Gyógyszerész sztrájk Németországban

0
730
twitter.com

Szerdán egy napra bezárt a gyógyszertárak többsége Németországban, ahol a gyógyszerészek jobb munkakörülményeket és több fizetést akarnak. 1200 gyógyszertár azért persze nyitva tartott a sürgős esetek kiszolgálására.

8,35 eurót kapnak a gyógyszerészek minden recept kiváltásáért – és ez már tíz éve így van miközben az infláció az elmúlt időszakban Németországban is jelentkezett. Ezért a gyógyszerészek komoly béremelést követelnek: 12 euróra szeretnék emelni az összeget, melyet egy recept kiváltására kapnak. A másik követelésük az, hogy a gyógyszerellátásuk éppúgy folyamatos legyen mint a kórházak és az orvosi rendelők számára.

A gyógyszerész társadalom élet és munkakörülményei elszakadtak az országos fejlődéstől, és olyan helyzetet teremtettek “amely nem csak hogy igazságtalan, de megélhetési fenyegetést jelent” – fogalmaz a gyógyszerész kamara közleménye.

A trend egyértelmű – írja a Tageschau – a gyógyszerész kamarára hivatkozva:

tíz év alatt a gyógyszertárak száma 2700-al csökkent.

A német kormány megérti a helyzetet, de pénze az nincsen. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter kijelentette, hogy nincs mozgástere, mert csak akkor tudna a kormány többet adni a gyógyszerészeknek, ha felemelné az egészségügyi hozzájárulást. Ez pedig rendkívül népszerűtlen intézkedés lenne.

“Ha 12 euróra emelnénk a receptek kiváltási díját, akkor ez 2,2 milliárd euróval terhelné meg a gyógyszertárak költségvetését miközben a vásárlóknak ebből az ég világán semmi hasznuk sem lenne!” – hangsúlyozta Németország egészségügyi minisztere.

Mit válaszolt erre a gyógyszerész kamara vezetője:

“Meg kell mutatnunk az egész német társadalomnak, hogy a gyógyszertárak milyen fontosak, és hogy milyen drámai lenne a hatása annak, ha még több gyógyszertár tűnne el.

Ennek nemcsak az egészségügyre lenne hatása hanem az egész társadalomra hiszen a gyógyszertárak fontos találkozási helyet jelentenek sok faluban és városban Németországban”

– mondta Thomas Benkert a gyógyszerész kamara elnöke a Deutsche Welle közszolgálati portál tudósítójának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .