Kezdőlap Címkék Radnóti Zsuzsa

Címke: Radnóti Zsuzsa

Kiállás Marton László, mint rendező mellett

0

Szakmai oldalát bemutatva állt ki Marton László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházrendező mellett Radnóti Zsuzsa, Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, hangsúlyozva, hogy soha a Martont most ért vádakról nem hallott, ugyanakkor attól tart, hogy a rendező egész életműve lenullázódik.

„Ha egy életút teljessége ilyen széleskörű megmérettetés elé kerül, az én személyes tanúságom is hozzá kell, hogy tartozzon a képhez” – ezzel indokolta Radnóti Zsuzsa azt, hogy miért tett közzé egy Marton Lászlót védelmébe vevő írást. A neves művész siet azonban hozzátenni, hogy

mélyen tiszteletben tartja minden megszólaló fájdalmas, negatív és traumatikus emlékeit, és együtt érez velük,

ám úgy éri, hogy szólni kell az általa ismert és tapasztalt személyes életút másik aspektusáról, az értékteremtő oldalról is most, amikor mindenki a rendező eddigi életének kizárólag negatív eseményeiről értesülhet,

s ezáltal akarva-akaratlan egy egész élet, egy egész életmű nullázódhat le.

Radnóti Zsuzsa a Színház.org portálon megjelent írásában elismeri, hogy elfogult Marton Lászlóval kapcsolatban, akivel hosszú évtizedek személyes munkakapcsolata és barátsága köti őt össze. Évtizedek alatt, mint dramaturg sokszor dolgozott vele együtt bemutatásra váró szövegeken, ott ült mögötte a próbáin, a bemutatókon. „Próbavezetéseiben, instrukcióiban, próba utáni megbeszélésekben mindig a legkulturáltabb hangnemet használta, a másik ember, a másik alkotó-személyiség integritása, érzékenysége iránti tisztelettel” – szögezte le, hozzátéve:

Soha semmit a mostanában felbukkanó vádakról nem hallottam. Én magam – se idősebb, se fiatal társulati tagoktól, se nyilvános, se elsuttogott – súlyosabb panaszt emberi minőségéről sem hallottam.

 

Az előzmények

Mint  a FüHü is megírta, Sárosdi Lilla színésznő hozta nyilvánosságra sok-sok év után, hogy 18 éves korában Marton László orális szexre akarta rávenni, egy másik férfi előtt. Marton László tagadta a vádat, mondván: „Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére” – tudatta közleményben. Ám azóta többen is – névtelenséget kérve, bár ketten közülük egy élő televíziós műsorban, telefonon – hasonló történetekről számoltak be. Marton László menetközben lemondott minden posztjáról.

Az majd kedden dől el, hogy mi lesz a Vígszínházban a közeljövőben bemutatandó új MArton-rendezés sorsa.

Parádés epizódalakítások

Szidják a kritikusokat rendesen, meg jó néhány színész el is mondja, hogy ő aztán nem olvas kritikát, de valahogyan a Színikritikusdíj-átadóra mindig sok jeles művész összejön, immár 38. alkalommal, ezúttal a Budapest Bábszínházban. Kossuth-díjasokból is igen nagy volt a népsűrűség, ahogy ifjú tehetségekből szintén.

És tény ami tény, ezt a díjat valóban olyanok adják, akik rengeteg előadást látnak, minimum egy évadban kilencvenet, de többen bizony kétszáz körül is járunk. Vagyis van összehasonlítási alapunk, tán mércénk is. És amikor a díjak jelentős részét finoman fogalmazva sem szakmai alapon ítélik oda, akkor ez azért felértékelődik, amiről Dés László beszélt is, aki a kirobbanó sikerű A Pál utcai fiúk előadásának zenéjéért, a legjobb színházi zene kategóriájában szinte biztos befutó volt. Egy ilyen díjátadón, aminek rendszerint meglehetősen jó hangulata szokott lenni, a kritikusok és a művészek nem tűnnek ellentétes szekértáboroknak.

Fotó: Tóth Berta

Idén a Momentán Társulat volt az alapvető hangulatfelelős, tagjainak igencsak érzékük van az improvizációhoz, amibe bevonják a publikumot is. A legszebb az volt, amikor a kiváló dramaturgnak, nagyszerű embernek, Radnóti Zsuzsának, szerenádot adtak, miután megkapta az Életmű-díjat. De úgy, hogy a közönséget kérdezték, kinek, milyen tulajdonsága jut eszébe Radnótinak, akit az est rendezője, Göttinger Pál próbált is kicsit beszéltetni, ami nem ment könnyen, mert közismert szerénysége miatt jókora zavarban volt a nagy ünnepléstől. A Momentum tagjai ezeket a szavakat építették be leleményesen, kedves humorral a szerenádjukba.

Fotó: Tóth Berta

Az egész díjátadót Csőre Gábor színész vezette, de úgy, hogy ki sem jött a színpadra, csak a hangja volt jelen, azt játszotta, hogy ő tulajdonképpen el sem tudott jönni, de így is rengeteg mindenre reagált, és számtalanszor megnevettetett bennünket. Jó ötlet, hogy ezúttal háttéremberek adták át a díjakat, például súgó, ügyelő, rendezőasszisztens, jelmeztárvezető, így érződött, hogy ők is milyen szorosan a színházhoz tartoznak.

A legjobb előadás a miskolci Kivilágos kivirradtig lett, elképesztő társulati összmunkával, egyszerre 24 színész bámulatosan összehangolt színpadi jelenlétével, Rusznyák Gábor invenciózus rendezésével. Székely Kriszta két díjat is bezsebelt, a Kamrában színpadra állított Kaukázusi krétakör előadásáért a legjobb rendezésért, és ő lett a legígéretesebb pályakezdő is. Azért a második díj átvételénél már igencsak meghatódott, nehezen jöttek ki szavak a száján. Keresztes Tamás legjobb férfi főszereplőként jóféle iróniával abból csinált egészen pofás magánszámot, hogy sportot űzött belőle, hogy az Egy őrült naplója előadását, amiben egyedül áll a Jurányi deszkáin, ki mindenkinek köszönheti. Csomós Mari nehezen ment fel a színpadra, küzdött a lépcsőkkel, de utána kivirult, amikor a mikrofonhoz ért, és frappánsakat mondott.

Fotó: Tóth Berta

Lehetne még hosszan sorolni, ki mindenki, hogyan vette át a díját, mert ez kicsit embermustra is, ha úgy tetszik, egy díjátadás és egy díj átvétele, egy-egy epizódalakítás.

Megnézhető ki hogyan reagál arra, hogy nyert, mit mond magáról, a szakmáról, a kollégákról, akár néhány pillanatba ilyenkor belesűrűsödhet az egész személyiség, hasonlóképpen, ahogy a jó portréfotókba.

Utána pedig jön a borozás, pogácsázás melletti hosszú diskurzus, a Budapest Bábszínház nyáron otthonosabbá tett, megújult előterében. Aki ebbe belecsöppen, akár képzelheti azt is, hogy egységes a szakma, baráti a viszony. Közben persze dehogy, de akkor, éppen, ott, jól éreztük magunkat.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!