Kezdőlap Címkék Kalifornia

Címke: Kalifornia

Elon Musk eladta Tesla részvényeinek 10%-át mégis gazdagabb mint valaha

Teljesítette vállalását, és egyáltalán nem mellesleg szép pénzre is szert tett a világ leggazdagabb embere, akinek vagyonát a Bloomberg milliárdos indexe több mint 245 milliárd dollárra becsülte.

600 ezer Tesla részvényt és 2 millió részvény opciót adott el kedden Elon Musk, aki ezt egy interjúban jelentette be, melyet a Babylon Bee szatirikus lapnak adott. Egyben bírálta Kalifornia államot, mert az „túlságosan megadóztatja polgárait”. Elon Musk cégének székhelyét Kaliforniából Texasba helyezte át, mert ott jóval alacsonyabbak az adók. Több demokrata szenátor és képviselő bírálta az elmúlt napokban a világ leggazdagabb emberét amiért az nem fizet túlságosan sok adót pedig az államkasszának ugyancsak szüksége lenne rá a pandémia idején. Elon Musk válaszul közölte: több mint 11 milliárd dollár lesz az idei adója. Ha ez igaz, akkor ez lesz az USA történetében a legmagasabb összeg, melyet valaki egy évben befizet az adóhivatalnak.

Lássuk a számokat: a tőzsdei jelentés szerint Elon Musk több mint 13,5 millió Tesla részvényt adott el, ez valamivel kevesebb mint 17 milliárd. Körülbelül ennyi lenne Musk Tesla részvényeinek a 10%-a. Novemberben ilyen sok részvény eladását jelezte miután megszavaztatta erről Twitter követőit. Mekkora haszna származott ebből? Mintegy 14 milliárd dollár! Csökkent az eladásokkal Musk Tesla részvény pakettje? Épp ellenkezőleg! Miután részvény opcióit értékesítette 16,4 milliárd értékű új Tesla részvényhez jutott!

Kalifornia már nem a lehetőségek hazája

Erről panaszkodott a Babylon Bee-nek adott interjúban a világ leggazdagabb embere, aki a Teslát ebben az államban futtatta fel. Idén  azonban elköltöztette a cég központját  méghozzá Texasba, ahol jóval alacsonyabbak az adók. Maga Musk is átköltözik.

„Kalifornia a lehetőségek országa volt, de manapság már túlzott szabályozás, túl sok pereskedés és túladóztatás jellemzi.”

Yellen asszony, a demokrata pénzügyminiszter nem is titkolja, hogy részben a szupergazdagok adóiból kívánja betömni azokat a lyukakat, amelyek a washingtoni költségvetésben főként amiatt jelentkeztek, mert az állam bőkezű támogatást nyújtott a szegényebb néprétegeknek az Egyesült Államokban.

A szupergazdagoknak van miből adózni: a Tesla részvények árfolyama például 1100%-al növekedett az elmúlt három év során – írja a MarketWatch portál. Maga Elon Musk idén körülbelül 89 milliárd dollárral lett gazdagabb.

Az USA-ban a gazdaság a „first”, legalábbis Disneyworldben

120-an haltak meg a Covid 19 vírus miatt szerdán Floridában, ahol ennek ellenére megnyitja kapuit a Disneyworld. Ami azért különösen érdekes, mert a Disneyland Kaliforniában szintén azt tervezte, hogy júliusban újra nyit. De ember tervez, vírus végez: a növekvő fertőzöttség miatt a nyitást elhalasztották az USA legnépesebb államában, Kaliforniában.

Floridában nyitnak, de semmi sem lesz olyan mint volt: jelentős mértékben csökkennek a látványosságok és a szolgáltatások, hogy be tudják tartani a távolságtartás követelményeit. A Disneyworld főnökei egyeztettek a szakszervezetekkel, melyek 43 ezer munkavállaló érdekeit képviselik. A főnökük a Guardian tudósítójának elmondta: az emberek nagyon idegesek, ha a vírus statisztikákat nézik vagy hallgatják, de hogyha látják majd, hogy milyen óvintézkedéseket teszünk, akkor megnyugszanak majd.”

20 ezer kényszerszabadságolt Disney dolgozó tér vissza a munkahelyére a hétvégén Floridában. Ahol sokan nyugtalankodnak…

132 ezer halottja van az USA-nak

A Trump elnök által korábban kigúnyolt Covid 19 vírus eddig már több mint 132 ezer ember életét követelte az Egyesült Államokban, amely messze világelső ezen a téren. Trump forszírozza az újranyitást mindenütt, mert novemberben elnökválasztás lesz, és egyelőre nem áll jól a szénája. Florida republikánus kormányzója több petíciót is kapott, amely a Disneyworld újranyitásának elhalasztását kéri mondván: nem életfontosságú intézményről van szó.

Business First?

Tavaly több mint 26 milliárd dollárt hoztak a Disney parkok, de idén a profit 90%-al csökkent! A 12 park bezárása katasztrofálisan érintette a média óriást. Ezért a republikánus kormányzó, aki Trump elszánt híve, sziklaszilárdan kitart az újranyitás mellett. Sajtóértekezletén kijelentette: „a Disney kétségkívül biztonságos terület lesz!”

Kérdés, hogy amikor a vágyainkat valóságnak vesszük /wishful thinking/, akkor ez hatásos formája-e a Covid 19 vírus elleni védekezésnek?!…

A nélkülözhetetlen drog

Nélkülözhetetlen-e a marihuána a korona vírus járvány idején? Sokan úgy vélik, hogy igen. Ezért épp úgy nyitva kellene tartaniuk ezeknek a boltoknak mint azoknak, ahol élelmiszert árulnak vagy mint a gyógyszertáraknak.

Hollandiában, Los Angelesben és San Franciscóban így is döntöttek a hatóságok – számol be a Reuters hírügynökség. Akik emellett lobbiznak arra is felhívják a figyelmet: az USA -ban 240 ezer ember él a marihuánából! Ráadásul az USA tagállamainak kétharmadában engedélyezve van a marihuána árusítása – orvosi célokra. Néhány államban, például a 40 milliós Kaliforniában teljesen legálissá vált a fű. Csakhogy az USA legnépesebb államát most lezárták a kormányzó utasítására. A korona vírus járvány komolyan fenyegeti az USA-nak ezt az államát, amely rendkívül nyitott a világra.

Los Angeles és San Francisco a kivételek az USA-ban

Ebben a két nagyvárosban ugyanis a polgármester engedélyezte a fű árusítását a karantén idején is. Másutt nem ez a helyzet. Ez kellemetlen helyzetbe hozhatja a rendszeres fogyasztókat, és még inkább a cégeket, melyek ebből élnek. Kaliforniában legális a marihuána terjesztése, ott a cégek kaphatnak bankhitelt. De miután az USA tagállamok nagy részében nem ez a helyzet, ott a marihuána termesztés és kereskedés hitel képtelen! Azokból a hatalmas összegekből sem kaphatnak, melyeket a Trump adminisztráció a vállalkozások megmentésére szán.

Ezért a marihuána termesztők és kereskedők nagyon bíznak Trump jóslatában: húsvét után az Egyesült Államok újra megnyílik. Ha nem így lesz, akkor a marihuána ágazatnak is „kampó”.

Ki mennyit keres úgy szavaz?

Az amerikai elnökválasztási kampány szokás szerint a pénz körül forog. Mennyiből lehet ma tisztességesen megélni az Egyesült Államokban?

Az Egyesült Államokban nem olcsó az élet különösen a drága egészségügy miatt. Egy amerikai portál most fölmérte: melyik USA államban mennyi kell ahhoz évente, hogy valakinek a megélhetésen túl azért a szórakozásra is maradjon pénze. Hogy is számolt a GoBankingRates?

50-30-20-as költségvetési szabály

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos amerikai család a költségvetésének a felét fordítja a hétköznapi megélhetésre: ide tartoznak a lakás és rezsi költségek, a bevásárlás, étkezés stb.

30% a helyváltoztatás vagyis az autózás illetve a tömegközlekedés költségei 20% a megtakarítás – ez a gyakorlatban sokszor nem jelent mást mint a hitelek visszafizetését hiszen az amerikai családok többsége hitelből él. Az alsó 20%-nak ráadásul magasabb a hitele mint a megtakarítása vagyis negatív vagyonuk van.

A medián 67690 dollár évente

Ez az USA átlagos megélhetéshez szükséges kereset – a Munkaügyi minisztérium statisztikái alapján. Ez persze az átlag, de nagy a szóródás. A legszegényebb állam, Mississippi ott 58321 dollár is elég. A legmagasabbak a költségek Hawaii szigetén: 136437 dollár!

Kalifornia és New York is drága

Kaliforniában és New York államban csaknem 100 ezer dollár kell a tisztes megélhetéshez. Mindkét államban magas a lakhatási költség. Hihetetlenül magasak az árak, és ezek növekedését nem követték a bérek. A demográfusok ezzel is magyarázzák, hogy évente csökken New York városának lakossága, mert egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a drága lakbéreket. És akkor még nem a Trump torony méregdrága luxus lakásairól beszélünk…

New York államban 95724 dollár a tisztes megélhetéshez szükséges bér, magában New Yorkban nyilván még magasabb, de erre nem tér ki GoBankingRates listája.

Kalifornia államban 99971 dollár a tisztes megélhetéshez szükséges éves munkabér. És mennyit keres egy átlagos család Kaliforniában évente? 75277 dollárt! Vagyis az olló szélesre nyílik, mert a megélhetési költségek gyorsabban növekedtek mint a reálbérek. Trumpot jelentős részben ez az anomália segítette hatalomra 2016-ban, de idén erre demokrata ellenfelei hivatkoznak, akik hagyományosan győzni szoktak Kaliforniában és New York államban, de veszítenek ott, ahol az amerikaiak többet keresnek mint amennyi a tisztes megélhetéshez kell vagyis az USA szegényebb államaiban …

Terror a zsinagógában

0

19 éves amerikai diák kezdett el lövöldözni a Chabad zsinagógában Poway városában San Diego mellett (Kalifornia,USA ). Egy ember meghalt és három megsebesült. A rabbi is a sebesültek között van. A serif szerint a merénylő fegyvere csütörtököt mondhatott, mert próbált lövöldözni, de nem sikerült annyi embert megölnie mint ahányat szeretett volna – írta a Haaretz című izraeli portál.

A merénylet előtt a tettes, John Earnest kiáltványt tett közzé és ebben dicsőítette a Pittsburgh-i és a Christchurch-i merényletet. Fél évvel ezelőtt Pittsburgh-ben egy antiszemita merénylő 11 embert lőtt le egy zsinagóga körül. Nemrég Új Zélandon egy másik terrorista 50 embert ölt meg két muzulmán mecsetben. A 19 éves amerikai diák az ő példájukat akarta követni.

Kiáltványában „áruló cionistának” nevezte Donald Trumpot. Szidalmazta a zsidókat, a muzulmánokat, a migránsokat és a feministákat. John Earnest elmenekült a helyszínről, de később feladta magát a rendőrségen Kaliforniában. A terrorakciót mindenki elítélte az Egyesült Államokban éppúgy mint külföldön. A kaliforniai rendőrség igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, hogy csak magányos merénylő hajtott végre terrorakciót a Chabad zsinagógában vagyis nincs általános terror veszély Kaliforniában, az USA legnépesebb államában.

Szüzességi felár és szexrobot a nyilvános házban

0

Aki szép összeggel járul hozzá Kalifornia első robot nyilvánosházának felépítéséhez, az elsőként élvezheti a szép szex robotok szolgáltatásait. Ezt tervezi az Unicorn társaság, mely az újdonságot jelentő szalon megnyitását  jövő tavaszra tervezi Nyugat Hollywoodban.

Az Egyesült Államok legtöbb tagállamában a prostitúció illegális, de a szex robotok esetében nem világos a jogi szabályozás. Houstonban Texas államban már megnyílt egy ilyen „bemutató terem”, de a hatóságok még haboznak a jogi megítélésén.

A kaliforniai nyilvánosház elsősorban az informatika terén úttörő férfiakra számít. Reményei szerint a szex robotok átveszik a hús vér nők szerepét, és ezzel a prostitúció problémája megoldódik. Ugyanakkor figyelembe kívánják venni a szex robotok „emberi jogait”. A szexuális aktus konszenzushoz kötött vagyis a szex robot mondhat nemet is. Jövő tavasszal kiderülhet, hogy a valóságban hogyan működik egy nyilvánosház, ahol a szolgáltatást hús vér nők helyett szex robotok nyújtják. Mulatságos, hogy az első ilyen nyilvánosház Kaliforniában épp Hollywoodban indul, ott ahol tavaly világkampány kezdődött a Weinstein ügy kapcsán a szexuális zaklatás ellen a munkahelyen.

Kalifornia a világ ötödik legnagyobb gazdasága

0

Még Nagy-Britanniát is maga mögött hagyta. Nem először, ilyen már megtörtént 2002-ben is. Előtte csak Japán, Kína, Németország és az egész Egyesült Államok áll.

A legnépesebb és leggazdagabb amerikai szövetségi állam GDP-je 2017-ben meghaladta a 2,7 billió dollárt. A kaliforniai pénzügyi hatóságok által közzétett adatok szerint szinte minden gazdasági szektorban rekord nagyságú növekedés tapasztalható: az ingatlanpiac 26 milliárdos, az informatika pedig 20 milliárdos pluszt könyvelhetett el.

Donald Trump szerint a tanárok kezébe is fegyvert kéne adni

0

A 17 halálos áldozatot követelő floridai lövöldözés kapcsán újult erővel lángoltak fel a fegyvertartással kapcsolatos viták az USA-ban. A kérdés akkor is előkerült, mikor Donald Trump szerdán a Fehér Házban fogadta a múlt. Az amerikai elnök arról beszélt, hogy a tanároknak és az iskolai dolgozóknak is fegyvert kéne hordaniuk, hogy megelőzzék a hasonló eseteket. 

Trump szerdán nem csak kaliforniai diákokat fogadott: a vendégek között ott volt két korábbi, az 1999-es columbine-i és a 2012-es a connecticuti lövöldözések túlélői, illetve szülők és tanárok is. A diákok közül volt aki sírva, mások dühösen kérték az elnököt, hogy tegyen valamit a hasonló tragédiák elkerülésére. Trump arról beszélt, hogy vannak eszközeik erre: jobban megnézik majd, ki vehet fegyvert, különös tekintettel a mentális állapotra, és elképzelhető, hogy emelni fogják az életkort is.

Hozzátette, hogyha lett volna olyan tanár a floridai középiskolában, aki tud bánni a fegyverekkel, nagyon könnyen megállíthatta volna a támadást, ezért ő támogatná, hogy iskolai alkalmazottak fegyvert hordjanak maguknál. Ez persze csakis akkor „működne”, ha tudják, hogyan kell használni azt, ezért speciális tréningekre kellene küldeni őket.

Szerinte az, hogy a iskola fegyvermentes övezet, csak felhívás egy őrült számára, hogy menjen be oda lövöldözni.

(A BBC azt írja, hogy több amerikai államban már lehet kézifegyvert viselni az iskolában, amíg az el van rejtve, de Floridában nem.) 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején Trump még tagadta, hogy fegyvert vinne az osztályokba, ezt ellenfele, Hillary Clinton vádaskodásának nevezte. Az elnök arról is beszélt, hogy a floridai lövöldözőt, Nicolas Cruzt már korábban el kellett volna fogni, hiszen mindenki tudta, hogy veszélyes.

Szerdán Marco Rubio is gyűlést tartott a lövöldözés kapcsán, ahol a diákok hevesen támadták a fegyvertartás mellett korábban kiálló republikánus floridai szenátort, illetve az országos fegyverszövetség (NRA) képviselőjét, aki szintén megjelent az eseményen. Rubio arról beszélt, hogy támogatja a fegyvertartási korhatár felemelését 18-ról 21 éves korra, az iskolai alkalmazottak fegyverviselését viszont ellenezte, és azt is, hogy fegyveres biztonsági őrök legyenek az intézményekben. Az is szóba került, hogy a töltényvásárlást maximálizálnák, de ezeknek a javaslatoknak egyike sem volt elég a több ezer egybegyűltnek, akik azt követelték, hogy egyáltalán ne lehessen olyan típusú sorozatlövő fegyvereket vásárolni, amellyel a floridai mészárlást is elkövették.

120 perc. – 2018. január 31. 12:00

0

Lakóházra zuhant egy helikopter Kaliforniában

A Robinson R44 típusú gép Newport Beach egyik lakónegyedében ért földet az utcán, hátsó rotorja becsapódott egy földszintes lakóház oldalába. A balesetben hárman meghaltak, ketten megsérültek. MTI/AP

Elítélték a Kodály-szobor tolvaját

Gyorsított eljárásban másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a Kecskeméti Járásbíróság szerdán azt a férfit, aki tavaly karácsonykor ellopott egy Kodály Zoltán-szobrot Kecskeméten. MTI

 

Feloszlatják a náci daloskönyvet terjesztő szervezetet

Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár megegyezett Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszterrel arról, hogy kezdeményezik a náci daloskönyvet terjesztő bécsújhelyi ifjúsági szervezet feloszlatását. APA

Szoboreltávolítás Kanadában

A kelet-kanadai Halifax város vezetősége kedden úgy döntött, hogy ideiglenesen eltávolíttatja Edward Cornwallis brit katonatisztnek a szobrát, aki 18. században brit kormányzóként pénzjutalmat ajánlott fel a helyi őslakosok legyilkolásáért. Reuters

120 perc – 2018. január 25. 14:00

0

Karácsony esete a tizenharmadik havi nyugdíjjal

Évenkénti egyszeri, az átlagnyugdíjnak megfelelő mintegy 120 ezer forintos juttatást ígér a nyugdíjasoknak Karácsony Gergely. Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje szerint a magyar baloldal nem tud nem beszélni a tizenharmadik havi nyugdíjról. (atv)

Erdőtüzekben megsérült medvéket gyógyítottak Kaliforniában

A Kaliforniai Egyetem állatorvosai a Los Padres nemzeti parkerdőben találtak a két felnőtt medvére, valamint az öt hónapos pumakölyökre. Mindegyik vadnak a mancsa égett össze. Az állatorvosok bevetették az akupunktúrát, a kiropraktikát és a hideg lézert is. (AP)

Autómegosztó szolgáltatást indít a Mol.

A 300 autót egyelőre Budapest belső részein lehet igénybe venni, amelyhez okostelefonos alkalmazás és előtte internetes regisztráció szükséges. Az ár versenyképes a taxiéval. (FüHü)

Farkas nyomát találhatták meg a Börzsönyben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a szerdán reggel megtalált lábnyomok alapján figyelték a ragadozó mozgását, majd ürülékmintát is találtak. Teljes biztonsággal csak a minta további elemzése után lehet kijelenteni, hogy a farkas sok év után visszatért a Börzsönybe. (MTI)

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK