Most éppen biztosítóba fektet Mészáros Lőrinc

0
600

A CIG Pannónia csaknem negyedét veszi meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. – közölték a cégek. A 8,2 milliárdos ügylet kölcsönös részesedésszerzéssel zajlik.

A valamikor az első Fidesz-kormány pénzügyminisztere, majd tőzsdeelnök Járai Zsigmond által alapított CIG Pannónia életbiztosító és a Konzum Nyrt. bejelentette, hogy kölcsönös részesedést szerez egymásban.

A konzum megszerzi a CIG 24,85 százalékát, 8,2 milliárd forint értékben tőkeemelést hajt végre. Ennek sorában 4,1 milliárdért új részvényeket bocsát ki, amelyeket lejegyez a Konzum. Ugyanezzel párhuzamosan a Konzum is kibocsát új részvényeket ugyanennyiért, amelyeket pedig a CIG vesz meg.

A Konzum közel ötöde Mészáros Lőrincé, a társaság igazgatóságába betette mindhárom gyerekét.

Korábban sorra vásárolta be magát különféle ágazatba tartozó társaságokba a felcsúti polgármester. Például lett ingatlanos cége, máskor sorban vásárolt magának borászatokat . Mára mintegy 125 cégből áll a Mészáros-féle cégháló, közte az országban legnagyobbá nőtt médiakonglomerátummal, a Mediaworksszel.

A mostani ügylet előtt mindkét részvény kereskedését felfüggesztették a tőzsdén, bár tegnap néhányan tudhattak valamit, mert a CIG jelentős árfolyamemelkedést produkált. A Mészáros-féle tőzsdei cégek hónapok óta a börze „sztárjai”, irgalmatlan árfolyamemelkedésben vannak. Ennek hátterét nemrégiben villantottuk fel.

A CIG-vételt a társaság január 19-ére összehívott közgyűlésének kell jóváhagynia, de szükség lesz a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti igenjére is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .