Jót tenne az országnak, ha Orbán megbukna

0
4009
Márki-Zay Péter. Forrás: Facebook

Polgármester választás lesz másfél hónap múlva, február 25-én Hódmezővásárhelyen. A Fidesz jelöltjével szemben teljes ellenzéki összefogás alakult ki  Márki Zay Péter mögött, aki ugyan maga is jobboldali, konzervatív embernek vallja magát, de szerinte szükség volna a váltásra. Szerinte korrupció uralta el az országot és jót tenne Magyarországnak, ha Orbán Viktor elveszítené az áprilisi választásokat. A negyvenhat éves, nagycsaládos jelölt úgy látja: személyében lehetséges alternatívát látnak, és ezt a baloldali pártok sem akarják megkérdőjelezni. A polgármester-jelölt a Független Hírügynökségnek azt is elmondta, hogy elegendő pénz áll a rendelkezésére ahhoz, hogy versenyre keljen.

 

Le is hallgatják Önt?

Minden lehet. De, amit elmondok önnek, azt úgy is leírja… De egyébként nem tudom, hogy lehallgatnak-e.

Csak arra voltam kíváncsi, hogy ha már a lakására ráirányítottak egy térfigyelő kamerát, akkor talán érdemes azt is megvizsgálni, hogy az is érdekel-e valakit, ami ott bent, a lakáson belül elhangzik…

Lehetséges. Én nem tudom. Vannak, akik úgy gondolják, hogy így van, de ha így is volna, nem tudunk vele mit kezdeni.

Bizonyára hallotta a Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatóját; szerinte már a paranoia körébe tartozik, ha valaki azt hiszi, hogy egy térfigyelő kamerát azért szerelnek fel, hogy őt megfigyeljék.

Nézze, ha ezt paranoiának hívja, akkor arra mit mond, hogy az emberek túlnyomót többsége úgy véli, hogy Magyarországon a telefonokat lehallgatják.

Ez igaz, ilyen félelmeket még fideszesektől is hallottam.

Ugye…

De azért érdekel, hogy milyen jelek alapján jutott el odáig, hogy azért helyezték ki a térfigyelő kamerát, hogy rálássanak a házára, és tudják, kik járnak önhöz, kikkel tárgyal?

Én nem jutottam el még idáig, csak azt fogalmaztam meg, hogy ma Hódmezővásárhelyen sokan félnek a megfigyeléstől, attól, hogy valahol, valakik regisztrálják, merre jár, hol mozog, kikhez megy. Többen meg is fogalmazták, hogy nem tudják, helyes-e, ha engem meglátogatnak. Ezzel együtt remélem, hogy ez a félelem alaptalan, de az ország állapotára nézve nagyon is szomorú. Az ugyanis, hogy az emberek ettől, mint realitástól, tartanak.

Ön, talán mondhatom, hogy még fiatalember…

Negyvenhat évesen ezt köszönöm…

Na látja…Szóval azt akartam mondani, hogy a pályafutása során volt olyan időszak, amikor erősen kötődött a Fideszhez. Miért távolodott el a Fidesztől?

Érzelmileg kötődtem a Fideszhez, párttag soha nem voltam. Ismerőseimet, barátaimat biztattam mindig arra, hogy Orbán Viktorra és a Fideszre szavazzanak, mert úgy éreztem, hogy ez szolgálja az ország érdekét.

Keresztény, konzervatív emberként a rendszerváltás óta rendre az olyan pártokra szavaztam, amelyek ezt az ideológiát vallották magukénak. Az eltávolodás éppen azért következett be, mert a Fidesz politikáját már összeegyeztethetetlennek tartottam ezekkel az elvekkel. A mi hitünk hetedik parancsa ugyanis nem egyeztethető össze a lopásnak azzal a mértékével, pontosítok: a korrupciónak azzal a mértékével, ami ma Magyarországon még a legelvakultabb fideszes számára is egyértelmű.

Ön tehát azt mondja, hogy az elvei semmit nem változtak, viszont a Fideszben már nem találja meg ezeket az értékeket?

Nézze, én hittem annak az Orbán Viktornak, aki demokráciát, jogállamot, piacgazdaságot és Európai Uniót hirdetett, az oroszokkal szemben az unió felé orientálódott, 2010 óta azonban egyiknek sem látom a jelét.

Mondja, kell bátorság így szembeszállni Orbánnal és a kormánnyal egy olyan városban, mint Hódmezővásárhely, vagyis Lázár János városában, ahol mindig is a jobboldal nyert nagy fölénnyel?  Ön ugyan jobboldalinak mondja magát, de egy sor baloldali párt támogatását élvezi…

Nyilvánvalóan kell ehhez bátorság. De a városban nagyon sok olyan ember van, aki hozzám hasonlóan jobboldali, konzervatív érzelmű, de ami itt történik az nem vállalható. Még az is elképzelhető, hogy az országos politikával egyet tudnak érteni, de azt helyi szinten ők is látják, hogy az a megfélemlítés, az a pénzherdálás, ami már 2010 előtt is tapasztalható volt, az nem elfogadható.

De akkor miért szavaznak olyan nagy számban a Fideszre?

Mert nem látnak alternatívát, nem látnak jobbat. Én azért vállaltam el a közszereplést, hogy alternatívát mutassak fel azoknak, akik ugyanúgy jobboldaliak, mint én, de nem találják azt a személyt, akit támogathatnának. Nagyon örülök annak, hogy ez ráadásul az ellenzékiek számára is elfogadható, illetve biztosan elfogadhatóbb, mint a város jelenlegi helyzete.

És nem mondják a helyi fideszesek, vagy a Lázár-hívők önre, hogy áruló?

Akkor lennék áruló, ha felcseréltem volna a Fideszt más pártra. Ha valaki megváltoztatta a nézeteit, az nem én voltam.

Azt mondta, hogy már 2010 előtt is megfigyelhetőek voltak ezek a káros jelenségek, azaz Lázár János polgármestersége idején is?

Igen. Sőt már az előző polgármester működése alatt tapasztalták a negatív tendenciákat.

Rapcsák András idejében is?

Igen, már nála is lehetett érzékelni. Lázár János ugyan hozott némi változást, de a tendencia megmaradt, a megfélemlítés, a parancsuralmi rendszer állandósult, és mind a mai napig létezik.

Ennek ellenére Hódmezővásárhelyen mindig hatalmas Fidesz-fölény jellemezte a választásokat. Miből gondolja, hogy ez most megtörhet?

A környezetemben lévő emberek ezt igazolják vissza. És én nem hagyhatom őket cserben, ezért is volt szükségszerű, hogy vállaljam a felkérést. Lelkiismereti okokból nem mondhattam nemet. Az a tapasztalatom egyébként, hogy amióta nyilvánosságra került az indulásom, hogy olyan emberek is a támogatásukról biztosítottak, akik eddig mindig a Fideszre szavaztak. Ez pedig, megismétlem, azért lehet így, mert most esetleg látnak bennem alternatívát, anélkül, hogy feladnák az elveiket.

Miért, mit látnak önben?

Egy nagycsaládos, keresztény, konzervatív embert, egy közgazdászt, aki esetleg hiteles a szemükben és ezért hajlandóak rá szavazni.

Mit jelent a nagycsalád?

Hét gyermekem van.

Bocsánat, hogy ezt kérdezem: a hitük miatt van sok gyerekük, vagy így indultak el a párjával, hogy sok gyereket akarnak?

Mind a kettő. Nagyon sok azonos hiten lévő ember van, akinek nem adatott meg a sok gyermek, ugyanakkor sok olyan, nem hívő ember van, aki nagycsaládos. Minden a szereteten múlik, arra épül.

Mikor látta azt az álmot, hogy el kell indulnia ezen a választáson?

Jó kifejezés ez az álom, bár éber álom… Hosszas tépelődés volt, hogy valóban ez az én utam, vagy valami  más… December elejére vált egyértelművé, hogy mit is kell tennem. Amikor elveszítettük az előző polgármesterünket, Almási Istvánt, Isten nyugosztalja, akivel egy utcában laktunk, ő a belvárosi plébániának volt a világi elnöke, én pedig a Szent István plébániának vagyok a világi elnöke, és mi nagyon sok szempontból tudtunk egymással azonosulni, nos az ő halála után sokan megkerestek, már sokadjára, és győzködtek, hogy vállaljam el, és noha sokáig hezitáltam, de végül lelkiismereti okokból igent mondtam.

Ha nem nyeri meg a választást, az lelki törést okoz majd önnek?

Nem okoz törést.

És a karrierjében?

Biztos vagyok benne, hogy a jó Isten segíteni fog ezután is, mint ahogy eddig is velem volt.

Mit jelent, hogy önnel volt az Isten?

Van hét egészséges gyermekem, egy olyan városban élek, ahol mindig is szerettem volna, rengeteg szerető barát és rokon vesz körül, egyszerűen érzem az Isten áldását. Mindig el tudtam látni a családomat, és teljesen biztos vagyok benne, hogy a jövőben is el fogom tudni látni.

Értem, de ön azt mondja, hogy közgazdász, és ennek a szakmának mégis van egy erős racionális magva…

A hit nem ellentétes a racionalitással. Édesanyám vegyész, édesapám matematika-fizika szakos tanár, nekem még egy villamosmérnöki diplomám is van, remélem, hogy elhiszi nekem, hogy teljesen racionálisan gondolkodom.

Persze, hogy elhiszem. Legfeljebb én magam meglehetősen távol állok a hit világától…

Ez nem baj, a jó Isten azokat is szereti, akik nem hisznek benne.

Köszönöm, ez jól esik… Akkor térjünk vissza a választáshoz. Másfél hónapja van még, mit tervez erre az időszakra?

Egy nagyon lelkes, az alapértékekben egyetértő csapattal dolgozunk a sikerért. Most, amikor óriási veszély fenyegeti az értékeinket, csakis az összefogás segít. El kell felejteni a pártoskodást, egymásra kell támaszkodnunk. A pártoskodás vezetett oda, hogy az emberek megosztásával olyan hatalom épült ki, amilyen korábban nem volt jellemző, csakis a pénzszerzés dominál.

Ön szerint hasznára válna az országnak, ha Orbán Viktor megbukna?

Egészen biztos vagyok benne. A baloldal ezt nyilván rögtön elfogadja, ezért én inkább a jobboldali barátaimnak szoktam erről beszélni. Én fiatal felnőttként éltem meg a rendszerváltást, és bár néhány évvel korábban szabad légkör uralkodott már az országban, de teljes volt az apátia. Mindenki egyetértett abban, hogy a szocialista rendszer nem tartható, de a megfélemlítés még valamilyen szinten működött, de a váltás mégis megmutatta: lehet élhető országot építeni.

Azt akarom mondani, hogy hinnünk kell abban, hogy a félelmek nélkül élhetünk, minden adott lesz ahhoz, hogy ismét jó irányba forduljanak a dolgaink. Lesz szakértelem, lesz tapasztalat, nem lesz kerítésbontás, nem lesznek migránsok, nem lesz káosz.

Biztos vagyok benne, hogy a jó Isten segíteni fogja az országot, ha az ország maga is képes összefogni a jövő érdekében.

Még annyit áruljon el, hogy van-e pénze?

Egyre több pénzem van. Nagyon sokakban ébredt fel a remény, hogy ha összefogunk, és kiállunk a jó emberekért, ha hajlandóak vagyunk elítélni a gonoszt, és látnak olyan értéket, amelyet ők maguk is szeretnének személyesen is támogatni, ráadásul ebben a megfélemlített légkörben talán az anyagi támogatás a legkézenfekvőbb, akkor sokan akarnak ezért áldozni. Éppen ezért nyitok egy kampányszámlát, ott fogom gyűjteni a pénzt, ebből az összegből pedig biztosan tudom majd finanszírozni a kampányt.

Használta a gonosz kifejezést. Mire gondolt? Meg kell, vagy meg lehet nevezni a gonoszt?

Én az értékrendem szerint mondtam a gonoszt. Azt gondolom, hogy a korrupció bűn, másoknak az elnyomása, a bántása bűn, amikor megtehetünk valamit a jóért, és nem tesszük meg, az meg súlyos hiba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .