Kezdőlap Címkék Választási kampány

Címke: választási kampány

Nem a Fidesz írja a választási tematikát

A négy évvel ezelőttivel szemben a választási kampány témáit idén nem a Fidesz diktálja, az egyre „forróbb” vita az ellenzéknek kedvez – olvasható a Policy Agenda rövid elemzésében. Négy éve csak Rogán Antal lakásügye okozott kellemetlenséget, most szinte csak ilyen témák találhatók.

Nem kedveznek a körülmények a „hideg kampányhoz”, ahhoz, hogy a választókat nagyobb számban távol tartsák az urnáktól, azt az érzést keltve, hogy a Fidesz győzelmének csak aránya kétséges – olvasható a Policy Agenda (PA) elemzésében. Ebben összehasonlítja a 2014-es és az idei választás előtti bő egy hónap közéleti témáit.

Négy éve lényegében egyetlen olyan téma került be a köztudatba, amely igazán kárt okozhatott a Fidesznek: Rogán Antal Pasa parki lakásának ügye. Ezzel szemben az éppen hetekkel a választás előtt kirobbantott

Simon Gábor-botrány (az MSZP akkori elnökhelyettesének titkos külföldi bankszámlája) végig uralta a kampányt.

Ezek mellett egyetlen olyan téma se volt, amely jelentősebb mozgósító erejű lehetett az ellenzéki pártok mellett, például Paks II. A rezsicsökkentés, a gazdaság korábbihoz képest javuló állapota pedig ezekkel szemben álló témák voltak.

Ennek eredményeképpen az alacsony választási részvétel megteremtette a Fidesz nagy arányú győzelmének lehetőségét.

Ezzel szemben most a migránsozás és a sorosozás, illetve a változatlanul megmaradt rezsicsökkentés teljesen eltérő dinamikájú közegben fut a kormány melletti „érvekként”. A szinte naponta előkerülő botrányok azonban

folyamatosan magyarázkodásra késztetik a Fideszt,

s együtt a négy év alatt jelentősen felértékelődött egészségügy-oktatás témáival mindinkább képesek mobilizálni a kormányváltást akarókat.

Ebben a közegben a PA szerint hiba volt Orbán Viktortól, hogy március 15-én sokak szerint megfenyegette az egész ellenzéki tábort az „elégtételt vesznek” mondattal. Ezzel a Fidesz, bár nem állt érdekében, „forró” kampányt csinált.

Kampánykisgyűlés a panelek árnyékában

Mi másról is eshetne szó a finise előtt álló választási kampány egyik állomásán az óbudai panelek tövében, mint a panelek népéről. Az ő problémáikról, hogy magas a rezsi, s persze pénz lenne, de a kormány inkább középületekre költi a felújításra szánt uniós pénzt.

Szabó Tímea megérkezett tán a Flóriánról, s mielőtt ment is volna tovább Békásra, kedden késő délután behúzódott a váratlan szél elől az egyik tízemeletes tövébe, a máltai játszótér mellett. S bár jó előre szórólapokon és kitelepüléseken osztogatott kampányújságban is meghirdettetett, elszánt nyugdíjasokon kívül kevesek éreztek késztetést, hogy odasétáljanak beszélgetni, valószínűleg személyesen először találkozni az amúgy hetedíziglen ősóbudai Szabó Tímeával.

Megtudhatja az összesereglett maroknyi hallgatóság, hogy noha a kormány évente tíz százalék csökkentést vállalt az energiafelhasználásban, az sehol se tart. Pedig ez az itt élő kis jövedelműeknek az egyik legégetőbb, hogyan lenne csökkenthető a rezsi. Hogy a panelfelújítást a kormány leállította, az erre szánt 65 milliárdos uniós pénzt átterelte a középületekre. Pedig ez a pénz önerő nélkül tenné lehetővé a külső szigetelést, az ablakok cseréjét és a fűtés korszerűsítését. Bólogat is az egyik idős hölgy, hogy „hát hitelt, azt biztosan nem vennék fel”.

Fej-fej mellett állunk Menczer Erzsébettel (a Fidesz helyi jelöltjével), 40 százalék körül – mondja Szabó Tímea. Kis mosollyal nyugtázza a megjegyzést, hogy a kormánypárti politikus legmaradandóbb cselekedete az volt, amikor fia barátnőjének kijárt egy önkormányzati lakást, felújítással együtt.

A kampány itt is lejt, az Óbuda újság kitiltotta a pártok hirdetéseit, de a fideszes jelöltet a cikkekbe azért becsempészte – mondja Szabó Tímea. Emiatt az ellenzék a választási bizottságnál keres jogorvoslatot.

Szó esik még arról is, hogy a 13-ik havi nyugdíj kampányígérete némi megszorítással értendő. Évente 120 ezres pluszpénzt kapnának az idősek.

Aztán a hangos hirdetős furgonból kiszállva érkezik a kampányfőnök, hogy vigye a politikust a következő állomásra.

Karácsonyra hivatkozva adatokat kérnek és lakásokat keresnek

Karácsony Gergely nevében telefonon személyes adatokat gyűjtenek és személyesen üres lakásokat keresnek „migránsok számára”. Új fordulatot vett a kampány.

A telefonos választási kampány keretében ismeretlen férfihang jelentkezik telefonon azzal, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje nevében személyes elérhetőségi adatokat (telefonszám vagy e-mailcím) kér, hogy erre információkat juttathassanak el a későbbiekben. E sorok írója is kapott hívást, amelyben 45 másodperc állt rendelkezésre az adat bediktálására.

Karácsony Gergely a Klubrádióban elmondta, hogy telefonos kampányukban

saját hangján „hívja” azokat, akik korábban hozzájárultak a szám megadásához.

Ezzel párhuzamosan aktivisták járják a házakat, hogy

üres lakásokat keresnek migránsok számára

– mondta el egy hallgató a rádióban. Ez rímel a kormányzati propaganda elmúlt hetekbeli fordulatára, amely szerint ha az ellenzék nyeri a választást, akkor lakásokba fognak fognak „migránsokat telepíteni”: először csak önkormányzati tulajdonúakba, később már arról beszéltek, hogy magánlakásokba is.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a Fidesz hatalmának végét érezve alkalmazza ezt az eszközt. Feljelentést tesznek.

Fidesz: önként adták nekik az adatokat

A személyes adatokat önkéntes hozzájárulás alapján kezelik – áll a Fidesz válasza a Független Hírügynökség reggeli kérdésére. Arról írtunk, hogy több hírportál olvasói kaptak Bakondi Györgytől migránsriogató kampánylevelet, holott nem adták meg elérhetőségüket a Fidesznek.

A Fidesz a törvényi előírásokat mindig maradéktalanul betartja – áll abban a levélben, amelyet a Fidesz Központi Hivatala küldött Bakondi Györgynek címzett kérdésünkre.

Amint azt megírtuk, a Bakondi György miniszterelnöki belbiztonsági főtanácsadó fidesz.hu-ra végződő e-mail címéről kaptak leveleket emberek azzal a szöveggel, hogy

április 8-án arról döntünk, maradjon-e a kerítés.

Erről beszámolt az Index, a hvg.hu és a 444.hu is.

A címzettek mind azt állítják, hogy

nem adták meg elérhetőségüket a Fidesznek.

Egyikük azt is írta, hogy leiratkozni se tud a listáról. A migrációval riogató levelet olyan is megkapta, aki az Ügyfélkapun regisztrált arra, hogy a stockholmi nagykövetségen szavazhasson április 8-án. A visszaigazoló levél helyett Bakondi György e-mailje futott be hozzá.

„A jelzett személyes adatokat önkéntes hozzájárulás alapján kezeli a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség. Az adatkezelés alapjául szolgáló hozzájárulás visszavonása érdekében postai úton, vagy elektronikus levélben lehet kérelemmel fordulni a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Központi Hivatalához. Az adatkezeléssel kapcsolatban felmerült esetleges jogsértések kivizsgálása érdekében pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál van mód bejelentést tenni” – írja közleményében a kormánypárt.

Lopott e-mail-címekre küld kampánylevelet Bakondi?

Valószínűleg jogosulatlanul megszerzett címekre is küldhet kampányleveleket Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. Ebben a migránsriogatás mellett a Fideszre szavazásra buzdítja a címzetteket.

A Bakondi György fidesz.hu-ra végződő e-mail címéről kapnak leveleket emberek azzal a szöveggel, hogy április 8-án arról döntünk, maradjon-e a kerítés. Erről számoltak be olvasók a 444.hu-nak, az Indexnek és a hvg.hu-nak egyaránt.

A címzettek mind azt állítják, hogy nem adták meg elérhetőségüket a Fidesznek. Egyikük azt is írta, hogy leiratkozni se tud a listáról. (Ez dupla törvénysértés lenne: a cím jogosulatlan megszerzése mellett a leiratkozás lehetetlenné tétele is tilos.)

A migrációval riogató levelet olyan is megkapta, aki az Ügyfélkapun regisztrált arra, hogy a stockholmi nagykövetségen szavazhasson április 8-án.

A visszaigazoló levél helyett Bakondi György e-mailje futott be hozzá.

Bakondi György az elmúlt időben rendszeresen azzal kerül be a hírekbe, hogy a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójaként migrációval ijesztgető műsorokban vesz részt a kormányzati médiában.

Kérdésünket elküldtük Bakondi Györgynek, ha válaszol, megírjuk.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK