Comey: Trump egy maffiafőnök

0
524
James Comey Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Donald Trump amerikai elnök tavaly leváltotta az FBI igazgatóját, aki túlságosan buzgón vizsgálta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányban milyen szerepet játszottak az oroszok. James Comey most egy könyvvel jelentkezett, amelyből előzetesen néhány részletet ismertetett a Washington Post.

 

A Trumpot igen mérsékelten kedvelő lap azt a részt emeli ki, amelyben az USA jelenlegi elnökét egy maffiafőnökhöz hasonlítja az FBI kirúgott igazgatója. James Comey arról ír, hogy pályája elején gyakran hallgatott ki maffiózókat, köztük főnököket is, s amikor Donald Trumppal beszélt mindig az volt az érzése, hogy egy maffiafőnök előtt áll.

Trump éppoly gátlástalanul hazudik, mint azok, mert tudja: az emberei feltétlenül hűségesek hozzá! Valamiféle hűségeskü köti őket Trumphoz, éppen úgy, mint az „omerta”, a hallgatási tilalom a maffiában.

De miről is kell hallgatniuk Trump hű embereinek?

Például arról a videóról, amelyen Donald Trump egy moszkvai szállodai lakosztályban meglehetősen egyértelmű helyzetben látható. Az FBI-nak az a gyanúja, hogy ezzel a videóval tartja sakkban az USA elnökét az orosz titkosszolgálat. Trump természetesen felháborodottan cáfol:

„Olyan embernek tart, aki prostikhoz jár?!”

– kérdezte dühösen az FBI igazgatót. Aki azonban tényleg olyan embernek tartotta, már csak azért is, mert tudott arról, hogy Trump ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett egy pornószínésznőnek, hogy hallgasson a kínossá vált viszonyról.

Alig jelent meg az előzetes „A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership” hangzatos címet viselő könyvből, Trump máris Twitteren reagált:

 

“Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy leválthattam James Comey-t, aki gyenge igazgatója volt az FBI-nak, és akinek bíróság előtt lenne a helye kiszivárogtatásért.”

James Comey eltávolítása után Robert Mueller egykori FBI igazgató vette át a vizsgálatot Trump ügyében. Az FBI nemrég lerohanta Trump magánügyvédjének irodáját és a lakását. Az USA elnöke állítólag azt fontolgatja, hogy Robert Muellert is kirúgja. Közben Trump azzal dicsekszik: egyetlen amerikai elnök sem volt még olyan kemény és határozott, mint ő Oroszországgal szemben! Tucatszámra utasított ki orosz diplomatákat és jóváhagyta a Szíria elleni légicsapást annak ellenére, hogy az ottani légvédelmet irányító oroszok azzal fenyegetőztek: lelövik az amerikai rakétákat.

James Comey azt írta Trumpról: veszélyes, mert álomvilágban él miközben öntelt és magabiztos, mint azok a maffiafőnökök, akiket korábban a kirúgott FBI igazgató juttatott rács mögé az Egyesült Államokban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .