Elkoboznák az orosz oligarchák vagyonát, de mit szólnak ehhez a tagállamok?

0
973
Facebook

A brüsszeli bizottság javaslata nemcsak a bankokban levő befagyasztott pénzekre vonatkozik hanem az ingatlanokra, luxusjachtokra is. A jövő heti uniós csúcsnak ez lehet ez egyik fő vitapontja.

Csaknem 10 milliárd euró értékű orosz vagyont zároltak eddig az Európai Unióban – írja a francia közszolgálati RFI. Most Brüsszel tovább szeretne lépni: ki akarja sajátítani az orosz euró milliárdokat, mert részben ebből kívánja finanszírozni Ukrajna újjáépítését. Zelenszkij ukrán elnök már többször javasolta ezt a megoldást. Az Európai Unió listáján több mint 150 olyan orosz oligarcha szerepel, akit azzal gyanúsítanak, hogy aktívan támogatják Putyin agresszióját Ukrajna ellen.

Jogi problémák

Komoly gondot jelent, hogy az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 12-ben van olyan törvény, amely ilyen intézkedésre jogalapot teremt. Brüsszel úgy akarja megoldani ezt a jogi problémát, hogy európai bűncselekménnyé nyilvánítja a szankciók megsértését. Jelenleg ilyen európai bűncselekménynek számít a terrorizmus, a korrupció  vagy a pénzmosás.

Didier Reynders, az Európai Unió jogi biztosa erről így nyilatkozott:

„Azok a személyek és cégek, akik és amelyek a szankciós listákon szerepelnek, gyakran jelentős anyagi eszközökkel bírnak ahhoz, hogy megpróbálják kikerülni a szankciókat. Miután a döntéseket európai szinten hoztuk meg, most azt szeretnénk elérni, hogy a szankciók megsértése bűncselekmény legyen az egész Európai Unióban, annak minden tagállamában”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .