Kezdőlap Címkék Nyelvtudás

Címke: nyelvtudás

Egyre kevesebb fiatal beszél idegen nyelvet

0

Egy év alatt  7%-kal csökkent a középiskolások körében a nyelvvizsgával nem rendelkezők aránya, ugyanakkor 13%-kal megnőtt azoknak a száma, akik szerint nem elegendő az iskolai nyelvóra a középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez.

 

Mindez a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által – évente, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon készített – felméréséből derül ki. A válaszadók 81%-a úgy látja, hogy az ingyenes nyelvvizsga lehetősége elegendő állami segítség a nyelvvizsga megszerzéséhez, viszont elég nagy a káosz a fejekben, és sokan nem tudják, hogy pontosan mik is a visszaigénylés feltételei, s nincsenek tisztában azzal sem, hogy egyáltalán kik vehetik igénybe ezt a kedvezményt és milyen módon.

Forrás: SZIE Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

Mint emlékezetes, az idén január 1-jétől ingyenesen szerezhető meg a nyelvvizsga, illetve 2020-tól csak középfokú nyelvvizsgával lehet bejutni a felsőoktatásba.

A válaszadók szerint az óraszám további növelése jelentős eredményeket érhet el, és csökkentheti a nyelvvizsgával nem rendelkezők arányát, valamint a külső segítséget (mely egyre inkább magántanár segítségét jelenti) igénybe vevők számát. A kötelező óraszám 7-re emelésével (a ma tipikusan heti 5 óráról) mintegy 10-15%-os további mérséklődés lenne elérhető a nyelvvizsgával nem rendelkezők arányában a 12. osztályra. További nyelvi fakultációval együtt ez heti 9 óra, ami már elegendő a B2 szint eléréséhez a nehezebben tanulók számára is.

A felmérés
A kérdőívet összesen 320 fő, 14-18 éves diák töltötte ki az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, a Szent István Egyetem standján 2018. január 18-20. között. A felmérés nem reprezentatív.

Megtérítik az újabb nyelvvizsga díját a 35 év alattiaknak

0

Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alattinak akkor is, ha már rendelkezik – akár több – nyelvvizsgával – jelentette a család és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken a Debreceni Egyetemen.

A legfeljebb 34 500 forintos támogatással a kormány keddi döntése értelmében ösztönözni szeretnék a fiatalokat, hogy “ne álljanak meg egy nyelvvizsgánál, menjenek tovább”, tanuljanak további nyelveket – mondta Novák Katalin, aki a hallgatói mobilitásról tartott előadást egy debreceni konferencián.

Az államtitkár fontos célnak nevezte, hogy “minél több versenyképes tudással rendelkező, erős öntudatú” magyar fiatal legyen, ezért támogatják a nemzetközi tapasztalatszerzést, és a nyelvtudást.

Hozzátette, hogy évente több mint 14 milliárd forint európai uniós és hazai forrást fordítanak a mobilitásra, ami 17 ezer magyarországi és ezer határon túli magyar fiatalt érint.

Novák Katalin a célkitűzések között megemlítette, hogy szeretnék, ha 2023-ra a felsőoktatásban tanuló hallgatók 20 százaléka legalább három hónapos, de minimum 15 kredit értékű külföldi tanulmányúton vegyen részt. Jelenleg ez az arány 11 százalék.

Lapszem – 2017. november 11.

0

Szombat van, november 11-e, Márton napja megnéztük, miről írnak a mai lapok.

Orbán elszámoltatására készül Vona

A Magyar Nemzetnek adott interjút Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Többek között azt mondta: személyesen Orbán Viktor elszámoltatását ígéri hatalomra kerülésük esetén, bár az nem derült ki, hogy miért. Szerinte a jövő tavaszi választásig még történhet valami, ami kikezdi a jelenlegi rendszert. Úgy érzi, Polt Péter legfőbb ügyész még 2019 előtt „átadja a helyét”. Azt is mondta:

Soros-terv nem létezik, ez egy „kommunikációs termék”.

Arról is beszélt, hogy a Jobbiknak szerinte eddig is voltak meleg szavazói, és bár korábban betiltotta volna a Pride-ot, és több dolog neki se tetszik ott, most már azt gondolja: törvényes keretek között bárki felvonulhat, amíg másokat nem sért.

Kertvárosban gyakorlatozik a TEK

Budapest 15. kerületében, az egykori orosz katonai kórház területén, az egyik elhagyatott, több szintes épületben tart rendszeresen robbantásokkal, füsttel, lövöldözéssel, járó gyakorlatokat a Terrorelhárítási Központ – írja a Népszava. Az épület tüdőgondozó, másik oldalán pedig pszichiátriai, pszichológiai, addiktológiai szakrendelés működik,

a közelben általános iskola is van.

A lap szerint a környéken lakók közül többen panaszkodnak a gyakorlatok miatt, a TEK viszont azt válaszolta: engedéllyel használják az épületet, panaszokról pedig nem tudnak.

Készen áll a Fidesz a választásra

Gulyás Gergely, a párt alelnöke és frakcióvezetője a Magyar Időknek azt mondta: a pártban mindenki tudja, hogy óriási a választás tétje,

szerinte „ijesztő”, mit kezdene a baloldal a hatalommal, ha győzne.

Beszélt a párt vasárnapi kongresszusáról is, amelynek a legfontosabb feladata szerinte a választásra való felkészülés és a számadás. Azt is mondta: december elején az országos választmány fogja megerősíteni az egyéni választókerületekben induló jelölteket.

Egyre rosszabb a magyarok angoltudása

Az Education First kutatása alapján írja a 24.hu, hogy egyre gyengébben beszélnek angolul a magyarok. 2012-höz képest 11 helyet esett vissza az ország a rangsorban, most 19. a 80-ból (igaz, 2015-ben 21. volt). A világon ez elfogadható eredménynek számít, Európában azonban csak a középmezőnyhöz elég.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK