Kezdőlap Címkék Oknyomozás

Címke: oknyomozás

Orbán főtanácsadója vette a Pegasust?

Sok magyar cím  is szerepel abban a névjegyzékben, amelyet 17 újság oknyomozói szereztek meg – írja a Washington Post, mely maga is tagja ennek a csapatnak. Nekik különösen érdekükben állt a feltárás, mert az ő publicistájuk volt az a szaúdi újságíró, akit Pegasus figyelt egy darabig, majd Isztambulban Szaúd Arábia főkonzulátusán megfojtottak és feldaraboltak – Mohamed bin Szalman trónörökös parancsára.

Érthető, hogy a Washington Post vizsgálatot vár Magyarországon is, ahol a 444 kiderítette: Orbán főtanácsadója vehette meg a kémprogramot Izraelben. Czukor Józsefet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is fogadta. Viszonzásul azután Orbán Viktor is fogadta Benjamin Netanjahu nemzetbiztonsági főtanácsadóját Budapesten. Orbánt Netanjahu segítette hozzá ahhoz, hogy találkozhasson Donald Trumppal a Fehér Házban.

Czukor József főtanácsadó 2018 februárjában járt Izraelben, és a magyar ellenzékiek lehallgatása 2018-ban kezdődött meg a Pegasus szoftverrel. Czukor Józsefet ezt követően hamarosan kinevezték a hírszerzés élére, ahova régi motorosként érkezett.

Egy magyar főkém karrierje

Hol máshol kezdődhet egy magyar hírszerzői pályafutása a szocialista Magyarországon mint a Dzerzsinszkij akadémián Moszkvában? A Cseka alapítójáról elnevezett akadémia a polgári titkosszolgálat eljövendő hőseit képezte, akik azután hazájukba hazatérve nem feledkeztek meg a Szovjetunió érdekeiről sem.

1986-ban kezdte meg külszolgálati karrierjét Bécsben, ami akkoriban a kémek paradicsoma volt. 1988-ban folytatta Németországban.

A rendszerváltás után is visszatért Németországba, ahonnan hazatérve Medgyessy Péter miniszterelnök kinevezte az Információs Hivatal élére 2002-ben. Ezt követően Szlovéniában volt nagykövet. 2010 után az Orbán kormány Berlinbe küldte – immár nagykövetként. Kiváló kapcsolatot épített ki a német titkosszolgálat vezetőivel. Nagy szerepe volt abban, hogy Merkel kancellár igen elnézően ítélte meg Orbán Viktor pávatáncát, és fokozatos szembekerülését Brüsszellel. Czukor Józsefet itthon külpolitikai főtanácsadó poszt várta. Ebben a minőségében tárgyalt Izraelben is. Majd hamarosan újra az Információs Hivatal főnöke lett. Nem túlságosan sokáig. Nagykövetté nevezték ki Svájcban, amely két szempontból is fontos a magyar miniszterelnöknek.

Egyrészt, mert a Berni Unió, a nyugati világ hírszerzési főnökeinek „klubja” itt működik. Itt első kézből lehet fontos információkhoz jutni arról, hogy mit akar valójában az USA Európában?!

Kurz kancellár például innen értesült, hogy veszélyben Ausztria tagsága, mert akkori koalíciós partnere, a Szabadságpárt túl jó kapcsolatot ápol Putyin elnökkel. Kurz gyorsan meg is szabadult kínos partnerétől, melyet nagyban elősegített az Ibiza botrány.

A másik ok, ami miatt Svájc oly fontos Orbán Viktornak az az, hogy Zug kantonban van bejegyezve az az orosz-magyar földgáz kereskedelmi cég, amelyen keresztül Putyin pénzeli európai barátait. Czukor József tehát mindig mindenütt ott van, ahol Orbán Viktornak nagyon fontos a megbízható ember. Dehát mennyire lehet valaki megbízható, aki a Dzerzsinszkij akadémián végzett Moszkvában?!…

Mitől oly gazdag a belügyminiszter?

A Projekt oknyomozó hírügynökség Oroszországban a belügyminiszter meggazdagodása után kezdett nyomozni, pedig ez ott életveszélyes vállalkozás. Mégis erről kezdett összeállítást közölni  a Projekt.

Alig indult meg az interneten a közlés Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter és családtagjainak vagyonosodásáról rendőrök rohanták le a szerkesztőséget, és három újságírót átmenetileg őrizetbe is vettek – tudósít a német közszolgálati Deutsche Welle.

A közlés hirtelen abbamaradt amint megjelentek a rendőrök. Az oknyomozó hírügynökség újságírói fogadkoznak, hogy később újra megpróbálkoznak azzal, hogy közzétegyék az összegyűjtött információkat a belügyminiszter gyarapodásáról.

Navalnij börtönben

Az orosz ellenzéki vezér mozgalma videót tett közzé Putyin elnök luxus palotájáról. A videót több mint százmillió orosz nézte meg az interneten. Ezt követően a Németországból nemrég hazatért Navalnij őrizetbe került, majd mondvacsinált ürüggyel börtönbüntetésre ítélték. Putyin mosolyogva közölte az őt kérdező amerikai újságíróval, hogy „nem garantálhatja azt, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből.”

Oroszországban előszerettel nyilvánítják külföldi ügynöknek az oknyomozó újságírókat. Ez reménytelen helyzetbe hozza az újságot hiszen senki sem mer hirdetni náluk. Ha pedig az újságírók bíróság elé kerülnek ott együttműködéssel vádolhatják meg őket külföldi hírszerző ügynökségekkel. Navalnij mozgalmának tagjait azzal vádolták, hogy az amerikai és a német hírszerzés drónjai segítségével készítettek videót Putyin palotájáról.

Mitől fél ennyire elnök úr?

Ezt kérdezte egy amerikai újságíró Putyintól. Aki mellébeszélt. Ha őszinte akart volna lenni, akkor azt mondja, hogy a szeptemberi választástól tart. A járvány kezelés ugyanis pocsékul megy Oroszországban, ahol a napokban dőlnek meg egyre másra a halálozási rekordok a Covid vírus miatt.

Már Moszkvában is elismernek több mint 100 ezer halottat, de külföldi szakértők szerint a valós számok messze magasabbak.

Putyin népszerűségének egyáltalán nem tesz jót, hogy miközben a lakosság életszínvonala stagnál vagy csökken, néha – hála az oknyomozó újságíróknak- kiderül: az elit – élen magával az elnökkel – mesebeli jólétben tengeti napjait a nagyhatalmi presztízsét sirató Oroszországban.

Ezért a cikkért kellett meghalnia a szlovák oknyomozó újságírónak

0

Nyilvánosságra hozták Ján Kuciak utolsó riportját, amelyen halála előtt dolgozott. A meggyilkolt oknyomozó újságíró a szlovák politikusok Ndrangheta nevű olasz maffiacsoporthoz fűződő szálait göngyölítette fel.

(A cikk az aktuality.sk írása alapján a bumm.sk-n jelent meg.)

A kezdetek

Az olasz származású Carmine Cinnante tizennégy évvel ezelőtt érkezett Nagymihályra a 40 kilométerrel távolabbi Bodzásújlakról (Novosad). A Fiat Punto hátsó ülésén egy fából készült fekete bőröndben egy fegyvert és 50 töltényt találtak. Egy csehszlovák ČZ 26 típusú géppisztolyról volt szó. Cinnante ellen vádat emeltek tiltott fegyvertartásért, a Nagymihályi Járásbíróságon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az olasz férfit az ügyész akkor a mezőgazdaság területén dolgozó vállalkozónak nevezte.

Néhány hónappal később az olasz hatóságok jöttek el érte – a vádak szerint fegyvert csempészett Olaszországba Guirina Iona, a ‘Ndranghetához tartozó Belvedere Spinello klán maffiavezére megbízásából. Cinnante nem az egyetlen maffiatag aki Szlovákiába érkezett. Többen vállalkozni kezdtek, uniós és egyéb támogatásokat igényeltek és kiépítették a kapcsolati rendszert a szlovák politikusok körében, főként a kormányhivatalban.

2003-ban az olasz bíróság döntést hozott kilenc maffiózó ügyében a szintén ‘Ndranghetához tartozó Libri klánból – Antonino Vadala is köztük volt. Az olasz nyomozók szerint Vadala a klán kérésére elrejtette Domenica Venturát, akit egy konkurens csoport egyik tagjának brutális meggyilkolásáért ítéltek el. Bizonyítékok hiányában azonban szabadon engedték Vadalát és Szlovákiába költözött.

Az „energiaipari vállalkozó” kormányhoz fűződő szálai

Vadala Szlovákiában vállalkozóként dolgozott a mezőgazdaság, ingatlan és energetika területén. 2009-ben olyan hírek keringtek, hogy Vadala Losoncon 70 milliós befektetéssel üzemépítésbe kezd. A projektből nem lett semmi, azonban ezáltal a politikusok körében „energiaipari vállalkozóként” vált ismertté.

Korábban megírtuk, hogy Mária Trošková, Robert Fico jelenlegi tanácsadója 2011 elején rövid ideig Pavol Ruskonak dolgozott. Ezt követően megismerkedett az olasz vállalkozóval, aki többek között napenergiával is foglalkozott. Mária Trošková 2011 augusztusától 2012 júniusáig a Vadalával közösen alapított GIA Management társtulajdonosa volt. Miután Vadala 2015-ben kilépett a vállalatból, Pietro Catroppa lett az új tulajdonosa. Catroppa 2016-tól a Prodest vállalat tulajdonosa is, amelynek a múltban Viliam Jasaň (Smer) is társtulajdonosa volt, aki jelenleg a biztonsági tanács államtitkára, ezáltal titkosított információkhoz fér hozzá. Trošková 2014-ben tűnt fel a politikai életben Viliam Jasaň (Smer) asszisztenseként. Hogy miért éppen rá esett a választás, arról Jasaň nem nyilatkozott, csak annyit közölt még 2015-ben: a korábbi asszisztense elment, és egy barátja ajánlotta Troškovát.

Trošková 2015-ben került a kormányhivatalba, egy évvel később Jasaň is követte. Fico a Biztonsági Bizottság vezetőjének nevezte ki Jasaňt, ezáltal a titkosított információkhoz is hozzáfér egy olyan ember, akit bizonyíthatóan szálak fűzik Antonio Vadalához, aki az olasz maffiának dolgozik. Egyrészt a Prodest vállalat kapcsán, másrészt Jasaň fia az olaszokkal közösen alapította meg az AVJ Real vállalatot.

Jasaň és Trošková mellett más Smeres (szlovák kormánypárti) politikusok is közel állnak Vadalához. Monika Čorejová, Vadala cégének közgazdásza a Smer jelöltje volt az önkormányzati választásokon. Vadala a közösségi médiában is kiállt egyes politikusokért: Ficot dicsérte, Kaliňákot megvédte az ellenzékkel szemben, Rašit pedig támogatta a választásokon. A Smert a „pártunk”-nak nevezte, a jelenlegi koalíció megalakulását is megünnepelte

Vadala ellen számos büntetőeljárás indult Szlovákiában zsarolás és adócsalás gyanújával

2013-ban Kelet-Szlovákiában egy gyanús csomagot találtak egy tőketerebesi cég vezetőjének címezve: gyufák, töltények és egy koszorú volt benne. A cégvezető csupán azt követően jelentette az esetet, miután az alkalmazottját is megfenyegették. Az eset kapcsán Sebastiano Vadala, Antonio rokona állt bíróság elé, tagadta a vádakat, azt állította, hogy ekkor nem tartózkodott az országban, szabadon engedték.

A második esetben adócsalással gyanúsították három Pozsonyligetfaluban található ingatlan kapcsán. Az ügy 2011-ben kezdődött, 2017-ben született döntés. A három ingatlan tulajdonosa Antonio Palombi volt. 2011-ben az ingatlanok átkerültek a GENNA (Vadala korábban tevékenykedett itt) és az AV-REAL vállalathoz, amelyet Vadala vezetett. Palombi Vadalát azzal vádolta, hogy nem fizette ki a vételárat. Az eredeti terv az volt, hogy az ingatlanok a két olasz vállalkozó KANNONE nevű közös cégénél kötnek ki. Az adócsalás révén Vadala cége 80 ezer euróval gazdagodott volna. A vételár tehát jelképes összeg volt, hiszen az ingatlanok visszatértek volna Palombihoz. Az eljárás a vádemelésig sem jutott.

Kelet-Szlovákiában négy ‘Ndranghetához kapcsolódó maffiacsalád működik, mindegyik a mezőgazdaság területén: Vadala és Carmine Cinnante mellett a Roda és a Catroppa családja. Több tucat céget működtetnek, több tízmillió eurós vagyonnal rendelkeznek. Több ezer hektáron gazdálkodnak, amelyekre több millió eurós támogatásokat vettek fel.

Kuciak az olasz maffia után nyomozott, Fico asszisztensnője is érintett lehet

0

A múlt héten a barátnőjével együtt Nagymácsédon meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak az olasz maffia egy szlovákiai sejtje után nyomozhatott. Ezt már két szlovák oknyomozó újságíró is állítja.

Az Új Szó ír arról, hogy a TA3 hírtelevíziónak tegnap Ivan Mego, a Plus 7 dní hetilap volt riportere elmondta: az elmúlt időszakban ő is a ‘Ndràngheta, a calabriai maffia után nyomozott. Mego szerint az ő cikke a Plus 7 dní hetilapban nem jelenhetett meg, ezért az információit továbbította. A tegnap kivégzett Kuciakkal telefonon tartotta a kapcsolatot.

Mego szerint Kuciak

hónapokon keresztül dolgozott ezen a témán, és valószínűleg sokkal messzebbre jutott, mint ő.

Elsősorban különféle dokumentumokban kereste az összefüggéseket, és Mego szerint megtalálták az olasz maffiózók szlovákiai összeköttetéseit is, erről azonban nem árulhatott el részleteket. Viszont várták a rendőrök, hogy kihallgassák.

Tegnap Tom Nicholson oknyomozó újságíró is azt mondta, közösen dolgozott Ján Kuciakkal az olasz maffia kelet-szlovákiai sejtjének feltárásán. Nicholson szerint

a bűnözők az uniós alapokból sikkasztottak pénzeket kelet-szlovákiai cégeiken keresztül.

A Sme információi szerint a ‘Ndràngheta egyik szlovákiai kapcsolata egy Antonino Vadala nevű vállalkozó, aki 2011–2012-ben Mária Troškovával, Robert Fico kormányfő jelenlegi asszisztensével üzletelt.  Troškovát az a Viliam Jasaň nevű smeres politikus ajánlotta Fico figyelmébe, aki a Plus jeden deň szerint közel áll Antonino Vadalához. Trošková korábban is felkeltette már a média figyelmét: Fico soha nem akarta közölni, mi a feladata a kormányhivatalban, és milyen alapon választotta ki a korábban modellként dolgozó nőt maga mellé.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!