Kezdőlap Címkék Befagyasztás

Címke: befagyasztás

Elkoboznák az orosz oligarchák vagyonát, de mit szólnak ehhez a tagállamok?

A brüsszeli bizottság javaslata nemcsak a bankokban levő befagyasztott pénzekre vonatkozik hanem az ingatlanokra, luxusjachtokra is. A jövő heti uniós csúcsnak ez lehet ez egyik fő vitapontja.

Csaknem 10 milliárd euró értékű orosz vagyont zároltak eddig az Európai Unióban – írja a francia közszolgálati RFI. Most Brüsszel tovább szeretne lépni: ki akarja sajátítani az orosz euró milliárdokat, mert részben ebből kívánja finanszírozni Ukrajna újjáépítését. Zelenszkij ukrán elnök már többször javasolta ezt a megoldást. Az Európai Unió listáján több mint 150 olyan orosz oligarcha szerepel, akit azzal gyanúsítanak, hogy aktívan támogatják Putyin agresszióját Ukrajna ellen.

Jogi problémák

Komoly gondot jelent, hogy az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 12-ben van olyan törvény, amely ilyen intézkedésre jogalapot teremt. Brüsszel úgy akarja megoldani ezt a jogi problémát, hogy európai bűncselekménnyé nyilvánítja a szankciók megsértését. Jelenleg ilyen európai bűncselekménynek számít a terrorizmus, a korrupció  vagy a pénzmosás.

Didier Reynders, az Európai Unió jogi biztosa erről így nyilatkozott:

“Azok a személyek és cégek, akik és amelyek a szankciós listákon szerepelnek, gyakran jelentős anyagi eszközökkel bírnak ahhoz, hogy megpróbálják kikerülni a szankciókat. Miután a döntéseket európai szinten hoztuk meg, most azt szeretnénk elérni, hogy a szankciók megsértése bűncselekmény legyen az egész Európai Unióban, annak minden tagállamában”.

Macron meghátrált – a sárga mellényesek még nem

Befagyasztják a január elsejére meghirdetett energia áremeléseket Franciaországban – közölte a miniszterelnök, aki Macron kérésére felvállalta a válságkezelést. A sárga mellényesek már hetek óta tiltakoztak a tervezett áremelések ellen, de a hétvégén teljesen elfajultak a dolgok. Párizs belvárosában is gyújtogattak, a rendőrség képtelen volt fenntartani a rendet. Ezután döntött úgy a Buenos Aires-ből, a G20 csúcsról hazaérkezett Emmanuel Macron, hogy meghátrál. Lemondta szerbiai látogatását, hogy a héten megállítsa a sárga mellényeseket.

Szombatra újabb nagy tüntetés sorozatot ígérnek a sárga mellényesek

A tiltakozó mozgalom vezérei nem mentek el a miniszterelnökhöz, hogy vele tárgyalják meg a válság megoldásának a lehetőségét. Ezért vállalta fel Franciaország miniszterelnöke az egyoldalú döntést : befagyasztják az áremeléseket, melyek miatt a sárga mellényesek eddig tüntettek. Kérdés, hogy beérik-e ennyivel a sárga mellényesek, akik közül a radikálisabbak Macron lemondását akarják elérni és előrehozott választásokat sürgetnek.

500 millió eurós csomagról van szó

A francia kormány hangsúlyozza: befagyasztják az áremelést, de nem vonják vissza. Annak ugyanis helye van a költségvetésben. A nagy pénzügyi válság óta Franciaország nem képes 3% alá szorítani a költségvetés hiányát. Ezért tervezett áremelést Macron elnök, aki meg kívánja reformálni az egész eurozónát sőt később az Európai Uniót is. Ehhez azonban teljesítenie kell a házifeladatot: egyensúlyba kell hozni a költségvetést. Ennek viszont ára van: népszerűtlen döntéseket kell hozni, melyet a sárga mellényesek kihasználnak. Jelenleg tehát patthelyzet van Franciaországban, mert Macron elnök meghátrált, de a sárga mellényesek még nem…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK