Gólyafészekbotrány Csehországban

0
877

A legesélyesebb jelöltet elviheti a rendőr a választások előtt.

A gazdasági rendőrség kérte Andrej Babis egykori pénzügyminiszter mentelmi jogának felfüggesztését. Babis, aki egyáltalán nem mellesleg

hazája második leggazdagabb embere,

jelenleg az ANO pártot vezeti, és minden esélye megvan arra, hogy az első helyen végezzen az októberi választásokon Csehországban.

Ez az utolsó kétségbeesett kísérlet arra, hogy megakadályozzák a választási győzelmet

– nyilatkozta Andrej Babis a Reutersnek. Nagy kérdés, hogy a parlament megszavazza-e a fordulatos múlttal rendelkező Babis mentelmi jogának a felfüggesztését. Miért kérte ezt a gazdasági rendészet?

A kérés alapja egy tíz évvel ezelőtti ügy: Babis egyik cége akkor építette a Stork Nest (Gólyafészek) nevű komplexumot Prága mellett. A beruházáshoz 50 millió korona (2,25 millió dollár) uniós támogatást vettek fel. Az Olaf,

az EU csalás elleni hivatala is vizsgálódik az ügyben.

Babis arra hivatkozik, hogy csaknem 200 cége van, a Gólyafészek a gyerekekeinek biznisze volt. Szerinte a cég jogosan kapott uniós támogatást, hiszen az fiatal vállalkozóknak szólt.

Babis nem kispályás játékos: tanulmányait a nagy Szovjetunióban végezte és

jó kapcsolatokat épített ki az orosz és a csehszlovák titkosszolgálattal.

Még a rendszerváltás előtt megkezdte vállalatbirodalmának kiépítését. Ma már több mint 40 ezer ember dolgozik Babisnak a világ 17 országában. Vagyonát a Forbes 3,4 milliárd dollárra becsüli. Ezzel ma ő a második leggazdagabb cseh.

Mi hiányzik még a legendás életműből?

A miniszterelnöki poszt.

Ezt is megszerezheti a 63 éves Andrej Babis, aki különben Pozsonyban született szlovák családban, ha közbe nem szól a rendőri vizsgálat. Ehhez azonban a prágai parlamentnek meg kellene szavaznia Babis mentelmi jogának a felfüggesztését. Egy leendő miniszterelnök esetében ez nem kis bátorságot igényelne a képviselő uraktól és hölgyektől Prágában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .