Európa Trumpja bevenné a szerbeket és a románokat is

0
505
MTI Fotó: Veres Nándor

Orbán Viktor a közelmúltban arról beszélt, létrehozná az E6-ot, vagyis hat közép-európai ország szövetségét, amely a Visegrádi négyek mellett Romániát és Szerbiát is bevenné a partnerségbe. Orbán szerint ez a szövetség lehetne Európa jövője, írja az N1 hírtelevízió, a CNN nyugat-balkáni médiapartnere.

Szerbia nem a Balkánhoz, hanem Közép-Európához tartozik Orbán szerint, az pedig, hogy Magyarország és Szerbia ugyanannak a politikai közösségnek legyen a tagja, történelmi érdek. Orbán Tusnádfürdőn mondott beszédében tért ki arra, hogy a V4-ek Szerbiával és Romániával közösen kell, hogy alkossák Európa jövőjét, és saját politikai és gazdasági unióját. Orbán a közép-európai utat független országok szövetségében látja, „egy nemzet, egy szavazat” elvén, a keresztény értékek mentén, a hagyományos család védelmében, a multikulturalizmus és a bevándorlás elutasításában.

Orbán szerint a hat ország összefogása sokkal erősebb egységet képezne, mint az Európai Unió többi országa, hiszen a tagok közül többnek is jobb kapcsolata van Washingtonnal és Moszkvával, mint az EU többi országának.

Szerbia V4-ekhez való csatlakozásáról már előbb is szót ejtettek, de most egy olyan pillanatban kerülhetne erre sor, amikor Szerbia és Magyarország kapcsolata történelmi csúcsponton van. Csak februárban Budapesten tíz együttműködési megállapodás és kilenc államok közötti egyezség született.

Orbán politikája azonban nagyban különbözik a liberális Európa nézeteitől, ami miatt folyamatosan konfliktusban áll Brüsszellel.

Orbán öt pontból álló programját egyébként az országok összefogásáról “Orbánomikának” nevezik, őt magát pedig Európa Trumpjának, emlékeztet az N1.

N1/Szabad Magyar Szó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .