Fővárosi Törvényszék: Gruevszki marad

0
866
Nikola Gruevszki már szabadon. MTI/Máthé Zoltán

Megtagadta a hazájában korrupciós és más bűncselekmények miatt elítélt, illetve megvádolt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadását a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett jogerős határozatával. Gruevszki szabadon távozott a bíróságról.

Szóbeli indoklásában a bíró hosszan részletezte, hogy a macedón hatóságok milyen bűncselekmények miatt kérik Gruevszki kiadását. Elmondta, hogy a magyar bíróság csak a kiadatás törvényességét vizsgálhatja, és miután a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal menekültstátuszt adott a volt miniszterelnöknek,

a jogszabályok szerint nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült.

A bíró azonban arra is figyelmeztette Gruevszkit, hogy a szkopjei hatóságok által kiadott nemzetközi elfogatóparancs, illetve kiadatási kérelem továbbra is érvényben van, csak Magyarország területén nem hajtható végre.

A döntést az ügyészség, Gruevszki és a jogi képviselők is tudomásul vették, így az jogerős.

A tárgyalásra még vezetőszáron bekísért expolitikus ezután szabadlábon távozott a bíróság épületéből.

Gruevszki ellen az azóta Észak-Macedónia névre keresztelt állam terjesztett elő kiadatási kérelmet, mert a volt miniszterelnököt gazdasági bűncselekmény miatt 2 év szabadságvesztésre büntették (vásároltatott magának egy méregdrága páncélozott luxusautót) és további büntetőeljárások vannak ellene folyamatban. Az FT eljárása során csak a kiadatás feltételeit és nem azokat az ügyeket vizsgálta, amelyek miatt a hatóságok a kiadást kérik.

A törvényszék végzése szerint a külföldi ítéletben foglalt és a folyamatban lévő büntetőeljárásokban leírt cselekmények a magyar Btk. szerint is bűncselekménynek minősülnek, és büntethetőségük sem évült el. De a bíróság azt is megállapította, hogy a kiadatás nem rendelhető el, mert Gruevszkit a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018. november 20-án menekültként ismerte el, és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény rendelkezései alapján nem adható ki a menekült annak az államnak, ahonnan elmenekült.

Nikola Gruevszki megbukott volt macedón miniszterelnök tavaly novemberben – börtönbe vonulásának megkezdése előtt – bukkant fel Magyarországon, és ezt közösségi oldalán tudatta a világgal. Ezután kiderült, hogy egészen (kém-)regényes körülmények között történt az utazás. Előbb Szkopjéból a szomszédos Albániába, onnan magyar diplomata gépkocsikkal Montenegróba, majd tovább Szerbiába szállították. Végül teljessé válva a történet, feltárult, hogy a magyar diplomácia utaztatta Gruevszkit a határokon át.

Ezután kérte az észak-macedón kormány a kiadást és bocsátott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot az Interpol útján.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .