Kezdőlap Címkék Oltóanyag

Címke: oltóanyag

Vakcina igazolvány: csak uniós oltóanyag kerülhet bele!

Csakis az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyag alapján állíthatnak ki olyan vakcina igazolványt, melyet az Európai Unió elfogad. Ezt hangsúlyozta az EU belügyi biztosa. Ylva Johansson arról a tervezetről beszélt, melyet a brüsszeli bizottság terjeszt majd az Európai parlament elé a vakcina igazolványról.

Az orosz Szputnyik V vakcinát jelenleg vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség, melynek egyik képviselője orosz rulettnek nevezte az oltóanyag felhasználását, de később visszavonta állítását.

A kínai Sinopharm be sem adta vakcinákat vizsgálatra.

Magyarország 5 millió Sinopharm oltóanyagot vásárolt. Ezzel oltották be Áder János államfőt és Orbán Viktor miniszterelnököt.

Ha az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy csakis az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat ismeri el, akkor sem a magyar államfő sem pedig a kormányfő nem kaphat vakcina igazolványt. Ily módon kétséges lehet az utazgatásuk is az Európai Unió területén.

EU és a Szputnyik V

Az európai gyógyszerügynökség cáfolta azt a moszkvai bejelentést, mely szerint az oroszok beadták volna engedélyezési vizsgálatra a Szputnyik V elnevezésű Covid-19 vakcinát.

Az európai gyógyszerügynökség folyamatosan kapcsolatban áll az orosz partnerekkel, és tájékoztatja őket az engedélyezés feltételeiről. Ez nem jelenti azt, hogy megkezdődött az engedélyezési vizsgálat, mert az orosz hivatalos kérelem egyelőre nem érkezett meg.

Ettől függetlenül Magyarországon – elsőként az Európai Unióban – engedélyezték a Szputnyik V védőoltást. Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnökasszonya, aki végzettségét tekintve orvos, a magyar kormányzati döntést kommentálva, hangsúlyozta, hogy az orosz vakcináért ezek után teljes mértékben a magyar kormány viseli a felelősséget!

Beoltották-e Putyint?

Az orosz elnök a veszélyeztetett korcsoporthoz tartozik, mert 1952-ben született. A világtól teljesen elzárva őrzik nehogy megkapja a Covid-19 vírus fertőzést.

Az oroszok oltása már megkezdődött a Szputnyik V vakcinával.

Peszkov, Putyin szóvivője külföldi újságírók kérdésére válaszolva úgy nyilatkozott, hogy az elnök oltásának kérdése még nem merült fel.

A Lancet nevű tudományos folyóirat szerint a Szputnyik V oltóanyag megfelel a kívánalmaknak.

Egyes vírusszakértők szerint 60 év alatt valóban megfelelően működik az orosz oltóanyag, de problematikus lehet idősebbek illetve krónikus betegek esetében.

Magyarország nagy mennyiségben vásárolt orosz és kínai vakcinát miután kiderült: az unió által rendelt oltóanyagok csak korlátozottan állnak rendelkezésre /Biontech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca/.

Harmadik oltásra is szükség lehet

A BioNtech gyártási igazgatója a marburgi vadonatúj gyár elindulása kapcsán úgy nyilatkozott, hogy óriási a globális igény, mert előfordulhat, hogy a vírus mutációk miatt nem két hanem három oltás is kell!

Emiatt a BioNtech-Pfizer jövőre 3 milliárd vakcinát tervez, de valószínűleg még ez is kevés lesz, mert a globális igények gyorsan növekszenek.

EU: 700 millió védőoltás

Már áprilisban megkezdődhetnek az oltóanyag szállítások, melyek a Covid-19 járvány ellen biztosíthatják a védelmet – mondta Ursula von der Leyen.

Azért rendeltek ilyen sokat, mert az Európai Unió szeretné segíteni a szegényebb országokat is. A 27 tagú Európai Unió össznépessége jelenleg 446 millió. Brüsszel előszerződéseket kötött több gyógyszergyárral is. Ha minden vakcinát sikerrel tesztelnek, akkor jövőre az Európai Uniónak 1200 millió Covid-19 védőoltás áll majd a rendelkezésére.

A brüsszeli bizottság elnökasszonya felszólította a tagállamokat, hogy hangolják össze az oltási kampányokat.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: önmagában a védőoltás nem csodaszer!

Meddig tart a védettség?

Ez a nagy kérdés, melyre jelenleg nincsen válasz. Ezt őszintén elismerte Ursula von der Leyen vírus tanácsadója is, Peter Piot, aki a Politico című brüsszeli portálnak nyilatkozott a Covid-19 védőoltásról.

Mai kérdés – Ön beadatná magának a nagyszámú önkénteseken végzett teszt nélkül piacra került orosz oltóanyagot?

Oroszországban piacra került az első COVID-19 elleni vakcina, a Gam-Kovid-Vak (Sputnik V).  Az illetékes tárca szerint a vakcina hatásos és biztonságos annak ellenére, hogy a tesztelés III. fázisát csak most kezdik meg.

Ön beadatná magának a nagyszámú önkénteseken végzett teszt nélkül  piacra került orosz oltóanyagot?

This poll is no longer accepting votes

Ön beadatná magának a nagyszámú önkénteseken végzett teszt nélkül  piacra került orosz oltóanyagot?

Az EU jövő áprilisra ígéri a Covid-19 védőoltást

Az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszergyárral kötött szerződést. A brüsszeli bizottság ezenkívül a francia Sanofival is szerződni akar, amely ugyancsak a jövő év első felében ígéri a Covid 19 védőoltást.

10 euró alatt a Covid-19 védőoltás ára

„Még nem határoztuk meg a pontos árat, mert fel akarjuk mérni az előállítási költségeket a következő hónapokban, de az biztos, hogy 10 euró alatt leszünk” – nyilatkozta a France Inter rádiónak a hétvégén a Sanofi főnöke. Olivier Bogillot-t megkérdezték, hogy az AstraZeneca miért ígérgeti a védőoltást 2,50 euróért? „Ők azért tudják olcsóbban adni, mert külföldön végeztetik el a munka egy részét /outsourcing/. Mi viszont mindent a saját embereinkkel a saját telephelyünkön végzünk el.” Érdemes itt megemlíteni, hogy Macron elnök is változtatott politikáján ezen a területen: a korábbi globalista elkötelezettséggel szemben immár azon az állásponton van, hogy az ilyen stratégiai jellegű termékeket jobb hazai földön előállítani.

Hogy áll az oltóanyag tesztelése?

Megkezdődött a második fázis vagyis a Covid-19 védőoltást most klinikákon próbálják ki. Ha a tesztek eredményesek, akkor indulhat a harmadik szakasz decemberben. Amennyiben a harmadik fázisban is meggyőzőek az eredmények, akkor 2021 első félévében engedélyezhetik a Covid-19 védőoltást. Ugyanezt mondta Ausztrália miniszterelnöke is, aki az első állami egyezményt kötötte a vírus elleni védőoltásról. Ausztráliában a lakosság 95%-át be akarják oltani, emiatt ingyenes lesz a védőoltás, amelyet viszont kötelezővé tesznek.

A Sanofi a brit Glaxosmithandkline gyógyszergyárral együtt dolgozik ezen a vakcinán – írja a Reuters, de van egy másik közös vállalkozása is a Translate Bio amerikai céggel. Ez egy más típusú oltóanyag. Közben az Egyesült Államokban nyíltan politikai játszma lett a Covid- 19 védőoltás ügye:

Kamala Harris nem bízik Trump védőoltásában

A demokraták alelnökjelölt asszonya hangsúlyozta, hogy az USA elnöke mindenáron keresztül akarja hajszolni, hogy novemberig legyen védőoltás az Egyesült Államokban. A gyors engedélyeztetési eljárás viszont nagyon is veszélyes lehet az amerikai polgárok egészségére.

Donald Trump kezdetben igyekezett elviccelni a Covid-19 vírus járványt, amely a legtöbb halálos áldozatot eddig az USA-ban szedte: több mint 190 ezer ember halt meg eddig. A járvány miatt kibontakozó gazdasági válság miatt megcsappantak Trump elnöki reményei. Ezért hajszolja mindenáron a gyors engedélyezését a Covid-19 védőoltásnak Donald Trump, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt fel tudjon mutatni valamilyen eredményt az elkezelt korona vírus válság megoldásában.

Trump le akarja nyúlni a korona vírus elleni oltóanyagot

„Tragédia lenne, ha az szerezné meg az oltóanyagot, aki a legtöbb pénzt kínálja érte ” – nyilatkozta Melinda Gates. A világ egyik leggazdagabb emberének neje azt követően fejtette ki a véleményét, hogy Ursula von der Leyen felhívására 7,5 milliárd eurót gyűjtöttek össze arra, hogy a világ államai közösen találják meg az ellenszert a Covid 19 vírusra.

Ez azért fontos, mert akkor az árat is ők határozhatnák meg – figyelembe véve, hogy a szegényeknek éppúgy jár oltóanyag mint a gazdagoknak. A Bill és Melinda Gates alapítvány részt vett Ursula von der Leyen asszony kezdeményezésében. Az USA viszont tüntetően távol maradt…

„Mi megszerezzük, ami nekünk kell!”

Így foglalta össze álláspontját Trump elnök. Aki America First politikájához híven fütyül a nemzetközi együttműködésre.

Eddig tűnhetett ez sikeres politikának, mert a járvány előtt jól teljesített a tőzsde: az USA történelmének a leghosszabb konjunktúráját élvezte. Ám mindez összeomlott: a munkanélküliek száma meghaladja a 33 milliót! Ők aligha szavaznak Trumpra novemberben. A járvány óriási gazdasági visszaeséshez vezet, arról nem is beszélve, hogy már eddig is több amerikai halt bele a korona vírusba mint ahányan elestek a vietnami háborúban! A járvány áldozatainak a száma nő. A Fehér Ház szakértői szerint legkevesebb 100 ezer maximum 240 ezer lehet a halálos áldozatok száma! Trump sem a járvány menedzselésében, sem a gazdasági válság kezelésében nem mutat különösebb tehetséget. Így színtelen ellenfele, Joe Biden esélyesebbnek látszik. A demokraták jóval inkább hajlanak a nemzetközi együttműködésre, mert tisztában vannak azzal, amit Ursula von der Leyen asszony mondott: „a koronavírus globális kihívás, vele szemben csak nemzetközi együttműködéssel lehetünk sikeresek!”

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!