Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt ki

0
335
Észak-koreai rakétakísérlet augusztus 29-én. Fotó: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát lőtt ki – jelentették a nagy nemzetközi hírügynökségek dél-korai híradásokra hivatkozva. A BBC jelentése szerint amerikai kormányzati források megerősítették az akció hírét a Reutersnek. 

 

A dél-koreai hírügynökség jelentése szerint az ország északnyugati részén fekvő Dél-Phjongan tartomány székhelye irányába lőtték ki a rakétát. Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy átrepült-e Japán felett a rakéta vagy sem. Miként azt sem tudni még, hogy milyen hatótávolságú rakétát lőttek ki.

A Koreai-Félszigeten mintegy két hónapja már komoly feszültségek voltak hasonló észak-koreai kísérletek miatt. Augusztus 9-én Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre, már a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki. Az észak-koreai bejelentés szerint a Kim Dzsong Un utasítására elvégzett teszt célja annak megerősítése volt, hogy a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, és a kísérlet “tökéletesen sikeres” volt.

Észak-Korea július 4-én lőtte ki első interkontinentális ballisztikus rakétáját, július 28-án pedig a másodikat. Szakértők számításai szerint

A HVASZONG-14-ES TÍPUSÚ RAKÉTA HATÓSUGARA 10 EZER KILOMÉTER, VAGYIS ÉSZAK-KOREA ELÉRHETI VELE AZ AMERIKAI NAGYVÁROSOKAT, LOS ANGELEST VAGY AKÁR CHICAGÓT IS.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy héttel a második ICBM kilövése után egyhangúlag elfogadott határozattal újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát. Ez volt a Phenjan ellen foganatosított nyolcadik szankciós határozat 2006 óta, de a kommunista rezsimet mindeddig nem sikerült eltántorítani nukleáris és rakétaprogramja fejlesztésétől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .