Elutasították Auschwitz könyvelőjének kegyelmi kérvényét

0
666

Négy évre ítélte a bíróság az egykori SS tisztet, aki Auschwitzban a könyvelő szerepet töltötte be. Oskar Gröning, aki jelenleg 96 éves, kegyelmi kérvényt nyújtott be, de ezt a hatóságok most elutasították. Korábban az orvos megállapította: korához képest Gröning jó állapotban van és képes börtönbüntetésének a letöltésére.

Miért ítélte el a bíróság a legnagyobb haláltábor egykori könyvelőjét? Mert a per során kiderült: Oskar Gröning mint az SS tisztje részt vett a haláltábor őrzésében és a fogoly transzportok egy részének a gázkamrába irányításában. Emiatt bűnrészesnek mondták ki 300 ezer fogoly meggyilkolásában. Auschwitzban, a nácik legnagyobb haláltáborában több mint 1,1 millió embert végeztek ki, elsősorban zsidókat. A Magyarországról elhurcolt több mint 600 ezer zsidó jórésze is itt végezte az életét. A haláltábor parancsnokát bírói ítélet alapján Auschwitzban végezték ki. Az Endlösung megszervezőjét, Adolf Eichmant Argentínából elrabolta a Moszad és Izraelben végezték ki 1961-ben. Oskar Gröning kegyelmi kérvényének elutasítása után még beadhat hasonló kérvényt Alsó Szászország igazságügyi miniszterének. Az SS tiszt ügyvédei jelezték: minden bizonnyal így is cselekszenek, miután Auschwitz könyvelőjének kegyelmi kérvényét egy német bíróság elutasította.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .