Helsinkiben találkozik Trump és Putyin

0
917

Az Egyesült Államok nemzeti érdeke ez a találkozó- hangsúlyozta John Bolton Moszkvában. Trump nemzetbiztonsági tanácsadója korábban hevesen bírálta Oroszországot, de most Moszkvában igen diplomatikusan viselkedett. Közölte, hogy annak ellenére létrejön a csúcstalálkozó, hogy Oroszországot és személyesen Putyint sokan bírálják az Egyesült Államokban.

Washingtonban vizsgálat folyik Trump elnök orosz kapcsolatairól. Korábbi kampányfőnökét, Manafortot a bíróság előzetesre ítélte nehogy meghamisíthasson néhány perdöntő dokumentumot. Manafort korábban az oroszbarát ukrán elnök, Janukovics tanácsadója volt. 2016-ban ő vezette Trump kampányát mindaddíg amíg túlságosan jó orosz kapcsolatai miatt távozni nem kényszerült. Hillary Clinton, a választás vesztese részben Trump orosz támogatásával indokolta meg kudarcát.

Donald Trump tavasszal gratulált Putyinnak újabb választási győzelméhez, és jelezte: szívesen találkozna vele újra. Trump hamarosan Európába látogat, mert júliusban csúcstalálkozót tart a NATO. Az egyik legfontosabb téma az orosz fenyegetés. Trump erre hivatkozva kéri azt, hogy minden NATO tagállam teljesítse ígéretét: a GDP 2%-át fordítsa katonai célokra. Persze ki nem mondott igény az is, hogy lehetőség szerint amerikai fegyvereket vásároljon. Lengyelország élen jár ebben: nemcsak, hogy sok amerikai fegyvert vásárol, de 2 milliárd dollárért egy egész amerikai páncélos dandárt szeretne, amely állandóan lengyel földön állomásozna, hogy elrettentse az orosz fenyegetést. Trumpnak és Putyinnak lesz miről tárgyalnia Helsinkiben…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .