Kezdőlap Címkék Nyugdíjemelés

Címke: nyugdíjemelés

Jövőre is lesz nyugdíjprémium

0

Jövőre is lesz nyugdíjprémium és különpénzt is fizetni fognak a gazdasági növekedésre tekintettel – mondta el Orbán Viktor. A Stop Soros-törvényt júliusban elfogadja az Országgyűlés.

A gazdaság jó állapotban van, 2019-ben is négy százaléknál magasabb, 4,1-4,2 százalékos növekedésre számítanak, ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjemelés és nyugdíjprémium garantált jövőre is, nemcsak 2018-ban – mondta el a miniszterelnök a Belgrád Rakparti Idősek Klubjában tartott fórumon.

A nyugdíjprémiumot még a Bajnai-kormány iktatta törvénybe 2009-ben arra az esetre, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. S noha már 2016-ban is teljesült ez a feltétel, a kiegészítő juttatást először a 2017-es adatok alapján folyósították. Erre 30 milliárdot fizettek. A szokásos évenkénti nyugdíjkorrekció 27 milliárdba került.

Az Orbán-kormány korábbi intézkedése miatt

az öregségi ellátások fokozatosan maradnak le a keresetektől,

amióta az úgynevezett svájci indexálást megszüntették (ebben a metódusban az infláció és az átlagkereset fele-fele arányban alakította a nyugdíjak emelkedési mértékét). Azóta csak az áremelkedés arányában változnak el ellátások, miközben a keresetek tíz százalék feletti ütemben (márciusban 11,3 százalékkal) nőnek.

Orbán azt is elmondta, hogy a szerdai kormányülés legfontosabb témája a migráció volt: az alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvényjavaslat. Mindkettőt július 20-ig el fogja fogadni az Országgyűlés – mondta.

Mostanában buknak a nyugdíjasok

A két számjegyű béremelkedéssel ezekben az években egyre rosszabbul járnak a nyugdíjasok, miközben a térségben még az inflációkövetésben is a sor vége felé kullogunk. Tőlünk keletre még rosszabb a helyzet: durva válaszfal magasodik a nyugati országok és a keleti végek között.

Noha egy hete a teljes ellenzék (a Jobbikkal együtt) aláírta a nyugdíjas parlamenttel a megállapodást az idősek ellátásának jövőbeni szándékáról, a pártok óvatosak az ígéretekben. A legbátrabb terv talán a tényleg gyalázatos nyugdíjminimum 28 500 forintjának jelentős emelése (vannak, akik dupláznának).

Az óvatosság érthető. A kötelező magánnyugdíjpénztárak 2011-es beszántása, és az államosított, csaknem 3 ezer milliárd forint eltűnése a későbbi nyugdíjak egynegyedét vette el a jogosultaktól, ennek beszámítása legfeljebb ígéret a kormánytól, teljesíthetősége erősen kétséges.

Mindezzel párhuzamosan Orbánék megszüntették a svájci indexálást, amivel az éves értéktartás fele, a versenyszféra jövedelememelkedési rátája kiesett. Ennek következtében a jelenlegi években – a két számjegyű bérnövekmény idején – az inflációkövetéssel a nyugellátások mindinkább elmaradnak az aktívak javadalmazási ütemétől. Ahogyan azt a Policy Agenda kiszámolta, 2008-ban az átlagnyugdíj 72 százaléka volt az átlagbérnek, 2014-re ez 76 százalékra nőtt.

Az arány jövőre 61 százalékra csökkenhet.

A korrektség jegyében tegyük hozzá, hogy recesszió idején viszont ez a szisztéma óvja a nyugdíjakat. Ezzel együtt sok idős fog kiborulni a jövő évi 3 százalékos emelés láttán. Főképpen azért, mert közben hallja a dübörgő és „saját lábon álló” gazdaságról ismételgetett kormányfői szólamokat.

Ha kipillantunk a közvetlen térségbe, azt láthatjuk, hogy a gazdasági válság kirobbanását követő nyolc évben a saját valutában mért átlagnyugdíj-emelkedés hazánkban a harmadik legnagyobb arányú volt, de az inflációkövetésben már csak a horvátok és a csehek maradtak mögöttünk. (A románok kiugró rátájáról még szó lesz.) Az euróra átszámolt érték legfeljebb azért érdekes, mert megmutatja, mennyire „sikeres” volt a Matolcsy György vezette jegybank folyamatos forintgyengítése.

Nyugdíjak változása (2016/2008, százalék)

Átlag öregségi nyugdíjak emelkedése (saját fizetőeszközben)  

Átlag öregségi nyugdíjak emelkedése (euróba átszámítva)

Reál-nyugdíjemelkedés
Románia 166 136 140
Magyarország 142 115 120
Csehország 119 110 107
Lengyelország 147 118 132
Szlovákia 133 133 123
Horvátország 127 122 116

Forrás: Policy Agenda

Tágítsuk ki a horizontot, és nézzük meg a számokat a nyugat/kelet tengely mentén is. Ebből nem csak az derül ki, hogy az elöregedés mindenütt a korhatár emelkedését vonja maga után, hanem az is, hogy a több pilléres rendszer talán mégsem annyira rossz ötlet. És persze az is, hogy hogy a gazdaságok közti jókora teljesítménykülönbség az utolsó évtizedeken is nyomot hagy. A továbbiak csak elszántaknak ajánlottak.

Nagy-Britanniában a nők nyugdíjkorhatára éppen most nő 60-ról 65 évre, 2020-ra pedig mindenki számára 66 év lesz. Az egyéni állami alapnyugdíj havi 484 euró, ami 150 ezer forintnak felel meg. Franciaországban is jelenleg egységesen 62 évre növekszik a nyugdíjkorhatár, de ehhez 41 és fél év igazolt munkaviszony szükséges. Ha ez nincs meg, 67 éves korig csökkentett nyugellátás jár. A minimál-nyugdíj mértéke 616 euró, ami körülbelül 190 ezer forint, de az átlag eléri az 1640 eurót is,

ami félmillió forintnak felel meg.

Ez azonban az állami és a kötelező nyugdíjpénztári befizetésekből tevődik össze.

A holland nyugellátás az állam, a munkaadók, valamint az öngondosodás három pillérén alapszik. Ezzel együtt a jelenlegi 65 éves korhatárt a tervek szerint 67 évre emelnék, mert az öregedés minden országot egyaránt érint. Jelenleg egy egyedülálló minimális állami nyugdíja 1050 euró, mintegy 330 ezer forint. Ausztriában a férfiaknak 65, a nőknek 60 éves korukig kell dolgozniuk. Az átlagnyugdíj 1115 euró, ami 350 ezer forintnak felel meg.

Romániában, bár hivatalosan a nők 59, a férfiak 64 évesen mehetnének nyugdíjba, a valós nyugdíjazási kor 56 év. A teljes ellátás most átlagban 211 euró, azaz 65 ezer forint. Az elmúlt évek jelentős növekménye tehát igen alacsony kiindulási ponthoz mérendő.

Ukrajna maga a katasztrófa, ahol kizárólag azért nem emelik a férfiak 60 éves nyugdíjkorhatárát, mert az átlagéletkor 62 év. A nők 55 évesen jogosultak jelenleg az ellátásra, de fokozatos emeléssel itt is egységesítik a rendszert 60 évre. A minimális öregségi nyugdíj 65 euró, azaz 20 ezer forint, és az ellátásnak van felső plafonja: nem haladhatja meg a létminimum tízszeresét. Ezt látva aligha véletlen, hogy egymásra talál az ukrajnai nyomor és a magyar kormány “állampolgár-importja”.

Lengyelországban a nőknél 60, míg a férfiaknál 65 év a nyugdíjkorhatár, mely 2040-re mindkét nemnél kiegyenlítve 67 évre fog emelkedni, és ezzel együtt a kedvezmények köre is szűkül. Sajnos nem csak a ledolgozandó évek száma nő, a nyugdíjak reálértéke is egyre inkább csökken, az átlag-nyugdíj 504 euró, azaz 160 ezer forint.

Csehországban már most 65 év a nyugdíjkorhatár, ami 2041-től 70 évre emelkedik. Az átlag-nyugdíj 460 euró, azaz kábé 142 ezer forint. Szlovákiában is zajlik a korhatár emelése 62-ről 65 évre. Az átlag szlovák nyugdíj 408 euró, körülbelül 130 ezer forint.

Magyarországon a nyugdíjkorhatár egységes, fokozatos emelése zajlik 62-ről 65 évre. A korábbi kor- valamint egyéb kedvezmények köre az elmúlt években jelentősen csökkent, egyedül a nőket illeti meg továbbra is a 40 éves munkaviszony után járó korkedvezményes nyugdíjazás. Az átlagos nyugdíj 123 ezer forint, mellyel

hazánk az európai középmezőnyben helyezkedik el.

A magánnyugdíj eltüntetése után nem marad más, mint az adózott jövedelemből előtakarékoskodni. Évről évre egyre többen veszik igénybe például a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adókedvezményt: 2015-ben 92 ezren, tavaly már közel 149 ezren éltek az adóvisszatérítés lehetőségével. Minden magánszemély a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett rendszeres, illetve eseti díjak 20 százalékát, de legfeljebb 130 ezer forintot igényelhet vissza adójából. Az adókedvezmény plafonjának eléréséhez az kell, hogy a tárgyévben történő díjbefizetések összege legalább 650 ezer forint legyen, vagyis ez még minimálbérből is elérhető.

Hogyan jön ki a 2018-as nyugdíjemelés?

0

Kétlépcsős számolással fog kialakulni a legtöbb nyugdíjas ellátásának 2018-tól érvényes, 3,8 százalékkal emelt összege. Idén azért ilyen komplikált, mert “alulbecsülték” az inflációt, ezért utólag kellett korrigálni a nyugdíjakat.

Jövőre 3,8 százalékkal emelkedik a nyugdíj, de ez 0,8+3 százalék. Azoknak lesz ennyivel magasabb, akik 2016-ban már nyugállományban voltak. Nekik a “matek” szerint először kiszámolták az idei tényleges értéket, ami utólagos korrekcióval járt. A kormány ugyanis az év elején mindenki által tudottan alacsony, 1,6 százalékos inflációval számolt, ezért utólag kellett a 2,4 százalékos statisztikai értékhez igazítani a nyugdíj emelését is.

Ezt a havi 0,8 százalékos különbözetet a már 2016-ban nyugdíjasok egy összegben, decemberben kapták meg.

Ezt fejeli meg aztán a januártól érvényes, 3 százalékos inflációs előrejelzéshez igazított újabb emelés.

Akik viszont idén mentek (mennek) nyugdíjba, azok csak a plusz 3 százalékot kapják, a korábbi 0,8-et nem.

Azért ez a kissé bonyolult kétlépcsős emelés, mert az elmúlt években rendre túlbecsülte a kormány az áremelkedés várható mértékét, ám a szabály aszimmetrikus, mert ilyenkor a többletet nem “kérik vissza” – mondta a FüHü-nek Simonovits András nyugdíjszakértő.

A nyugdíjguru.hu közölt számítást a 0,8+3 százalékos szabályról, három összegre vetítve.

  • 80 ezer Ft nyugdíj esetében a decemberi ellátás összege 80 ezer, először ezt kell megemelni 0,8 százalékkal, ez 80 640, ez bővül további 3 százalékkal. A januártól érvényes összeg 83 059 forint. Az emelés ekkor 3059 havonta.
  • Ugyanez 100 ezer forint esetében: 100 800, majd 103 824, ekkor az emelés havi 3824 forint.
  • Átlagösszeg (124 700 forint) esetében a példa: a plusz 0,8 százalékkal együtt 125 698, a további 3 százalékkal 129 469 forint, ami havonta 4769 emelkedést jelent 2018-ban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK