DK: maradnak a szocialistáknál az EP-ben

0
935
Molnár Csaba és valamint Dobrev Klára. Helyet cserélnek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szociális Európa, a klímaügyek miatt a DK úgy döntött: marad az a szocialista EP-frakcióban. A Fidesszel szembeni magatartásban nincs különbség az S&D és a liberálisok között – mondta Molnár Csaba.

A Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselői a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakciójában maradnak a következő európai parlamenti ciklusban – jelentette be Molnár Csaba ügyvezető alelnök. A pártvezetés nagy fölényben ezt az alternatívát támogatta.

Korábban már bejelentették, hogy két lehetőséget vizsgálnak meg: az S&D-hez vagy a liberálisokhoz (ALDE-hoz) csatlakozást. Mindkét pártcsoporttal tárgyaltak az elmúlt napokban.

A Fidesszel szembeni fellépés

Molnár Csaba elmondta, hogy csak olyan frakcióba hajlandók beülni, amelyik támogatja az Európai Egyesült Államok létrehozását, az európai minimálbér, az európai minimál-nyugdíj és az európai családi pótlék bevezetését, valamint hatékonyan lép fel klímavédelmi kérdésekben. Mindemellett a DK képviselői

nem szívesen csatlakoznának olyan frakcióhoz, amelyik áldását adja arra, hogy a Fidesz az Európai Néppártban maradjon.

Az Európai Egyesült Államok ügyében és az Orbán Viktorral szembeni határozott fellépésben az S&D illetve az ALDE között nincs jelentős különbség – közölte. A DK azonban úgy látja, hogy a szocialistáknál határozottabban tudják képviselni az európai minimálbér, az európai minimál-nyugdíj és az európai családi pótlék bevezetésének programját, valamint a klímavédelmi ügyeket.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az S&D-ben azt ígérték a DK-nak, hogy – bár írásba nem adták –

a szocialisták mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Fidesz ne maradhasson az Európai Néppártban,

ezt az együttműködési tárgyalásokon fogják képviselni. Az EPP-nek az S&D-vel már nincs meg a többsége az EP-ben, még legalább egy harmadik pártcsoporttal kell szövetkezniük.

A döntésről már tájékoztatták a két frakciót – mondta Molnár.

Nem Dobrev lesz a főnök

A DK EP-delegációját ő fogja vezetni, nem pedig a hazai szavazáson listavezető Dobrev Klára. Magyarázatul elmondta, hogy négy képviselőjük közül

ő az egyetlen, aki már a második ciklusban dolgozik az EP-ben,

és a politikai munka alapvetően a rutinon és a személyi kapcsolatokon alapszik. De dolgoznak azon, hogy többi EP-képviselőjük, így Dobrev Klára is fontos közjogi pozíciót kapjon.

Megkérdezték Molnár Csabát arról, hogy a Momentum saját főpolgármester-jelöltet akar indítani az előválasztáson. A politikus elmondta, a Momentum azt ígérte, hogy a főpolgármester-jelölti előválasztás nyertesét támogatja, a DK ezért nem tartja a korábbi megállapodás felrúgásának, ha a párt az előválasztáson saját jelöltet állít.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .