Kezdőlap Címkék James Comey

Címke: James Comey

Titkosított dokumentumok kerültek elő

0

Házkutatást tartottak James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója lakásán csütörtökre virradó éjjel, titkosított és Comey által korábban kiszivárogtatott dokumentumok is előkerültek.

Az igazságügyi minisztérium azonban – a Fox televízió értesülései szerint – nem indít pert a volt FBI-igazgató ellen a titkosított dokumentumok kiszivárogtatása miatt.
James Comey 2017 tavaszán történt elbocsátása előtt feljegyzéseket készített a Donald Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről, majd ezeket a dokumentumokat kiszivárogtatás végett odaadta Daniel Richmannak, a Columbia Egyetem jogászprofesszorának, aki jelenleg az ügyvédje is. Richman a feljegyzéseket továbbította a The New York Times című lapnak.

Az FBI ezek után “bizalmasként” titkosította a feljegyzéseket. Az igazságügyi minisztérium főinspektora, Michael Horowitz vádemelést javasolt az ügyben. A tárca vezetése szerint azonban mivel a dokumentumokat a kiszivárogtatásuk után minősítették titkosnak, ezért nincs ok Comey perbefogására.

Michael Horowitz jelentést készített az ügyről, ennek nyilvánosságra hozatalával azonban az igazságügyi minisztérium vár, mert közben vizsgálat folyik a 2016-os választási folyamat során Donald Trump és munkatársai feltételezetten törvényellenes megfigyelése és lehallgatása ügyében.

James Comey tavaly a Fox televíziónak adott egyik interjújában már megerősítette, hogy a minisztériumban vizsgálat folyik ellene a kiszivárogtatás miatt, de jelentéktelennek ítélte az ügyet, mert – mint fogalmazott – a “saját naplóját” adta tovább, az pedig nem számít titkos dokumentumnak. 2017 júniusában az egyik kongresszusi meghallgatásán elismerte: azért adta ki a feljegyzéseket, mert azt remélte, hogy ezek nyomán különleges ügyészt neveznek ki annak vizsgálatára, hogy az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást, ez esetben az FBI munkáját az Oroszország 2016-os választásokban játszott szerepével kapcsolatban.

Elemzők szerint a Comey lakásán tartott váratlan házkutatás azon lépések sorába illik, amelyekkel az igazságügyi minisztérium azt kívánja feltárni, hogy valójában kinek az ösztökélésére és milyen bizonyítékok alapján indult meg a Robert Mueller vezette vizsgálat Trump és 2016-os kampánycsapatának munkatársai ellen.

Ex FBI főnök: Trump hazudik!

Minden korábbinál keményebben bírálta az Egyesült Államok elnökét James Comey, akit Donald Trump váltott le az FBI éléről tavaly. A dühös főrendőr ötórás vallomást tett a washingtoni képviselőház jogi bizottsága előtt. A bizottság azt vizsgálja, hogy Trump milyen eszközökkel küzdött Hillary Clinton ellen az elnökválasztáson 2016-ban. Hillary Clinton az elveszített választás után azt állította: Trump az oroszok támogatásával nyert ellene! Vizsgáló bizottság alakult Mueller különleges ügyész vezetésével és ez igyekszik kideríteni az igazságot.

Trump minden eszközzel akadályozza a vizsgálatot

“Trump hazudik amikor az FBI-t támadja!”- nyilatkozta az ex FBI igazgató újságíróknak azt követően, hogy vallomást tett a képviselőház jogi bizottsága előtt. A részleteket nem mondhatta el, mert a vizsgálat nemzetbiztonsági témákat is érint. James Comey viszont arra buzdította Trump támogatóit a képviselőházban: álljanak fel és vágják az elnök szemébe : hazudott és hazudik elnök úr! A republikánusok, akik kisebbségbe kerültek a képviselőházban aligha teszik meg ezt a szívességet a demokrata többségnek vagy az FBI ex igazgatójának.

Trump: volt személyes ügyvédem egy patkány

Így nyilatkozott Michael Cohen-ről, aki éveken keresztül a személyes ügyeit intézte. Például ő fizette ki azokat a nőket, akiknek a csípős beszámolói gondot jelenthettek volna a választási kampány idején 2016-ban. Michael Cohen ezenkívül is nagyon sok mindenről tudhat, és ez rendkívüli mértékben aggasztja Donald Trumpot. Aki azért nevezte patkánynak volt ügyvédjét, mert az enyhébb bírósági ítélet reményében alkut kötött a hatóságokkal. Így csak hároméves börtönbüntetést kapott, de Trump nem tudhatja biztosan : mit árult el cserébe Mueller különleges ügyésznek, aki a vizsgálatot vezeti ellene. Ettől függetlenül Trump nyolc évig akar a Fehér Házban maradni vagyis már gőzerővel készülődik a következő választásokra, melyek 2020-ban lesznek. A most 72 éves elnök nyolc év után úgy akar leköszönni, hogy átadhassa helyét a Fehér Házban az USA első női elnökének, lányának, Ivanka Trumpnak.

Trump kampánycsapatát és az orosz kormányt is beperelték a demokraták

0

Az amerikai Demokrata Párt beperelte az orosz kormányt, Donald Trump elnökválasztási kampánycsapatát és a WikiLeakset, azzal az indoklással, hogy a 2016-os elnökválasztás idején összejátszottak, hogy befolyásolják a választást.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A párt vezető szerve, a Demokrata Országos Bizottság (DNC) egy manhattani szövetségi bíróságon nyújtotta be a keresetet. A Washington Post információi szerint arra hivatkoznak, hogy

a Trump-kampány munkatársai összejátszottak az orosz kormánnyal és annak katonai hírszerzésével

abból a célból, hogy ártsanak a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton kampányának és elősegítsék Trump megválasztását. A CNN szerint a keresetben Trump stábjának több emberét meg is nevezik, például Rick Gates-t, Paul Manafortot és George Papadopoulost.

Tom Perez, a DNC elnöke közleményében azt írta: “a 2016-os elnökválasztási kampány idején

Oroszország mindenre kiterjedő támadást indított demokráciánk ellen

és ehhez készséges és aktív partnerre talált Donald Trump kampányában”. Szerinte “ez precedens nélküli hazaárulást jelent: az Egyesült Államok egyik elnökjelöltjének kampánya egy ellenséges külföldi hatalommal szövetkezve támogatja meg saját esélyeit az elnökség elnyerésére”.

A kereset szerint az orosz hackertámadások – kiegészülve Trump munkatársainak oroszországi kapcsolataival és a hackertámadások nyilvános helyeslésével – kimerítik a jogszerűtlen összeesküvést a választások befolyásolására.

Közben a Robert Mueller vezette különleges bizottság változatlanul vizsgálja Donald Trump kampánystábjának oroszokkal való kapcsolatait, és már azt is, hogy Trump megpróbálta-e akadályozni ezt a vizsgálatot, például azzal, hogy kirúgta James Comey FBI-igazgatót.

James Comey
Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Csütörtökön egyébként nyilvánosságra hozták Comey feljegyzéseit, amelyeket a Trumppal folytatott beszélgetéseiről készített. Trump egyből azt írta a Twitteren, hogy ezek bizonyítják, hogy ő teljesen ártatlan, a feljegyzésekből azonban az ellenkezője derül ki. Comey ugyanis azt is leírta, amikor Trump rajta kívül mindenkit kiküldött az irodájából, és

azt kérte, hogy állítsa le a Michael Flynn nemzetbiztonsági főtanácsadó elleni vizsgálatot.

Azóta egyébként Flynn bűnösnek vallotta magát.

A feljegyzések egy részét kitakarva hozták nyilvánosságra, sok újdonság nem derül ki belőlük. Ami viszont érdekes, hogy többször is beszélt az orosz prostituáltakkal kapcsolatos vádakról. Egyszer azt mondta, semmi nem igaz belőlük, „nem voltak prostituáltak”, máskor pedig azt: Putyin azt mondta neki, hogy „az orosz kurvák a legszebbek a világon”.

Trumpnak egyébként már amiatt is aggódnia kell, mert ügyvédje, Michael Cohen ellen is bűnügyi vizsgálat folyik, ami érintheti az ő üzleti ügyeit is.

Comey: Trump egy maffiafőnök

0

Donald Trump amerikai elnök tavaly leváltotta az FBI igazgatóját, aki túlságosan buzgón vizsgálta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányban milyen szerepet játszottak az oroszok. James Comey most egy könyvvel jelentkezett, amelyből előzetesen néhány részletet ismertetett a Washington Post.

 

A Trumpot igen mérsékelten kedvelő lap azt a részt emeli ki, amelyben az USA jelenlegi elnökét egy maffiafőnökhöz hasonlítja az FBI kirúgott igazgatója. James Comey arról ír, hogy pályája elején gyakran hallgatott ki maffiózókat, köztük főnököket is, s amikor Donald Trumppal beszélt mindig az volt az érzése, hogy egy maffiafőnök előtt áll.

Trump éppoly gátlástalanul hazudik, mint azok, mert tudja: az emberei feltétlenül hűségesek hozzá! Valamiféle hűségeskü köti őket Trumphoz, éppen úgy, mint az „omerta”, a hallgatási tilalom a maffiában.

De miről is kell hallgatniuk Trump hű embereinek?

Például arról a videóról, amelyen Donald Trump egy moszkvai szállodai lakosztályban meglehetősen egyértelmű helyzetben látható. Az FBI-nak az a gyanúja, hogy ezzel a videóval tartja sakkban az USA elnökét az orosz titkosszolgálat. Trump természetesen felháborodottan cáfol:

„Olyan embernek tart, aki prostikhoz jár?!”

– kérdezte dühösen az FBI igazgatót. Aki azonban tényleg olyan embernek tartotta, már csak azért is, mert tudott arról, hogy Trump ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett egy pornószínésznőnek, hogy hallgasson a kínossá vált viszonyról.

Alig jelent meg az előzetes „A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership” hangzatos címet viselő könyvből, Trump máris Twitteren reagált:

 

“Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy leválthattam James Comey-t, aki gyenge igazgatója volt az FBI-nak, és akinek bíróság előtt lenne a helye kiszivárogtatásért.”

James Comey eltávolítása után Robert Mueller egykori FBI igazgató vette át a vizsgálatot Trump ügyében. Az FBI nemrég lerohanta Trump magánügyvédjének irodáját és a lakását. Az USA elnöke állítólag azt fontolgatja, hogy Robert Muellert is kirúgja. Közben Trump azzal dicsekszik: egyetlen amerikai elnök sem volt még olyan kemény és határozott, mint ő Oroszországgal szemben! Tucatszámra utasított ki orosz diplomatákat és jóváhagyta a Szíria elleni légicsapást annak ellenére, hogy az ottani légvédelmet irányító oroszok azzal fenyegetőztek: lelövik az amerikai rakétákat.

James Comey azt írta Trumpról: veszélyes, mert álomvilágban él miközben öntelt és magabiztos, mint azok a maffiafőnökök, akiket korábban a kirúgott FBI igazgató juttatott rács mögé az Egyesült Államokban.

Új vezető az FBI-ban

0

Saját bevallása szerint az alkotmányos rendszerhez hű, nem az elnökhöz lojális vezetője lesz az FBI-nak, miután kedden a szenátus kilencven százalékot meghaladó többséggel megszavazta Christopher Wray kinevezését a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) élére.

Az 51 éves jogász Christopher Wrayt Donald Trump elnök június elején jelölte az FBI élére, miután májusban sokak számára váratlanul felmentette a szervezet korábbi vezetőjét, James Comeyt a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás vizsgálatait érintő nézetkülönbségek miatt. Annak ellenére, hogy Comey a novemberi elnökválasztás előtt közvetlenül újranyitotta a Hillary Clinton ellen korábban már lezárt nyomozást a korábbi külügyminisztersége idején nem biztonságos szerveren folytatott levelezései miatt indított vizsgálatban. Sokak szerint ennek közvetlen befolyása volt Trump győzelmében.

Wray a szenátus igazságügyi bizottságában a múlt hónapban megtartott meghallgatáson mindkét párttól egyöntetű támogatást kapott, amikor kifejtette, hogy az FBI igazgatójaként nem engedi meg a politika beavatkozását az FBI munkájába. Amikor arról kérdezték őt, hogy vajon szembe mer-e szállni Donald Trumppal, aki jelölte őt erre a posztra, kifejtette: nem az elnökhöz kell lojálisnak lennie.

„Az alkotmányhoz és a jogrendhez vagyok hűséges”

– hangsúlyozta a júniusi bizottsági meghallgatáson, hozzátéve, hogy egész eddigi karrierjét ez a felfogás és gyakorlat jellemezte.

MTI/FüHü

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK