Kaliforniában már legálisan lehet füvet venni

0
870

Január elsejétől már nem csak orvosi célra lehet marihuánát forgalmazni.

A 21 éven felüliek 28 gramm marihuánát tarthatnak maguknál és hat tő kendert termeszthetnek az otthonukban.

Tilos azonban füvezni nyilvános helyeken, vezetés közben, iskolák 300 méteres körzetében és mindenütt, ahol tilos a dohányzás.

A marihuána legalizálásáról szóló törvényt 14 hónapja, a 2016-os elnökválasztással egy időben szavazták meg a kaliforniaiak. A bevezetés előkészületei azóta zajlottak, ugyanis több szabályt és helyi adót kellett kidolgozni. 1996-ban egyébként Kalifornia volt az első szövetségi állam, ahol engedélyezték a marihuána orvosi célokra történő forgalmazását.

Vevők válogatnak egy oaklandi marihuánaboltban
Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Eddig mintegy 90 bolt kapott engedélyt az árusításra, elsősorban az állam déli vidékein. Los Angelesben és San Franciscóban egyelőre várniuk kell a vásárlóknak: itt még nem születtek meg a helyi szabályozásról és adókról szóló rendelkezések.

7 milliárd dolláros bevételre számítanak.

Ugyanakkor, mivel a marihuána még nem mindenhol legális, ezért a bankok nem engedélyezik a hitelkártyás vásárlást – tehát mindenki készpénzben fizet. Ezért mindenhol van fegyveres biztonsági őr, de ez megdrágítja az üzletet. A biztosítótársaságok is nagyon óvatosak: nem kötnek biztosítást marihuánafarmra vagy -boltra.

Kalifornia mellett öt másik szövetségi államban, Alaszkában, Washingtonban, Oregonban, Nevadában és Coloradóban legális a marihuánafogyasztás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .