Előkerült a duci diktátor

0
814
Facebook

Kim Dzsong un kövérebb mint valaha azon a fényképen, melyet a hivatalos hírügynökség tett közzé róla. Húsz napig nem látta senki. Haláláról illetve súlyos betegségéről terjedtek el hírek.

A szakértők persze utaltak arra, hogy korábban is voltak eltűnései az ifjú generálisnak, melyek összefügghettek egészségi állapotával, de akár a politikai helyzettel is. Most sokan a koronavírusra gyanakszanak, mely hivatalosan nincs jelen Észak Koreában, de azért elszántan harcolnak ellene. Dél-koreai értesülések szerint a fegyveres erők és a pártapparátus soraiban is vannak halálos áldozatok …

A diktátor húga premier plánban

Kim Jodzsong bátyjának legbizalmasabb tanácsadója és egyben kabinetfőnöke. A diktátor távollétében ő irányítja a legfontosabb testületeket: a védelmi bizottságot, mely a hadsereget felügyeli, a belügyi bizottságot és az agitációs és propaganda bizottságot, melynek a diktátor húga az elnöke is. Ha valamilyen oknál fogva a diktátor nem elérhető, akkor húgán keresztül ad utasításokat a párt és kormányzati vezetőknek illetve a tábornokoknak. Most komoly válság lehetett hiszen Kínából nemcsak orvosokat küldtek, de a kommunista párt nemzetközi osztályának vezetője is Phenjanba látogatott. Peking rajta keresztül tudatja akaratát a külföldi kommunista pártok elitjével. A kínaiaknak nagyon óvatosan kell játszaniuk hiszen korábban nyíltan támogatták az ifjú diktátor mentorát, aki fegyverkezés helyett gazdasági reformot javasolt. Kim Dzsong un kitartott apja politikája mellett: minden pénzt a hadseregre költött, hogy tárgyaló asztalhoz kényszerítse az amerikai elnököt. Mentorát kivégző osztag elé küldte…

Trump és Kim

Az USA elnökének legnagyobb diplomáciai sikere az volt, hogy tárgyalt Kim Dzsong un-nal. A duci diktátor megígérte: leszereli atomfegyvereit és ballisztikus rakétáit, melyekkel állítólag az USA-t is elérheti. A megállapodásból nem sok valósult meg, mert az amerikaiak közölték: csakis akkor vetnek véget az Észak Koreát fojtogató blokádnak, ha a leszerelés már végbement! Kim Dzsong un párhuzamos akciót akar, de ezt Washingtonban nem fogadják el. Trump ennek ellenére újabb csúcstalálkozóra készült az ifjú diktátorral, de közbejött a járvány. Az USA-ban most zajlik a választási kampány, és Trump tanácsadói szerint növelné az elnök népszerűségét egy új találkozó Kim Dzsong un-nal. Ellenfele, Joe Biden azzal vádolja Trumpot, hogy összeférhetetlen, és sok mindenkivel veszett össze, ártva ezzel az Egyesült Államok érdekeinek. Egy látványos találkozó talán Trump megkopott presztízsén javítana. Persze az amerikaiaknak ma kisebb gondjuk is nagyobb a külpolitikánál. A munkanélküliek száma meghaladja a 30 milliót! Trumptól a gazdaság megmentését várják nem pedig egy diplomáciai PR találkozót. De minthogy a gazdaság mélyrepülése folytatódik, ezért pótcselekvésnek megteheti egy újabb találkozó Kim Dzsong un-nal, aki húsz napos szünet után újra megjelent a nyilvánosság előtt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .