Mészáros Lőrincnek csúcsbor hullott az ölébe

0
1061

Topbor-elismerést kapott a tokaji Dereszla Pincészet 2009-es ötputtonyos aszúja: egy amerikai borszaklap 100-as listáján a huszadiknak értékelte. A Dereszla már része Mészáros Lőrinc elmúlt egy évben felvásárolt borbirodalmának, amelyen legalább hét pincészet található.

Harmadjára kapott világszerte figyelembe vett elismerést a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet az amerikai Wine Enthusiasttól. A világ bor-szakmagazinjainak egyik vezető képviselője a 2009-es ötputtonyos aszút a 20-ik helyre sorolta idei 100-as listáján.

A hírt ismertető közleményben felidézik, hogy a Dereszla Pincészet jelenleg két helyen mintegy nyolcezer mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Az aszúborok mellett egyre jelentősebb a száraz és pezsgő borok készítése. Borainak

80 százalékát külföldön, több mint 40 országban értékesíti,

amelyek közül a legjelentősebbek Franciaország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a skandináv országok és Lengyelország.

Az ismertetésből kimaradt, hogy a Dereszla immár körülbelül egy éve Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. A Dereszla birodalmat itt mutatta be a hvg.hu.

Időközben aztán a felcsúti polgármester sorra vásárolta fel az ország különböző helyein lévő borászatok egész sorát. Demján Sándortól, az ország egyik leggazdagabb üzletemberétől megvette a Badacsonyi Pincészetet, a Tihanyi Borászati Kft.-t, a Tihany-Vint és a Canter Borászatot. Továbbá az újdondász borász érdekeltsége lett a Henye Borászat és a Tokaj-Major Bortermelő.

A vételár(ak)ról hézagos hírek voltak olvashatók. Mindenféle becslések szerint

egyedül a Dereszla 2,5-3 milliárd forintba kerülhetett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .