Kezdőlap Címkék Világnap

Címke: világnap

Ferenc pápa: bűn, ha a menekültekkel szembeni félelem gyűlöletet szít

0

A katolikus egyházfő szerint a migráció miatti kétségek és félelmek emberi szempontból teljesen érthetőek, nem számítanak bűnnek. Az azonban bűn, ha hagyjuk, hogy ezek a félelmek „befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást”. A pápa a migránsok és menekültek világnapján a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott misén beszélt.

Ferenc pápa okfejtése szerint a félelem kétirányú: a helyi közösségek az érkező migránsokkal szemben a fennálló rend esetleges megzavarásától tartanak, a bevándorlók pedig a velük szembeni előítélettől, diszkriminációtól és a kudarctól félnek. A pápa elmondása szerint a félelem miatt gyakran lemondunk a másikkal való találkozásról, védekezésül „akadályokat” emelve.

Lépjünk túl félelmeinken, hogy befogadjuk és megismerjük a másikat!

– mondta Ferenc pápa.

A pápa szerint a bevándorlóknak tiszteletben kell tartani a befogadó országok törvényeit, kultúráját és tradícióit. Másrészt a befogadás önmagában nem elegendő, a migránsokat és menekülteket védelmezni és integrálni is kell.

A gyerekek veszik át az irányítást

0

November 20-án az UNICEF-tagországokban a gyerekek benézhetnek a felnőttek világának kulisszái mögé, több helyen, a médiában, sportban, szórakoztatóiparban, államigazgatásban, egy időre az irányítást is átvehetik. A globális kampányhoz Magyarország is csatlakozik.

1989. november 20-án fogadták el azt a gyerekek jogait rögzítő ENSZ-egyezményt, amely többek között az élethez, a családban való nevelkedéshez, az állampolgársághoz, az oktatáshoz való jogokat biztosítja az aláíró tagállamokban élő gyerekek számára. Kiemelten azt a jogot, hogy minden gyerek megnyilatkozhasson az őt érintő kérdésekben – áll az UNICEF közleményében.

Aznap az UNICEF Magyar Bizottsága elindítja a Gyerekhang-programot, vagyis

a lehető legtöbb, felnőttek által meghatározott területen átadják az irányítást a gyerekeknek, hogy kipróbálhassák magukat akár szüleik, akár tanáraik szerepében,

és elmondhassák, mit gondolnak némely társadalmi, közéleti szerepvállaló tevékenységéről.

Ezért több állami szervezetet, magáncéget, médiumot és sportszövetséget felkértek, hogy a maguk területén egy napra tegyék lehetővé: a gyerekek lehessenek a főszereplők. Megismerhetik, hogyan zajlik például egy építkezés, milyen munkát végeznek egy boltban vagy egy bankban, hogyan kell repülőgépet vezetni vagy épp hogyan működik egy ultrahang berendezés. Arra is lehetőségük lesz, hogy kifejthessék véleményüket a látottakról és a korábban tapasztaltakról, illetve információhoz jussanak arról, hogy az élet adott területe hogyan változik éppen és mi várható az ő felnőttkorukra.

A médiában is szerepet kapnak:

több országos televízió, újság és internetes oldal von be fiatalokat a szerkesztőség munkájába november 20.-án. Az amerikai és a svéd nagykövetség különleges programot szervez, melynek során a diplomaták szerepét is ki lehet majd próbálni és megszólal majd a gyerekek hangja a Nemzeti, a Víg, a Katona József, a Radnóti és az Örkény Színházban is.

Az iskolák bevonásához az UNICEF globális központja egy speciális programot állított össze, ami játékos javaslatokat tartalmaz arra, hogyan szervezhetnek a tanárok és a diákok közösen saját iskolai eseményeket a világnapra és ezzel hogyan kapcsolódhatnak a Gyerekhang kampányhoz. A közösségi médiában is bárki csatlakozhat a szervezet közleménye szerint: a #UNICEFgyerekhang hashtag segítségével.

A kampány részeként hétvégén a Lánchidat az UNICEF kék színével világítják meg. A programról részleteiről itt lehet bővebben olvasni.

Flashmob a vívás világnapján

0

Százak népszerűsítették szombaton a sportágat a Nemzeti Múzeum lépcsőin, és az ország számos pontján, így többek között Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Komlón és Orosházán a vívás világnapja alkalmából.

A magyar szövetség honlapján megjelent beszámoló szerint a flashmobon, azaz villámcsődületen 3-400 vívó kezdett ötperces szabadvívásba a déli harangszó pillanatában.

Az eseményen bárki részt vehetett, a vívók között ott volt az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese is.

Rajta kívül további olimpiai és világbajnok sportolók, például Szilágyi Áron, Imre Géza, Boczkó Gábor és Rédli András is megjelent a rendezvényen.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK