Csökkentené az Unióval való feszültséget a lengyel kormányfő

0
795

Az EU-val folytatott párbeszéd remélhetőleg csökkenti a lengyel bírósági reform kapcsán felmerült félreértéseket – ezt mondta Varsóban külföldi tudósítóknak Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A nemrég hivatalba lépett kormányfő, akinek egyik első útja Budapestre vezetett, azt mondta: a párbeszéd szempontjából pozitív volt a tegnap este Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Frans Timmermans bizottsági alelnökkel tartott megbeszélés. A lengyel kormány továbbra is arra törekszik, hogy részletesen megmagyarázza a folyamatban lévő bírósági reformmal kapcsolatos álláspontját.

Szerinte a bírósági reform a bírói függetlenség, a bíróságok hatékonysága, az eljárások objektivitása és átláthatósága miatt egyaránt fontos, ráadásul a lengyel bírósági rendszert az 1989-es rendszerváltás óta nem reformálták meg. Ennek következménye szerinte többek között az, hogy a bírák „egy zárt csoportot” alkotnak, és máig vannak köztük olyanok, akik még a kommunizmus idején kegyetlen ítéleteket hoztak.

Az EU szerint ugyanakkor az új törvény sérti a bírói függetlenség elvét

és az uniós alapszerződést. Ezért eljárás indult Lengyelország ellen. Az országban sem mindenkinek tetszik a törvény, tüntetéseket is tartottak ellene.

Morawiecki beszélt arról is, hogy Lengyelországban magas az Európai Unió támogatottsága. Szerinte a kormánya ragaszkodik a jogállamisághoz és a demokráciához.

Több elemző szerint egyébként Morawiecki azért került a kormány élére, mert a korábbi miniszterelnökkel, Beata Szydlóval szemben jobban szót tud érteni az uniós vezetőkkel. Az ország valódi vezetője azonban továbbra is Jaroslaw Kaczynski.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .