Elmarad a kitüntetés

0
132

Mégsem tüntetik ki a lengyel írónőt, aki szerint a zsidók vígan éltek a varsói gettóban. Ewa Kurowska-t egy befolyásos jobboldali emigráns szervezet Lengyelország New York- i főkonzulátusán tervezte kitüntetni.

Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök tanácsadója közölte: ugyan nem állami kitüntetésről volt szó, de a félreértések elkerülése érdekében nem engedélyezik a kitüntetési ceremónia megtartását a hivatalos lengyel külképviseleten.

Korábban sokan bírálták külföldön Lengyelország új holokauszt törvényét. Mateusz Morawiecki tavaly Münchenben éppen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő jelenlétében próbálta meg védelmébe venni a törvényt, amely hároméves börtönnel bünteti azt, aki lengyel haláltáborokról beszél vagy ír. Azt állította, hogy nemcsak a németek, hanem mások – a lengyelek mellett a zsidók is – felelősök a holokausztért. Ez óriási felháborodást keltett Izraelben. Jelenleg egy izraeli-lengyel vegyesbizottság próbálja meg elsimítani az ellentéteket.

Tavaly Netanjahu budapesti látogatásán találkozott a visegrádi vezetőkkel, akik ígéretet tettek arra, hogy határozottan fellépnek az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben. A varsói parlament ezt követően fogadta el a holokauszt törvényt.

„Helyes, hogy a józan ész győzött és Ewa Kurowska nem kap kitüntetést a New Yorki főkonzulátuson”

– hangsúlyozta  Matthew Tyrmond, egy másik kitüntetett. A szélsőjobboldali Breitbart rádió rendszeres szereplője közölte: sokan nem kívánnak egy teremben tartózkodni Ewa Kurowska-val. Hozzátette, hogy ő is ezek közé tartozik.

A varsói gettóban többszázezer zsidót zsúfoltak össze rémes körülmények között. Sokan közülük éhen haltak. Miután a nácik megkezdték a gettó lakóinak elszállítását Auschwitzba, kitört a felkelés, melyet az SS vérbefojtott. A varsói gettó lakóinak csak elenyésző kisebbsége élte túl a holokausztot.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..