Ferenc pápa a technokrácia uralma ellen

0
1379
Flickr

A Covid 19 járvány elmúltával olyan új gazdasági modellek kellenek, melyek nemcsak a profitot veszik figyelembe, de a szegények érdekeit is éppúgy mint a környezetet. Ezt hangsúlyozta a katolikus egyház feje, aki egy Assisiben ülésező közgazdász konferenciához intézte videó üzenetét.

A fiatal közgazdászokat sürgette, hogy a szegényeket ne csak úgy vegyék figyelembe mint fogyasztókat, akik csak a minimális szükségleteiket tudják kielégíteni, és munkavállalókat, akik olcsón alkalmazhatóak a legnehezebb munkákra is.

Ferenc pápa ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a világon egyre nő a különbség a szegények és a gazdagok között. A szupergazdagok pedig a javak aránytalanul nagy részét birtokolják, mert a tőzsdék a Covid-19 járvány idején is jól teljesítettek miközben a szegények milliói veszítették el a megélhetésüket.

Nem elég a jóléti állam

A jóléti állam gondoskodik a szegényekről, de nem vonja be őket a döntéshozatalba! Ferenc pápa szerint olyan új gazdasági modellek kellenek az emberiség számára, melyekben a szegények milliói is szóhoz juthatnak: beleszólhatnak a fontos döntésekbe!

Az ember kikerülhet a társadalomból

Ferenc pápa arra hívta fel a fiatal közgazdászok figyelmét, hogy az emberek immár nemcsak elnyomás áldozatai lehetnek, de teljesen kizárhatják őket a társadalomból! Felidézte, hogy Buenos Airesben, ahol korábban érsek volt, már 1970-ben voltak olyan városrészek, ahova az átlagemberek nem merészkedtek be! Azóta csak még rosszabb lett a helyzet …

Ferenc pápa elvetette azt a gondolkodást, mely a francia forradalom óta terjedt el a világon: “mindent a népért, de a nép nélkül”!

Ehelyett be kell vonni az embereket a döntésekbe, és meg kell akadályozni, hogy

“a politikai és a gazdaság a technokrácia szolgálója legyen!”

A válságból sohasem jövünk ki egyenlőképp: vagy jobban járunk vagy rosszabbul – hangsúlyozta Ferenc pápa. Aki végül az individualista álláspontot bírálta mondván: senki sem üdvözülhet egyedül, szükségünk van egymásra!”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .