Kiállás Marton László, mint rendező mellett

0
993

Szakmai oldalát bemutatva állt ki Marton László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházrendező mellett Radnóti Zsuzsa, Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, hangsúlyozva, hogy soha a Martont most ért vádakról nem hallott, ugyanakkor attól tart, hogy a rendező egész életműve lenullázódik.

„Ha egy életút teljessége ilyen széleskörű megmérettetés elé kerül, az én személyes tanúságom is hozzá kell, hogy tartozzon a képhez” – ezzel indokolta Radnóti Zsuzsa azt, hogy miért tett közzé egy Marton Lászlót védelmébe vevő írást. A neves művész siet azonban hozzátenni, hogy

mélyen tiszteletben tartja minden megszólaló fájdalmas, negatív és traumatikus emlékeit, és együtt érez velük,

ám úgy éri, hogy szólni kell az általa ismert és tapasztalt személyes életút másik aspektusáról, az értékteremtő oldalról is most, amikor mindenki a rendező eddigi életének kizárólag negatív eseményeiről értesülhet,

s ezáltal akarva-akaratlan egy egész élet, egy egész életmű nullázódhat le.

Radnóti Zsuzsa a Színház.org portálon megjelent írásában elismeri, hogy elfogult Marton Lászlóval kapcsolatban, akivel hosszú évtizedek személyes munkakapcsolata és barátsága köti őt össze. Évtizedek alatt, mint dramaturg sokszor dolgozott vele együtt bemutatásra váró szövegeken, ott ült mögötte a próbáin, a bemutatókon. „Próbavezetéseiben, instrukcióiban, próba utáni megbeszélésekben mindig a legkulturáltabb hangnemet használta, a másik ember, a másik alkotó-személyiség integritása, érzékenysége iránti tisztelettel” – szögezte le, hozzátéve:

Soha semmit a mostanában felbukkanó vádakról nem hallottam. Én magam – se idősebb, se fiatal társulati tagoktól, se nyilvános, se elsuttogott – súlyosabb panaszt emberi minőségéről sem hallottam.

 

Az előzmények

Mint  a FüHü is megírta, Sárosdi Lilla színésznő hozta nyilvánosságra sok-sok év után, hogy 18 éves korában Marton László orális szexre akarta rávenni, egy másik férfi előtt. Marton László tagadta a vádat, mondván: “Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére” – tudatta közleményben. Ám azóta többen is – névtelenséget kérve, bár ketten közülük egy élő televíziós műsorban, telefonon – hasonló történetekről számoltak be. Marton László menetközben lemondott minden posztjáról.

Az majd kedden dől el, hogy mi lesz a Vígszínházban a közeljövőben bemutatandó új MArton-rendezés sorsa.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .