EU és a Szputnyik V

0
731
Pinterest

Az európai gyógyszerügynökség cáfolta azt a moszkvai bejelentést, mely szerint az oroszok beadták volna engedélyezési vizsgálatra a Szputnyik V elnevezésű Covid-19 vakcinát.

Az európai gyógyszerügynökség folyamatosan kapcsolatban áll az orosz partnerekkel, és tájékoztatja őket az engedélyezés feltételeiről. Ez nem jelenti azt, hogy megkezdődött az engedélyezési vizsgálat, mert az orosz hivatalos kérelem egyelőre nem érkezett meg.

Ettől függetlenül Magyarországon – elsőként az Európai Unióban – engedélyezték a Szputnyik V védőoltást. Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnökasszonya, aki végzettségét tekintve orvos, a magyar kormányzati döntést kommentálva, hangsúlyozta, hogy az orosz vakcináért ezek után teljes mértékben a magyar kormány viseli a felelősséget!

Beoltották-e Putyint?

Az orosz elnök a veszélyeztetett korcsoporthoz tartozik, mert 1952-ben született. A világtól teljesen elzárva őrzik nehogy megkapja a Covid-19 vírus fertőzést.

Az oroszok oltása már megkezdődött a Szputnyik V vakcinával.

Peszkov, Putyin szóvivője külföldi újságírók kérdésére válaszolva úgy nyilatkozott, hogy az elnök oltásának kérdése még nem merült fel.

A Lancet nevű tudományos folyóirat szerint a Szputnyik V oltóanyag megfelel a kívánalmaknak.

Egyes vírusszakértők szerint 60 év alatt valóban megfelelően működik az orosz oltóanyag, de problematikus lehet idősebbek illetve krónikus betegek esetében.

Magyarország nagy mennyiségben vásárolt orosz és kínai vakcinát miután kiderült: az unió által rendelt oltóanyagok csak korlátozottan állnak rendelkezésre /Biontech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca/.

Harmadik oltásra is szükség lehet

A BioNtech gyártási igazgatója a marburgi vadonatúj gyár elindulása kapcsán úgy nyilatkozott, hogy óriási a globális igény, mert előfordulhat, hogy a vírus mutációk miatt nem két hanem három oltás is kell!

Emiatt a BioNtech-Pfizer jövőre 3 milliárd vakcinát tervez, de valószínűleg még ez is kevés lesz, mert a globális igények gyorsan növekszenek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .