Házikedvenceink és a COVID

0
1127
FH

2020 februárjában egy hongkongi pomerániai teszten pozitív lett az új koronavírus. Hamarosan más esetek is megjelentek macskáknál és kutyáknál. Azóta a tudósok sokkal többet tudnak arról, hogy a vírus hogyan hat kedvenceinkre – erről ír a New York Times.

Átadhatom a vírust a kedvenceimnek?

Igen. Az emberek ugyanúgy továbbíthatják a vírust kedvenceiknek, mint másoknak: apró, légúti cseppecskék révén. Úgy tűnik, hogy a legtöbb kutya és macska, amely elkapja a vírust, a háztartásában élő fertőzött emberektől kapja el.

A macskák nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, mint a kutyák, olyan okokból, amelyeket a tudósok nem teljesen értenek. (A biológia és a viselkedés egyaránt szerepet játszhat.)

A házi kedvenceim átadhatják nekem a vírust?

Nem jegyeztek fel olyan dokumentált esetet, amikor a macskák vagy kutyák átadták volna a vírust emberre. És semmi nem igazolta, hogy ezek az állatok könnyen átadják egymásnak a vírust.

Mik a tünetek a háziállatoknál?

A legtöbbnek egyáltalán nincsenek tünetei. Azok, akik megbetegszenek, általában enyhe tünetekkel járnak, amelyek közé tartozik a köhögés, tüsszögés vagy hasmenés.

Beoltassam kedvencemet?

Bár a tudósok ígéretes vakcinákat fejlesztettek ki macskák és kutyák számára, az Egyesült Államokban nincs jóváhagyott kisállat vakcina. A szabályozó hatóságok pedig jelenleg nem fogadják el a macska- vagy kutyaoltás iránti kérelmeket.

A tudósok szerint szükségtelen a kedvtelésből tartott állatok elleni védőoltás, mivel a macskák és a kutyák nem nagyon betegszenek meg a vírustól, és nem adják át könnyen emberre vagy más állatokra.

Hogyan védhetem meg kedvencemet?

Ha a teszt pozitív a vírusra, izolálja magát házi kedvenceitől. És oltasd be magát. Ha a gazda vagy családja nem fertőződik meg a vírussal, nagyon valószínűtlen, hogy kedvencei elkapják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .