Kezdőlap Címkék Kuciak

Címke: Kuciak

70 ezer eurót fizettek Ján Kuciak meggyilkolásáért

0

A feltételezett megrendelő Alena Zsúzsová (aki valószínűleg kifizette a pénzt), a lövész Szabó Tamás, a sofőr/segítő Miroslav Marček, a közvetítő pedig Andruskó Zoltán. Hogy ki a gyilkosság tényleges megrendelője, az egyelőre nem derült ki, és a gyilkos fegyvert sem találták még meg.

A meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró menyasszonyára, a szintén áldozatul esett Martina Kušnírovára nem vonatkozott a megrendelés. A gyilkos fegyver egyelőre nincs meg, ahogy a fő megrendelő sem – tudatta az ügyet a szlovák felügyelő ügyész a mai pozsonyi sajtótájékoztatón.

Az ügyész megerősítette, hogy négy személy ellen emeltek vádat a Kuciak-gyilkosság ügyében. A vádlottak Szabó Tamás, Miroslav Marček, Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová.

A vádemelés alapját azok a bizonyítékok képezik, melyeket a rendőrség a hét hónapos nyomozása alatt kerültek elő.

A gyilkosnak 50.000 eurót készpénzben fizettek ki Ján Kuciak meggyilkolásáért és megígérték neki egy 20.000 eurós adósság elengedését.

Jaromír Čižnár főügyész szerint a bizonyítékok nagyon erősek, de csak akkor lesz nyugodt, ha mind a négy vádlott jogerősen el lesz ítélve. Čižnár megköszönte a külföldi segítségnyújtást a nyomozásban, különösen az Europol részéről.

A múlt csütörtöki akcióban 150 rendőr vett részt, 12 házat kutattak át, és 13 más helyiséget. 3 autót és 2 lőfegyvert foglaltak le.

A rendőrség lefoglalta a mobiltelefont, amit használtak a gyilkosság előkészítése során.

A feltételezett megrendelő Alena Zsúzsová (aki valószínűleg kifizette a pénzt), a lövész Szabó Tamás, a sofőr/segítő Miroslav Marček, a közvetítő pedig Andruskó Zoltán.

Hogy ki a gyilkosság tényleges megrendelője, az egyelőre nem derült ki, és a gyilkos fegyvert sem találták még meg.

actuality.sk/Új Szó

Kuciak-gyilkosság: szlovákiai magyar az elkövetők között?

0

A letartóztatott személyek egyike állítólag Sz. Tamás, aki korábban nyomozóként dolgozott a komáromi rendőrségen, és egy tengerjáró teherhajó biztonsági szolgálatánál is alkalmazásban lehetett. A másik gyanúsított neve (Miroslav M.) megegyezik annak a férfinak a nevével, aki 2013 januárjáig a szlovák hadseregnél volt hivatásos katona. Ő állítólag Sz. Tamás unokatestvére.

Csütörtök hajnalban a szlovák rendőrségnek sikerült letartóztatnia azokat a személyeket, akiket Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával gyanúsítanak. A Gútán végrehajtott razzia során egy volt rendőrt és vélhetőleg egy volt katonát is letartóztattak.

Összesen nyolc személy került tegnap rendőrkézre a gútai razzia során. A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kommandósai hatalmas erőbevetéssel bonyolították le az akciót, a gyanúsítottak házához több tucat gépkocsival érkeztek, az akció során két rendőrségi helikoptert is használtak. A gyanúsítottak felkutatásában állítólag sokat segítettek azok a felvételek, amelyeket egy amerikai műhold készített véletlenszerűen a gyilkosság napján.

A letartóztatott személyek egyike állítólag Sz. Tamás, aki korábban nyomozóként dolgozott a komáromi rendőrségen, és egy tengerjáró teherhajó biztonsági szolgálatánál is alkalmazásban lehetett. A másik gyanúsított neve (Miroslav M.) megegyezik annak a férfinak a nevével, aki 2013 januárjáig a szlovák hadseregnél volt hivatásos katona. Ő állítólag Sz. Tamás unokatestvére. További három letartóztatott monogramját tudta meg az aktuality.sk: K. J., R. M., T. A. Annyi még kiszivárgott rendőrségi körökből, hogy a tegnap letartóztatottak között van minden bizonnyal a kettős gyilkosság elkövetője, és azok, akik a helyszínen segítettek neki. A megrendelő vagy megrendelők kiléte egyelőre ismeretlen.

Lucia Kurilovská, a Rendőr-akadémia rektora szerint a nyomozóknak a letartóztatástól számítva 48 órájuk van arra, hogy kérvényezzék a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Gútán három helyszínen csaptak le csütörtök hajnalban a kommandósok, a Harcsa, az Erdő és a Laco Novomeský utcákban. Sz. Tamás szüleinek háza a Harcsa utcában áll, ahol a rendőrség szakértői egész nap házkutatást tartottak. A gyanúsítottat csak délután négy órakor szállították el a helyszínről. A férfi állítólag korábban nyomozóként dolgozott a rendőrségnél Komáromban. A Facebook közösségi portálon található profilja arról tanúskodik, hogy az Európai Biztonsági Akadémia (ESA) magántestőröknek szolgáló kiképzését is elvégezte Lengyelországban. Ezt a kéthetes intenzív tanfolyamot olyan személyeknek ajánlják, akik VIP-ügyfelek védelmével szeretnének foglalkozni. „Az intenzív kurzus legfontosabb célja, hogy az illető elsajátítson a személyvédelemhez szükséges minden gyakorlati és elméleti ismeretet” – olvasható az ügynökség honlapján.

Akik sikeresen elvégeznek ilyen tanfolyamot, rendszerint gazdag emberek, menedzserek, üzletemberek testőrségében kapnak állást, klienseiknek nemcsak munkájuk során, hanem a szabadidejükben is védelmet nyújtanak. Az ügynökség egyébként olyan fegyveres biztonsági szolgálatok tagjainak is szervez képzéseket és gyakorlatokat, akik a teherhajók személyzetét védik a kalóztámadások ellen. Nem kizárt, hogy Sz. Tamás is ilyen hajón dolgozott, a Facebook-oldalán közzétett képeken ilyen hajón pózol fegyverrel a kezében az Arab-tengeren. Azt, hogy hajón dolgozott időközben több gútai lakos is igazolta.

Az ESA tevékenységére egyébként nemrég a Bellingcat oknyomozó szerver is felfigyelt. Állítólag a jobboldali szélsőséges szervezeteket tömörítő Azov ukrán önkéntes ezred tagjai is ennél az ügynökségnél kaptak többször kiképzést Lengyelországban.

(Új Szó)

Az oknyomozó újságíró gyilkosait vették őrizetbe?

0

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség ma reggel erőszakos bűncselekmény elkövetésével vádolt személyeket vett őrizetbe. A TASR hírügynökség információi szerint az akció összefügg Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával.

Jelenleg a házkutatások zajlanak. A rendőrség későbbre ígért konkrét információkat.

A Dennik N információi szerint nyolc embert vettek őrizetbe. Köztük van a gyilkosság elkövetője is. A többiek a végrehajtásban segítettek.

A napilap szerint a rendőrségi akcióra Dél-Szlovákiában került sor.

Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát február 21-én gyilkolták meg Nagymácsédon.

Ezért a cikkért kellett meghalnia a szlovák oknyomozó újságírónak

0

Nyilvánosságra hozták Ján Kuciak utolsó riportját, amelyen halála előtt dolgozott. A meggyilkolt oknyomozó újságíró a szlovák politikusok Ndrangheta nevű olasz maffiacsoporthoz fűződő szálait göngyölítette fel.

(A cikk az aktuality.sk írása alapján a bumm.sk-n jelent meg.)

A kezdetek

Az olasz származású Carmine Cinnante tizennégy évvel ezelőtt érkezett Nagymihályra a 40 kilométerrel távolabbi Bodzásújlakról (Novosad). A Fiat Punto hátsó ülésén egy fából készült fekete bőröndben egy fegyvert és 50 töltényt találtak. Egy csehszlovák ČZ 26 típusú géppisztolyról volt szó. Cinnante ellen vádat emeltek tiltott fegyvertartásért, a Nagymihályi Járásbíróságon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az olasz férfit az ügyész akkor a mezőgazdaság területén dolgozó vállalkozónak nevezte.

Néhány hónappal később az olasz hatóságok jöttek el érte – a vádak szerint fegyvert csempészett Olaszországba Guirina Iona, a ‘Ndranghetához tartozó Belvedere Spinello klán maffiavezére megbízásából. Cinnante nem az egyetlen maffiatag aki Szlovákiába érkezett. Többen vállalkozni kezdtek, uniós és egyéb támogatásokat igényeltek és kiépítették a kapcsolati rendszert a szlovák politikusok körében, főként a kormányhivatalban.

2003-ban az olasz bíróság döntést hozott kilenc maffiózó ügyében a szintén ‘Ndranghetához tartozó Libri klánból – Antonino Vadala is köztük volt. Az olasz nyomozók szerint Vadala a klán kérésére elrejtette Domenica Venturát, akit egy konkurens csoport egyik tagjának brutális meggyilkolásáért ítéltek el. Bizonyítékok hiányában azonban szabadon engedték Vadalát és Szlovákiába költözött.

Az „energiaipari vállalkozó” kormányhoz fűződő szálai

Vadala Szlovákiában vállalkozóként dolgozott a mezőgazdaság, ingatlan és energetika területén. 2009-ben olyan hírek keringtek, hogy Vadala Losoncon 70 milliós befektetéssel üzemépítésbe kezd. A projektből nem lett semmi, azonban ezáltal a politikusok körében „energiaipari vállalkozóként” vált ismertté.

Korábban megírtuk, hogy Mária Trošková, Robert Fico jelenlegi tanácsadója 2011 elején rövid ideig Pavol Ruskonak dolgozott. Ezt követően megismerkedett az olasz vállalkozóval, aki többek között napenergiával is foglalkozott. Mária Trošková 2011 augusztusától 2012 júniusáig a Vadalával közösen alapított GIA Management társtulajdonosa volt. Miután Vadala 2015-ben kilépett a vállalatból, Pietro Catroppa lett az új tulajdonosa. Catroppa 2016-tól a Prodest vállalat tulajdonosa is, amelynek a múltban Viliam Jasaň (Smer) is társtulajdonosa volt, aki jelenleg a biztonsági tanács államtitkára, ezáltal titkosított információkhoz fér hozzá. Trošková 2014-ben tűnt fel a politikai életben Viliam Jasaň (Smer) asszisztenseként. Hogy miért éppen rá esett a választás, arról Jasaň nem nyilatkozott, csak annyit közölt még 2015-ben: a korábbi asszisztense elment, és egy barátja ajánlotta Troškovát.

Trošková 2015-ben került a kormányhivatalba, egy évvel később Jasaň is követte. Fico a Biztonsági Bizottság vezetőjének nevezte ki Jasaňt, ezáltal a titkosított információkhoz is hozzáfér egy olyan ember, akit bizonyíthatóan szálak fűzik Antonio Vadalához, aki az olasz maffiának dolgozik. Egyrészt a Prodest vállalat kapcsán, másrészt Jasaň fia az olaszokkal közösen alapította meg az AVJ Real vállalatot.

Jasaň és Trošková mellett más Smeres (szlovák kormánypárti) politikusok is közel állnak Vadalához. Monika Čorejová, Vadala cégének közgazdásza a Smer jelöltje volt az önkormányzati választásokon. Vadala a közösségi médiában is kiállt egyes politikusokért: Ficot dicsérte, Kaliňákot megvédte az ellenzékkel szemben, Rašit pedig támogatta a választásokon. A Smert a „pártunk”-nak nevezte, a jelenlegi koalíció megalakulását is megünnepelte

Vadala ellen számos büntetőeljárás indult Szlovákiában zsarolás és adócsalás gyanújával

2013-ban Kelet-Szlovákiában egy gyanús csomagot találtak egy tőketerebesi cég vezetőjének címezve: gyufák, töltények és egy koszorú volt benne. A cégvezető csupán azt követően jelentette az esetet, miután az alkalmazottját is megfenyegették. Az eset kapcsán Sebastiano Vadala, Antonio rokona állt bíróság elé, tagadta a vádakat, azt állította, hogy ekkor nem tartózkodott az országban, szabadon engedték.

A második esetben adócsalással gyanúsították három Pozsonyligetfaluban található ingatlan kapcsán. Az ügy 2011-ben kezdődött, 2017-ben született döntés. A három ingatlan tulajdonosa Antonio Palombi volt. 2011-ben az ingatlanok átkerültek a GENNA (Vadala korábban tevékenykedett itt) és az AV-REAL vállalathoz, amelyet Vadala vezetett. Palombi Vadalát azzal vádolta, hogy nem fizette ki a vételárat. Az eredeti terv az volt, hogy az ingatlanok a két olasz vállalkozó KANNONE nevű közös cégénél kötnek ki. Az adócsalás révén Vadala cége 80 ezer euróval gazdagodott volna. A vételár tehát jelképes összeg volt, hiszen az ingatlanok visszatértek volna Palombihoz. Az eljárás a vádemelésig sem jutott.

Kelet-Szlovákiában négy ‘Ndranghetához kapcsolódó maffiacsalád működik, mindegyik a mezőgazdaság területén: Vadala és Carmine Cinnante mellett a Roda és a Catroppa családja. Több tucat céget működtetnek, több tízmillió eurós vagyonnal rendelkeznek. Több ezer hektáron gazdálkodnak, amelyekre több millió eurós támogatásokat vettek fel.

Kuciak az olasz maffia után nyomozott, Fico asszisztensnője is érintett lehet

0

A múlt héten a barátnőjével együtt Nagymácsédon meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak az olasz maffia egy szlovákiai sejtje után nyomozhatott. Ezt már két szlovák oknyomozó újságíró is állítja.

Az Új Szó ír arról, hogy a TA3 hírtelevíziónak tegnap Ivan Mego, a Plus 7 dní hetilap volt riportere elmondta: az elmúlt időszakban ő is a ‘Ndràngheta, a calabriai maffia után nyomozott. Mego szerint az ő cikke a Plus 7 dní hetilapban nem jelenhetett meg, ezért az információit továbbította. A tegnap kivégzett Kuciakkal telefonon tartotta a kapcsolatot.

Mego szerint Kuciak

hónapokon keresztül dolgozott ezen a témán, és valószínűleg sokkal messzebbre jutott, mint ő.

Elsősorban különféle dokumentumokban kereste az összefüggéseket, és Mego szerint megtalálták az olasz maffiózók szlovákiai összeköttetéseit is, erről azonban nem árulhatott el részleteket. Viszont várták a rendőrök, hogy kihallgassák.

Tegnap Tom Nicholson oknyomozó újságíró is azt mondta, közösen dolgozott Ján Kuciakkal az olasz maffia kelet-szlovákiai sejtjének feltárásán. Nicholson szerint

a bűnözők az uniós alapokból sikkasztottak pénzeket kelet-szlovákiai cégeiken keresztül.

A Sme információi szerint a ‘Ndràngheta egyik szlovákiai kapcsolata egy Antonino Vadala nevű vállalkozó, aki 2011–2012-ben Mária Troškovával, Robert Fico kormányfő jelenlegi asszisztensével üzletelt.  Troškovát az a Viliam Jasaň nevű smeres politikus ajánlotta Fico figyelmébe, aki a Plus jeden deň szerint közel áll Antonino Vadalához. Trošková korábban is felkeltette már a média figyelmét: Fico soha nem akarta közölni, mi a feladata a kormányhivatalban, és milyen alapon választotta ki a korábban modellként dolgozó nőt maga mellé.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!