Kezdőlap Címkék Helsinki

Címke: helsinki

Egy képalá, ami mindennél többet mond

Rengeteg vetülete van a hétfői amerikai-orosz csúcstalálkozónak, az első igazi Trump-Putyin tárgyalást már megkezdése előtt is a legkülönbözőbb szakértők elemezték, s teszik ezt ezekben a percekben a világ minden szegletén. Néha azonban egy képalá mindennél többet mond.

Némi túlzással a történelminek tartott amerikai-orosz csúcstalálkozó főszereplői még az igazak álmát alusszák, ám a világ sajtója már azzal van tele, mennyire látszódott Putyin, a volt KGB tiszt dominanciája Trump felett. Külpolitikban jártas újságírók, diplomáciában otthon mozgó tapasztalt rókák, a minden kimondott szóból, azok sorrendjéből világokat kiolvasó beszédelemzők, a testtartások specialistái, stb. sorra jutnak erre a következtetésre: Putyin lealázta Trumpot.

Pedig nem kellene ennyit erőlködni.

Elég megnézni azt a fotót, pontosabban, elolvasni annak a fotónak a képaláírását, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos oldalára tettek ki.

Ezt, amely azt írja:

„With US President Donald Trump before the talks. On the left – Melania Trump, the current First Lady and wife of President Donald Trump.”

Azaz, a tárgyalások előtt az Egyesült Államok elnökével. Baloldalon Melania Trump, jelenlegi First Lady és Donald Trump elnök felesége.

Nem hinném, hogy véletlen a megfogalmazás…

Trump Putyin lábaihoz omlott

0

Vezető amerikai napilapok megdöbbentőnek nevezik az amerikai elnök mondatait, amelyek Helsinkiben hangzottak el az orosz elnökkel tartott közös sajtóértekezleten. „Putyin a tenyerét dörzsölheti, mert Amerika helyette osztja meg az EU-t és az Észak-Atlanti Szövetséget.”

A New York Times vezércikke pédául úgy értékeli, hogy az amerikai elnök Helsinkiben Putyin lábaihoz omlott, nem az Egyesült Államok érdekeit képviseli az elkövetkező időben, ám ebből még súlyos gondok adódnak. A sajtótájékoztatón megdöbbentő módon kijelentette, hogy mind a két állam felelős, amiért az oroszok beleavatkoztak két éve az amerikai választásba. A helyzetet nehéz ésszel felérni:

mindössze pár centire az autokrata gengsztertől, aki területet rabol, meggyilkoltatja az ellenfeleit, az amerikai elnök meghazudtolja saját titkosszolgálatának és igazságszolgáltatásának egyértelmű következtetéseit.

Úgy hogy ezek után még vezető republikánusok is szükségét érezték, hogy megszólaljanak. Paul Ryan, a párt képviselőházi csoportjának vezetője azt hangsúlyozta, hogy Oroszország nem az USA szövetségese. A két állam erkölcsileg nem egyenrangú, Moszkva továbbra is ellenséges a legtöbb amerikai alapértékkel és eszménnyel szemben. McCain szenátor úgy fogalmazott hogy idáig egyetlen elnök sem alázkodott meg ilyen gusztustalan módon egy zsarnok előtt.

A transzatlanti kapcsolatok egyik neves szakértőjét szólította meg a Washington Post. Judy Dempsey, a Carnegie Europe elemző intézet munkatársa úgy véli, hogy Trump aggasztó módon teljesen szakítani akar a háború utáni rend alaptéziseivel. Ma már egyáltalán nem emlegeti a multilateralizmust, a közös értékeket, a szolidaritást, a történelmi elkötelezettséget. Európát meg akarja osztani, nem pedig egyesíteni. Nekiment Merkelnek és Maynek, viszont csak dicséri a populista magyar és lengyel vezetőket, minthogy azok gyengítik az unió szolidaritását, ugyanakkor igazodnak az elnök migránsellenes nézeteihez. Neki útjában vannak az emberi jogok, a nemzetközi szervezetek. Csak győztesekben és vesztesekben tud gondolkodni, Putyint ellenben vetélytársnak minősítette.

Viszont Merkel és Macron nagyon is beszél értékekről, demokráciáról, szolidaritásról, a nemzetközi rend szabályairól. Ám azok csak akadályt képeznek az elnök szemszögéből. Ezért olyan könnyű Trump számára találkozni nem demokratikus vezetőkkel. Olyankor nem kell ügyelni az értékekre és a múltra. Jelentős terep nyílt a normák nélküli versengésre. Európának válaszul gyorsan kereskedelmi egyezményeket kell kötnie a világ hasonlóan gondolkodó szereplőivel, mert ily módon erősíti a szabályokra épülő rendszert. Másodszor nem lehetnek illúziói az ügyben, hogy az USA mostani vezetője pártolja-e a NATO-t. Ám a kontinentális biztonság és védelmi politikához hiányzik az egységes akarat. Putyin viszont a tenyerét dörzsölheti, mert Amerika helyette osztja meg az EU-t és az Észak-Atlanti Szövetséget.

Helsinkiben találkozik Trump és Putyin

0

Az Egyesült Államok nemzeti érdeke ez a találkozó- hangsúlyozta John Bolton Moszkvában. Trump nemzetbiztonsági tanácsadója korábban hevesen bírálta Oroszországot, de most Moszkvában igen diplomatikusan viselkedett. Közölte, hogy annak ellenére létrejön a csúcstalálkozó, hogy Oroszországot és személyesen Putyint sokan bírálják az Egyesült Államokban.

Washingtonban vizsgálat folyik Trump elnök orosz kapcsolatairól. Korábbi kampányfőnökét, Manafortot a bíróság előzetesre ítélte nehogy meghamisíthasson néhány perdöntő dokumentumot. Manafort korábban az oroszbarát ukrán elnök, Janukovics tanácsadója volt. 2016-ban ő vezette Trump kampányát mindaddíg amíg túlságosan jó orosz kapcsolatai miatt távozni nem kényszerült. Hillary Clinton, a választás vesztese részben Trump orosz támogatásával indokolta meg kudarcát.

Donald Trump tavasszal gratulált Putyinnak újabb választási győzelméhez, és jelezte: szívesen találkozna vele újra. Trump hamarosan Európába látogat, mert júliusban csúcstalálkozót tart a NATO. Az egyik legfontosabb téma az orosz fenyegetés. Trump erre hivatkozva kéri azt, hogy minden NATO tagállam teljesítse ígéretét: a GDP 2%-át fordítsa katonai célokra. Persze ki nem mondott igény az is, hogy lehetőség szerint amerikai fegyvereket vásároljon. Lengyelország élen jár ebben: nemcsak, hogy sok amerikai fegyvert vásárol, de 2 milliárd dollárért egy egész amerikai páncélos dandárt szeretne, amely állandóan lengyel földön állomásozna, hogy elrettentse az orosz fenyegetést. Trumpnak és Putyinnak lesz miről tárgyalnia Helsinkiben…

Bréking nyúz, 2018. 06. 27. – Tudósítás a másik valóságból

0

Az Origo ma is sorosozott, de mi már ezt nagyon unjuk, ezért most mást idézünk tőlük, a Gyurcsány-kúrmány (igen így írta a mindig nagyon vicces 888) kapcsán a portál munkáslevelezőjének ökle lesújt a Magyar Tudományos Akadémiára, a Lokál betűhíven közli az MTI szövegét Falusi Vajk matricázós hőstettéről. Bónusz: a Ripost megint adott a fülledt erotikának, miközben Gogolákné a Tanúból és a hanyatló nyugat ópiuma kéjesen forognak a sírjukban.

Ákos, aki kitörölhetetlenül beleégett

„Ákos esti nagyszínpados koncertjébe legalább egy-két dal erejéig belehallgatni kortárs popkulturális követelmény. Nyilván egy életen át lehet vitatkozni Ákoson, ahogy bármelyik nagy, tömegeket megmozgató előadón is, de az igazság az, hogy a fickó kitörölhetetlenül beleégett a kilencvenes és kétezres évek magyar zenei világába…

…És még mindig csak 50 éves a Kossuth-díjas egykori copfos Depeche Mode-imitátor, szóval könnyen lehet, hogy pár évtizedig még elugrabugrálgat előttünk, de olyannyira, hogy a végén még a magyar Peter Gabriellé érik.” (Origo: Farmerrepesztő rockterpesz és rángatózó mókusok)

Házukat égni érző humán értelmiségi életművészek

„Idestova több mint tíz esztendeje már, hogy a Gyurcsány-kúrmány rossz emlékű SZDSZ-es gazdasági minisztere egyszer elszólva magát kijelentette, hogy egyes kutatóintézetekben csak haszontalan papírmunka folyik. Talán egész dicstelen politikai pályáján ez volt az egyetlen őszinte, igaz és jogos észrevétele.

A házukat égni érző, az egzisztenciájukat féltő humán értelmiségi életművészek persze azonnal (f)éktelen offenzív teátrális hangoskodásba kezdtek, másokat fellármázva, és szövetségeseket keresve, erősen sérelmezve, hogy a támadás éppen a saját táborukból, belülről érkezett. Miniszterük pedig hamar megbánta az átgondolatlan és elhamarkodott lépést, előzetesen nem is sejtve, hogy miféle darázsfészekbe nyúlt.

Az erőszakos egoista érdekcsoport eredményes ellenakciója nyomán néma csend támadt, és bár a jobboldali sajtó néha firtatta, hogy az MTA bizonyos intézeteiben milyen Eldorádó az élet, egyesek csak statisztálni járnak be, mások meg csak életjáradéknak tekintett fizetésükért, háborítatlanul élték tovább jól szituált kényelmes, komfortos világukat a mai napig.” (888: Szájzsonglőrök és szellemi csepűrágók ellenoffenzívában)

Falusi Vajk hangsúlyozta

A Magyar Helsinki Bizottság bevándorlást támogató szervezet, mivel “a Soros-hálózat többi tagjával együtt” azon dolgozik, hogy Magyarország bevándorlóállammá váljon – mondta a Fidelitas alelnöke szerdán Budapesten, a bizottság irodája előtt tartott sajtótájékoztatón.

Falusi Vajk hangsúlyozta, hogy a Magyar Helsinki Bizottság és más szervezetek egész Európából bevándorlókontinenst akarnak csinálni.

Veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét is azzal, hogy bírókat akarnak befolyásolni és védelmet biztosítanak a terrorizmussal vádolt Ahmed H. számára – tette hozzá.

A sajtótájékoztatót követően a Fidelitas Bevándorlást támogató szervezet feliratú matricákat ragasztott annak a háznak a kapujára, amelyben a Magyar Helsinki Bizottság irodája található (Lokál: “A Magyar Helsinki Bizottság Európából bevándorlókontinenst akar csinálni”)

Forró nyári éjszaka, vad szerelem, ne takargasd bájaidat!

“Elképesztően érzéki fehérneműk rejlenek a nyári rucik alatt, idén átlátszóban hódítsd meg a párodat! A sok szexi holmi közül válaszd a csipkést vadító színekkel, hogy mindenképp elérd a hatást.  Domborodjanak az idomok, tuti nem lesz ellenállás!” (Ripost: Vadító fehérnemű, átlátszó csipke: Ettől begőzölnek a férfiak).

Akkor sem adják ki az adatokat, ha nem kéri őket senki

0

A Kormányzati Tájékoztatási Központ ma sajtótájékoztatón közli a nyilvánossággal, hogy  „A kormány nem adja ki a Helsinki Bizottságnak az üres állami tulajdonú lakások listáját”.

A Magyar Helsinki Bizottság erre a hírre reagálva közölte: „nem tart sajtótájékoztatót arról, hogy nem kérte ki a kormánytól az állami tulajdonú lakások listáját. Pedig az az igazság, hogy tényleg nem kérte ki.”

A történet mögött az a gyakorlat állhat, hogy mind a Fidesz, mind a kormány szervei azzal riogatják a magyar lakosságot, hogy az ellenzéki pártok, valamint a velük szövetséges civil szervezetek felmérik az üres lakásokat, hogy azokba egy majdani kormányváltás után migránsokat telepítsenek.

Minderre persze nincs bizonyíték, legalábbis eddig senki mutatott be ilyet, de nem is kell, hogy bizonyítékokkal támasszák alá ezeket a kijelentéseket, mert arra jelen formájukban is alkalmasak, hogy az emberekben félelmet keltsenek.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK