Kitiltanák a Soros-alapítványt Pécsről

0
799

A pécsi közgyűlés Fidesz-többségi nyilatkozata felkér mindenkit, hogy ne adjon helyet a „Soros-féle kampányközpontnak”. Az ellenzék szerint Pécs zombiként követi a kormányt. A Sorosék által felkért helyi alapítvány költözni kényszerül jelenlegi helyéről.

A pécsi “Soros-kampányközpont” létesítése elleni tiltakozó nyilatkozatot fogadott el a pécsi önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A Nyílt Társadalom Alapítvány által 130 millió forinttal támogatott pécsi Emberség Erejével Alapítvány elfogadhatatlannak nevezte a nyilatkozatot.

A Fidesz-többségű közgyűlés által elfogadott nyilatkozatban az áll, hogy a pécsiek „megdöbbenéssel értesültek Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat”.

A város lakói

„ebből nem kérnek”

– szól a verdikt.

A nyilatkozat felkér minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy „ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország (.), Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában!”

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester szerint erősödnek azok a „magukat civilnek nyilvánító” migránsbarát mozgalmak, amelyek a határkerítés lebontást akarják elérni és támogatják az ellenőrizetlen, illegális bevándorlást.

Az ellenzéki képviselők tragikomikusnak, figyelemelterelésnek, értelmetlennek, méltatlannak, gyűlöletkeltőnek, hecckampánynak nevezték, valamint a pécsi lakosok fenyegetéseként értékelték a nyilatkozatot. Közülük többen azt is jelezték, hogy elutasítják az EU menekültek kötelező szétosztását célzó kvótáját, a migránsok tömeges betelepítését.

Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) egyúttal elismerően szólt a hátrányos helyzetű emberek segítését végző civil szervezetek munkájáról. Cserfainé Kovács Ágnes (MSZP) a szerint

„Pécs városa zombiként fogja követni a kormány döntéseit”,

ha elfogadják a nyilatkozatot.

A közelmúltban mintegy 130 millió forintot kapott az Emberség Erejével Alapítvány a Soros György általa létrehívott Nyílt Társadalom Alapítványtól. Nyirati András, a pécsi Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke azt mondta: a pénzt a dunántúli régió civil szervezeteinek megerősítésére kapták, és a támogatási szerződést már alá is írták.

Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője pár napja a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy Debrecenben és Pécsett kötöttek megállapodást helyi szervezetekkel, amelyek helyi programokat végeznek. A Soros-alapítvány csupán pénzbeli támogatást ad, összesen egymillió dollárt, a pályázatokat a helyi szervezetek írják ki és bírálják el.

Migrációs központot senki sehol se tervez létrehozni – mondta Csontos Csaba. Akkor még csak a miskolci fideszes polgármester, Kriza Ákos nyilatkozata volt ismert, amelyben “nem kívánatosnak” nevezte a tájékoztató központot, noha erről a városról szó sincs helyszínként.

Ezekkel a mostani helyi támogatásokkal a Soros-alapítvány lényegében

visszatér a pártállami időkben indított programhoz,

amikor a demokrácia létrejöttéhez nyújtott segítséget.

Az Emberség Erejével Alapítvány közleményben azt írta, hogy „a nyilatkozat teljes mértékben elfogadhatatlan”. „Valótlanságra és álhírekre épül, (.) és nem csupán egy konkrét civil szervezet ellehetetlenítésére irányul, rosszindulatú támadás a pécsi civil közösségek ellen”. Az alapítvány “változatlan formában és elkötelezettséggel” a jövőben is folytatja tevékenységét a baranyai megyeszékhelyen és a régióban az Erősödő Civil Közösségek (ECK) program lebonyolításával együtt.

A korábbi képviselői nyilatkozatok következtében egyébként az Emberség Erejével kénytelen máshová költözni, mert a jelenlegi ingatlan bérletüket felmondta a tulajdonos.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .