Foci BL: a sztárok leszerepeltek, de az üzlet dübörög

0
1440
Forrás: tottenhamhotspur.com

Hajszál híján „sehol se jegyzett” csapat jutott a BL-döntőbe, de a helyébe lépő is 11 év után került a top 10-be. A pénzben fürdő sztárcsapatok idén mentek a levesbe. A top 20 csapat tavaly 2600 milliárd forintot keresett.

Totógyilkos meccseken alakult ki az idei futball Bajnokok Ligája döntője. A Liverpool mesébe illően gázolta le a Barcelonát, majd a Tottenham Hotspur az utolsó pillanatokban kerekedett felül a holland focit több, mint húsz év elteltével a sportág térképére visszahelyező Ajaxon. Ezzel nőtt a brit foci ereje, amely már tavaly is érdekes ellenpontja volt a pénzben fürdő sztáralakulatok mezőnyének.

Hiába a sok pénz

A Deloitte nemzetközi pénzügyi tanácsadó nemrégiben tette közzé 22. éves jelentését, a Deloitte Football Money Leauge-et a 2017/18-as szezonról. Ennek legfontosabb megállapításai: az első két helyezett spanyol klub: a Real Madrid rekordmagas, több mint 750 millió eurós árbevételével az első, az FC Barcelona pedig a második, míg a Manchester United, amely az előző két kiadásban első helyen szerepelt, a harmadik helyre csúszott vissza. Nos, ezek a sztáralakulatok megalázó módon búcsúztak a BL-ből ebben a szezonban. Ahogyan az „500+ milliósok” klubjának többsége is, a döntős Liverpoolt kivéve.

A top 20 csapat árbevételét, és annak főbb tételeit mutatja a grafikon

Forrás: Deloitte

Ebből a mezőnyből teljesen kilóg az Ajax, amely a 20-ik West Ham United bevételétől

több, mint 100 millió euróval elmaradva 92 millióval zárta az előző idényt.

Az angol klubok továbbra is jól teljesítettek: az első tíz hely közül hatot szereztek meg, ami rekordnak számít, s ez az első alkalom, hogy egy ország ötnél többet szerzett meg az első tíz pozíció közül. A most BL-döntős Spurs első alkalommal került a Money League első 10 helyezettje közé 2006/07 óta. Az első helyen lévő Real Madrid és a 20. helyezett West Ham United árbevételének aránya 3,8:1, szemben a 2016/17-es 3,4-gyel. A foci rendkívüli koncentráltságát mutatja az, hogy

az első 30-ban mindössze nyolc ország képviselteti magát.

Azt mindenki tudja, hogy óriási üzlet a foci (legalábbis a világ boldogabb országaiban, ahol üzleti alapon szerveződik ez a sportág). A Deloitte az 1996/97-es évtől összegzi a főbb számokat. Ezek szerint ez idő alatt a top 20 klub összesített bevétele hétszeresére nőtt: 1,2 milliárdról a tavalyi szezonra 8,3 milliárdra (utóbbi mintegy 2600 milliárd forint).

A bevételek legnagyobb része (43 százaléka) a tévés közvetítésekből származik, csaknem ekkora származik az egyéb kereskedelmi értékesítésekből, a jegybevétel messze a legkisebb fő tétel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .