Harari: a nacionalizmus az egyetlen eszme, amely középpontba állítja a halált

0
1500
Facebook

Megváltoztatja-e a koronavírus járvány viszonyunkat a halálhoz ? Erről elmélkedik Yuval Noah Harari a londoni Guardianben. Az izraeli gondolkodó szerint a halál ma már sokkal inkább orvosi-technológiai kérdés az emberiség többsége számára. Míg a múltban ez teljesen másképp volt, mert a vallások a túlvilági élet fontosságát hangsúlyozták. Ma már csak a nacionalizmus az egyetlen modern ideológia, mely kulcsszerepet tulajdonít a halálnak.

„Örökké él a nemzet emlékezetében az, aki érte áldozza életét” – mondják a nacionalisták. De mit jelent az, hogy örökké él? – teszi fel a kérdést Yuval Noah Harari. Aki Woody Allen egyik szellemes anekdotáját idézi. A jeles filmrendezőt arról kérdezték, hogy vajon számít-e arra: örökké él majd a filmkedvelők millióinak emlékezetében? „Szívesebben élek a saját lakásomban” – válaszolta Woody Allen.

A modern ember a tudományban hisz, mely úgy véli: minden probléma technikai, melyet technikai eszközökkel lehet megoldani – írja az izraeli gondolkodó. Aki szerint az orvosok vették át a papok korábbi szerepét a társadalomban. De míg a papok minden vallásban a túlvilági élet fontosságát hangsúlyozták, az orvosok azon vannak, hogy minél inkább meghosszabbítsák az e világi életet. Ebben pedig nem is sikertelenek hiszen az emberek manapság sokkal tovább élnek és sokkal jobb állapotban mint az elmúlt évezredekben.

Vajon megváltoztatja-e az emberek viszonyát a halálhoz a mostani világjárvány?

Valószínűleg nem! – állítja Yuval Noah Harari

A keresztény, a zsidó és a muzulmán egyházak mind megfogadták a tudósok tanácsát és arra kérik a híveket: ne látogassák a templomokat! „Évszázadokon át a vallás volt az emberek védekezési mechanizmusa, de ez mostanra a tudomány lett.”

Ennek következtében az izraeli gondolkodó nem hisz abban, hogy a filozófiai vagy vallási fakultások több pénzt kapnának a jövőben. Sokkal inkább az egészségügyi költségvetést kell megemelnie az államoknak, mert „a kormányok általában nem nagyon jók a filozofálásban. Nem is ez a dolguk hanem az, hogy jobb egészségügyi rendszereket teremtsenek. A filozofálás pedig az egyének ügye!” – hangsúlyozza Harrari a Guardianben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .