Die Welt: “Orbán egy pitiáner szellem…”

0
576

Ez után a választás után Magyarország végleg politikai kómába zuhan, mert már eddig is alig akadt valaki, aki nyilvánosan szembe mert volna szállni Orbánnal. Tragikus, hogy ezzel még valószínűtlenebbé vált egy demokratikus hatalomváltás. Ez nem csak Magyarország számára aggasztó, hanem az Orbán-modell probléma minden európai számára – írja a német konzervatív napilap.

Győzelme hátszelet ad ahhoz, hogy egész Európába exportálja a Führer-demokráciát. Jó tanítványai vannak, például Lengyelországban. Brüsszelben ez déjà-vue érzést kelt: Orbán már megtette mindazt, amiben a lengyelek most igyekeznek követni őt, még ha Varsó jóval ügyetlenebbül is jár el. Kelet-Európa orbanizálódása nyomás alá helyezi majd az EU-t, amely bonyolult döntési és szavazási szabályozásai miatt már most is képtelen mozdulni. Hogyan hozzanak egyhangú döntést, ha Putyinnak legközelebb étvágya támad egy volt szovjetköztársaságra: az öntudatos Magyarország Lengyelországgal és másokkal együtt megvétózza a szankciókat, vagy éppenséggel más európai demokrácia-bűnözők kipellengérezését?

A magyarországi választási eredménnyel megerősödött keleti tömbbel az EU-t az ENSZ sorsa fenyegeti. Ha túl sok állam van együtt, amelyeket nem az értékek közös volta köt össze, akkor az együttműködés végeérhetetlen vitákká züllik. „Tehát el lehet menni odáig, hogy kijelentsük: Orbán azon van, hogy az EU sírásójává legyen. Szegény Magyarország, szegény Európa, egy pitiáner szellem okozza a bukásodat” – írta a jobboldali konzervatív lap.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .