Júlia Szkripal szeretne hazatérni Oroszországba, de csak a gyógyulása után

0
6565

A 33 éves orosz állampolgárságú nő először nyilatkozott a sajtónak azt követően, hogy tavasszal idegméreggel megpróbálták megölni őt és édesapját Nagy Britanniában.

Már mindkettejüket kiengedték a kórházból, de továbbra is kezelésekre kell járniuk, mert még egyáltalán nem épültek fel teljesen. Júlia Szkripal meg van győződve arról, hogy a támadás idegméreggel gyilkossági kísérlet volt, de nem vádolt meg senkit ezzel. Megköszönte Oroszország londoni nagykövetének, hogy felajánlotta segítségét. Júlia Szkripal a Reuters tudósítójának oroszul elmondta: végső soron szeretne hazatérni Oroszországba, de ehhez először meg kellene gyógyulnia! És nemcsak róla van szó, mert édesapja az orosz katonai titkosszolgálat ex ezredese még rosszabb állapotban van. Jelenleg mindkettőjüket a nyilvánosságtól elzárva tartják valahol Nagy Britanniában.

Theresa May miniszterelnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy ők állnak a merénylet mögött. Putyin természetesen cáfolt. Oka persze lenne Oroszországnak a gyilkossági kísérletre hiszen Szkripal ezredes a GRU legmagasabb rangú árulója volt. Ő volt a személyzeti főnöke az orosz katonai hírszerzésnek, így rengeteg információval rendelkezett. Ezeket 100 ezer dollárért eladta a CIA-nak és az MI5-nak. Ennek következtében orosz hírszerzők buktak le Nyugaton. És nemcsak Angliában és az Egyesült Államokban, de Szkripal ezredes az EU több tagállamát is felkereste, hogy segítsen az orosz ügynökök lebuktatásában. Anglia miután megvádolta Oroszországot a gyilkossági kísérlettel, orosz diplomatákat utasított ki. Példáját követte az USA és az EU is.

Szkripal ezredese ügye a mélypontra juttatta Oroszország és a Nyugat kapcsolatát, de ez megváltozott miután Donald Trump felmondta az atomalkut Iránnal. Ezt követően megindult a felmelegedés az EU és Oroszország között: Angela Merkel kancellár pénteken Putyin vendége volt Szocsiban. Macron francia elnök két napon át Szentpéterváron tárgyal Putyinnal. Oroszország londoni nagykövete pedig azzal vádolta meg Nagy Britanniát, hogy akarata ellenére tartja fogva Julia Szkripalt, aki haza szeretne térni…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .