólítása ellenére sem mond le mandátumáról az osztrák Szabadság Párt alsó-ausztriai tartományi gyűlés vezetője. Az Udo Landbauer által támogatott szervezet korábban náci énekkönyveket terjesztett.

Tovább emelkedik a vízszint Párizsban

Hétfő reggelre 5,84 méter magasra emelkedett a Szajna vízszintje Párizsnál, csak holnap kezd el visszahúzódni. Másfélezer embert kellett evakuálni, s ugyanennyi otthon marad közművek nélkül. 2006-ban volt  rekord, 6,1 méter magas Szajna-szinttel.

Fucsovics előrelépett a ranglistán

Az Ausztrál Nyílt teniszbajnokságon elért kiváló eredményének megvan a hatása: Fucsovics Márton a 63. Helyre került fel a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján.  17 helyet javított eddigi pozícióján. A rangsor élén továbbra is Nadal áll.

 

120 perc – 2018. január 27. 10:00

0

Fidesz: az antiszemitizmusnak nincs helye a közéletben

A holokauszt emléknapján kiadott közleményében Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató azt írja: a tragédia az egész nyugati világ lelkiismeretén nyomott hagyott, a párt pedig „elítéli az antiszemitizmus minden formáját és kiáll az emberi méltóság védelme mellett”.

A britek többsége újra szavazna a brexitről

16 százalékkal vannak többen azok Nagy-Britanniában, akik szerint újra népszavazást kellene tartani az ország Európai Unióból való kiválásáról. A többség úgy gondolja, a kiválás rossz hatással lesz ország gazdaságára. (Guardian)

Egyre jobban árad a Szajna Párizsban

A folyó vízszintje több méterrel van az ilyenkor megszokott fölött, a nagy esők miatt. A folyóparti házak és üzletek tulajdonosait már riasztották, hogy elöntheti őket a víz. Az elővárosokban százakat kitelepítettek. (BBC)

Klímaváltozás: milliókkal nő a veszélyeztetett emberek száma

0

Egy tanulmány szerint a következő évtizedekben milliókkal nő azoknak az embereknek száma, akiket árvizek veszélyeztetnek.

Német szakértők számítógépes szimulációkat alkalmazva megvizsgálták az egyes régiók megváltozott csapadékmintázatának hatását, és arra jutottak, hogy az áradások elleni védekezést fejleszteni kell, különösen az Egyesült Államokban, India és Afrika bizonyos részein, Indonéziában és Közép-Európában.

A folyók áradása a világ legelterjedtebb és legpusztítóbb természeti katasztrófái közé tartozik.

A védekezőeszközök közé sorolható a védőgátak növelése, a jobb folyógazdálkodás, az építési normák fejlesztése, sőt „mobil” települések kialakítása – írja a Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány, amelyet az MTI idéz.

A világ legsúlyosabb árvizeinek 10 százaléka által érintett emberek száma Ázsiában megduplázódik 2040-re, 76 millióról 146 millióra emelkedik – jelentették ki a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársai. Észak-Amerikában a veszélyeztetett emberek száma tízszeresére, 100 ezerről egymillióra nőhet.

A valódi számok a jövőben még magasabbak is lehetnek, mivel

a népesség növekedését és a további urbanizációt nem is vették figyelembe a kutatók.

Figyelmeztettek arra is, hogy az elmúlt évtizedekben kibocsátott üvegházhatású gázok miatt a klímaváltozás megfékezésére tett jelenlegi erőfeszítések ellenére is növekszik a folyóáradások kockázata.

„Eljött az az idő, amikor a klíma jövőbeli változásának mérséklésével együtt alkalmazkodni kell ahhoz a klímaváltozáshoz, melyet már okoztunk” – mondta Anders Levermann, a tanulmány egyik szerzője.

Legalább 13 halott a görög áradásokban

0

11-en Mandra városában haltak meg, saját, elöntött telkükön, ketten pedig a partoknál hajózva.

Fotó: MTI/EPA/Lefterisz Damianidisz

A nagy esők miatt kialakult árvízben többen eltűntek, és sérültek is vannak. Több patak megáradt, egy autópályát is le kellett zárni.

Az ár autókat sodort magával, és országutakat mosott el.

Az ország egyes részein házakban és üzletekben is komoly károkat okozott a víz.

A Földközi-tenger középső részén napok óta nagy őszi vihar van. A hétvégén Korfun meghalt egy turista. Az előrejelzések szerint a következő napokban sem várható változás az időjárásban.

Texas: nagy a baj

0

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint „példa nélküli” a természeti katasztrófa Texasban. Az esőzések erősödnek, s egyre fenyegetőbb az árvíz. Az iskolák zárva, miként a houstoni repülőtér is. Az olajfúrók sem üzemelnek. Sok helyen nincs áramszolgáltatás, sok a kiürítés Harvey hurrikán nyomán.

Vasárnap éjjel – magyar idő szerint hajnalban – tovább erősödött az esőzés, több mint ezer embert mentettek ki az otthonából, többek között Houstonban is. Meteorológusok előrejelzései szerint az esőzések várhatóan még erősödnek is, és a viharzóna egészen szerdáig tombol Texasban. Szombaton és vasárnap mintegy 75-80 centiméternyi csapadék hullott, elsősorban Houstonra – írja az MTI.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városának számító Houston utcáin vasárnap estére mellkasig-vállig ért a víz, és bár a vihar  délután mintegy 150 kilométernyire északra vonult, körívet leírva lassan visszatért a város fölé.

Greg Abbott kormányzó bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda további 3000 tagját vetették be, s az állam 62 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területnek. Az államban háromszázezer embernél nincs áramszolgáltatás. Az esőzés mellett – annak következtében is – megállíthatatlanul és gyorsan áradnak a folyók Texas déli és keleti vidékein.

Lezárták a Mexikói-öbölben lévő olajfúró-tornyokat és az olajfinomítókat is,

s eddig 250 utat és országutat kellett lezárni. A houstoni George Bush nemzetközi repülőtéren – az előrejelzésekkel ellentétben – hétfőn mégsem indul meg a forgalom, vasárnap esti jelentés szerint a légikikötő meghatározatlan ideig zárva marad.

Donald Trump elnök kedden utazik a térségbe.

 

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!