Kirúgta Kerót az Operettszínház – FRISSÍTÉS: Kerényi elnézést kért

0
1783

Bár sokan arra számítottak, hogy az ügy elhal, és nem indul el a lavina, ám a dolgok másként alakultak. Az Index értesülései szerint a Budapesti Operettszínház igazgatósága kedden azonnali hatállyal kirúgta Kerényi Miklós Gábort, a színház korábbi vezetőjét. Időközben Kerényi Miklós Gábor a Facebookon kért elnézést kért, ha valakit megbántott volna.

Mindez azt követően történt, hogy hétfőn az ATV adásában az azóta külföldön élő

Maros Ákos, egykori táncos elmesélte, hogy Kerényi Miklós Gábor hogyan zaklatta őt.

Az ügy kipattanása után a színház közleményt adott ki, melyben a többi között azt írják, hogy „a leghatározottabban elítéli a fizikai bántalmazás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Kijelenti, hogy elkötelezett az ilyen ügyek felderítésében, a zaklatást vagy fizikai bántalmazást elszenvedett áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében, továbbá kéri, hogy az érintettek az igazság törvényes keretek között történő tisztázása végett a megfelelő lépéseket tegyék meg.”

Nem hivatalos értesüléseink szerint a színház vezetése ez utóbbit úgy értelmezte, hogy

akinek hasonló története van, azt kizárólag nekik jelezze és ne a nyilvánosságnak, különben súlyos retorziókkal (értsd: elbocsátás) kell szembenéznie.

Az Operettben ugyanakkor megkezdték egy belső etikai és bejelentési protokoll kidolgozását, „amely a színházban zajló művészi és gyakorlati munka kapcsán a jövőben megfelelő kontrollt tud biztosítani a hasonló esetek elkerülésére.”

A Kerényi-ügy a múlt héten robbant ki. Az Operettszínház volt vezetője és művészeti vezetője Bayer Zsolt Bádog nevű blogján tagadta a vádakat és jogi lépéseket helyezett kilátásba. Nem sokkal ezután ő maga kérte nyugdíjazását a színháztól.

Az üggyel a Független Hírügynökség több cikkben is foglalkozott. Ezeket itt és itt, valamint itt olvashatják.

Időközben Kerényi Miklós Gábor a Facebookon kért elnézést, ha valakit megbántott volna.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Közvélemény!

A személyemmel kapcsolatban felmerült vádakra reagálva kijelentem, ha bárkit bármivel megbántottam, ezúton kérek elnézést!

Be kell, hogy valljam, sok élethelyzetben, sok megoldásban, stílusban, viselkedésben valóban közelítettem ahhoz a határhoz, ami még szerintem elfogadhatónak tekinthető. Tettem ezt a művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés, a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán. Megalázni valakit sohase volt célom! Ha valaki ezt mégis így érzi ezúton, de személyesen is szívesen kérek tőle elnézést, bocsánatot, bár szándékom szerint mindig a művészet valamilyen típusú megjelenéséért, a különleges belső világok felszabadítására törekedtem. Előadásaimban éppen úgy, mint a hétköznapi alkalmakor.

Bízom benne, hogy ezt minden magát sértettnek érző kollégám elfogadja!

A legnagyobb büntetés számomra az, hogy imádott színházam nyugalmának biztosítása érdekében meghoztam azt a döntést, amelyről már vasárnap tájékoztattam a nyilvánosságot!

Budapest, 2017. 11. 07.

Kerényi Miklós Gábor

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .