Kezdőlap Címkék Tisztogatás

Címke: tisztogatás

Gombamérgezés végzett azzal az orosz tudóssal, akit a Hold expedíció kudarcáért tartottak felelősnek

Indiának sikerült, Oroszországnak nem: a 77 éves Vitalij Melnyikov veterán rakéta tudós ebbe halhatott bele. A hivatalos közlés szerint a jeles tudós mérgesgombát evett, és bár az orvosok hetekig küzdöttek az életéért, de végül belehalt a mérgezésbe.

Sztálin idejében az állambiztonság külön laboratóriumot tartott fenn olyan mérgek kikísérletezésére, melyeket utólag nehéz azonosítani. Ez a laboratórium sohasem zárt be, és sok kétes halálesetet vezettek vissza az itt kikísérletezett mérgekre.

1964-ben Szemicsasztnij, a KGB akkori elnöke két “kérést” is kapott magasrangú vezetők megmérgezésére. Az egyik célpont Palmiro Togliatti, az olasz kommunista párt vezetője volt, aki rendszeresen a Krímben nyaralt. Itt érte a végzetes “szívroham” 1964 augusztus 21-én. Miért? Egyes források szerint Palmiro Togliatti figyelmeztetni akarta Nyikita Szergejevics Hruscsovot, a Szovjetunió kommunista pártjának akkori vezetőjét, hogy kollégái puccsot készítenek elő ellene. A puccs szervezője nem más mint Leonyid Iljics Brezsnyev, akit még Sztálin hozott be a legfelső vezetésbe, és aki korábban Hruscsov híve volt. Egyike volt azoknak, akik 1953-ban letartóztatták Lavrentyij Pavlovics Beriját, aki Sztálin utóda akart lenni.

Brezsnyev, és a szovjet vezetés többsége sokallta azokat a reformokat, melyeket Hruscsov bevezetett. Ezeket a reformokat viszont lelkesen támogatta Palmiro Togliatti, aki személycseréket javasolt Hruscsovnak a legfelső pártvezetésben.

Leonyid Iljics Brezsnyev megkereste Szemicsasztnij KGB főnököt 1964 nyarán, hogy elérje nála: mérgeztesse meg Nyikita Szergejevics Hruscsovot, a Szovjetunió akkori vezetőjét.

Ily módon Brezsnyev simán hatalomra kerülhetett volna. Csakhogy Szemicsasztnij, aki túlélte a Szovjetunió bukását, és be is számolt erről, nem vállalta a mérgezést arra hivatkozva, hogy Hruscsov hívei ott vannak a KGB-ben, és megakadályoznák vagy utólag lelepleznék az akciót.

Brezsnyev erre bánatosan megszervezte a puccsot: Hruscsov a Krímben nyaralt, melyet ő adott oda Ukrajnának, hogy megszerezze a helyi kommunista párt támogatását, egyszerre csak üzenetet kapott Moszkvából: vészhelyzet áll fent, térjen vissza! A repülőtéren Szemicsasztnij várta mondván: az elvtársak a Kremlben már várják Nyikita Szergejevics. A Szovjetunió első embere megértette, hogy politikai pályafutásának vége, ezért lemondott minden tisztségéről, de legalább életben maradt.

Putyin ízig-vérig a KGB embere

A Tavasz 17 pillanata című népszerű szovjet televíziós sorozatot nézve döntött úgy a leningrádi diák, hogy a titkosszolgálat tisztje lesz. A szolgálathoz belépve először a jogi egyetemet végezte el, majd megpróbálkozott a felső fokozattal, a Jurij Andropovról elnevezett akadémiával, de oda már nem vették fel. Ott ugyanis a hírszerzőket képezték, akiknek egyedül kell dolgozniuk külföldön. Erre nem tartották Putyint alkalmasnak elöljárói mondván: jó csapatember, de magára maradva sokszor döntésképtelen vagy rossz döntéseket hoz. Az ukrajnai agresszió esetében beigazolódni látszik Putyin elöljáróinak ítélete.

A kíméletlenséget viszont jól megtanulta az orosz elnök a KGB-ben. Erre a legjobb példa az orosz Windows program: az utóbbi években egyre másra esnek ki az ablakból azok, akik merészelnek Putyintól eltérő véleményt megfogalmazni.

Már a Covid pandémia idején megkezdődött a gyakorlat: a kritikus orvosok egyre-másra estek ki a kórházak vagy kutatóintézetek ablakán. Ezek szándékosan látványos akciók: azt üzenik mindenkinek, hogy kuss!

Prigozsin repülőgépét is minden bizonnyal Putyin parancsára robbantották fel

Legfelső szinten azonban Putyin egyelőre nem tisztogat: helyén maradt Geraszimov tábornok, a vezérkar főnöke, aki a hírek szerint ellenezte az Ukrajna elleni agressziót. Ugyancsak ellene szavazott az Ukrajna egész területére  irányuló támadásnak Szergej Nariskin, az SZVR, a hírszerzés főnöke. Őt a nyilvánosság előtt is megalázta Putyin emiatt, de nem váltotta le. Sőt, Szergej Nariskin rendszeresen egyeztet William Burns-szel, a CIA igazgatójával.

Érdemes megemlíteni, hogy ezekből a megbeszélésekből az orosz hírszerzés főnöke azt a következtetést vonta le, hogy Washingtonban túlságosan is sokat tudnak a kínai-orosz együttműködésről a rakétafegyverek terén. Moszkva továbbadta az információt Pekingnek, ahol gyorsan le is váltották a kínai rakéta haderőnem parancsnokait.

Az Intelligence Online francia portál szerint ez az ügy összekapcsolható Csin Kang kínai külügyminiszter villámgyors bukásával is. Csin Kang azután tűnt el a nyilvánosság elől, hogy tárgyalt Pekingben öt órán át Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Kissinger és a nagy háromszög

A 100 éves veterán diplomatát nemrég Pekingben látták vendégül, ahol méltányolták, hogy 1972-ben összehozták Nixon elnökkel együtt az Egyesült Államokat Kínával.

Kissinger nem helyesli azt, hogy az USA stratégiai ellenfélnek nevezi most Kínát és Oroszországot, mert ez összehozza Moszkvát és Pekinget. Csin Kang “harcos diplomata volt” vagyis keményen szembeszállt az Egyesült Államokkal amíg ott volt nagykövet. Pekingben inkább most békülni akarnak az USA-val és együttműködni, ezért a régi-új külügyminiszter Vang Ji lett, akit épp most meghívtak Washingtonba. Vang Ji a kínai – amerikai együttműködés híve hiszen maga is volt washingtoni nagykövet,  ezért pontosan tudja, hogy az Egyesült Államok százszor fontosabb Kína számára mint Oroszország.

Orbán és a hadsereg

Két fontos személycsere mutatja meg, hogy milyen hadsereget akar Orbán Viktor, aki az elmúlt időszakban nagyszabású tisztogatást hajtott végre a tisztikarban. A régi vezérkari főnököt leváltották, és helyére kinevezték azt a tábornokot, aki a NATO brüsszeli központjában képviselte Magyarországot.

A mór megtette kötelességét, a mór mehet – így gondolhatta Orbán Viktor amikor lapátra tette azt a vezérkari főnököt, aki sok tisztet rúgott ki a hadseregből. Milyen legyen az új? Hatékony, digitalizált és teljesen NATO konform. Böröndi Gábor altábornagy korábban a hadsereg digitalizálási programját irányította. A 45 éven felüli tiszteket azért is távolították el, mert nem feleltek meg a digitalizálás követelményeinek. Böröndi Gábor a sereg legfiatalabb tábornoka volt, és még mindig csak 52 éves. Több diplomát is szerzett: jogit Miskolcon, a magyar vezérkari akadémiát Budapesten, az amerikai katonai akadémiát Washingtonban.

Ő volt az első magyar katonatiszt Afganisztánban. Ellenzékből Orbán Viktor bírálta a külföldi katonai missziókat, de kormányra kerülve maximálisan támogatta azokat, mert tudta: az USA a lojalitás fontos kritériumának tekinti, hogy szövetségesei részt vegyenek azokban.

Böröndi Gábor tábornok nemcsak a NATO-hoz, de Orbán Viktorhoz is lojális: 2020-ban egyenruhában vett részt a miniszterelnök országértékelő beszédén a Várkertben. Ezt ugyan tiltja a törvény, de Orbán ismét megmutatta, hogy a személyes lojalitást milyen fontosnak tartja.

Orbán bizalmi embere a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat élén

Május elsejétől Barthel-Rúzsa Zsolt államtitkár irányítja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot, mely a hírszerzés és a kémelhárítás feladatát egyaránt ellátja. Ő nem hivatásos katona viszont abszolút lojális Orbán Viktorhoz. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szerzett diplomát, és dolgozott püspöki titkárként is. A Fidesz agytröszt, a Századvég egyik vezetője. Jelenleg is tulajdonosa a Századvég Internationalnek. Igazgatósági elnöke a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt-nek.

2004-ben szentelték pappá Barthel-Rúzsa Zsoltot. Akinek a lojalitása döntő fontosságú lehet egy olyan időszakban amikor Orbán Viktor amerikai puccstól tart. Erről nyíltan viccelődött is a Várkert bazárban az évértékelő során mondván: reméli, hogy a következő USA nagykövetet nem Puccini-nek hívják majd Budapesten.

Nicolae Ceausescut  egy olyan különleges bíróság ítélte halálra 1989 karácsonyán, amelynek élén Stanculescu tábornok állt, akit a román diktátor nevezett ki korábban a katonai titkosszolgálat élére.

Putyin bűnbakot keres

Kétségbeesett tisztogatásba kezdett minden oroszok elnöke, aki meg nem erősített hírek szerint mintegy 150 titkosszolgálati tisztet letartóztatott. A vád ellenük az, hogy rosszul mérték fel a helyzetet Ukrajnában.

Hasonlóképp házi őrizetbe került Putyin egy korábbi tanácsadója, aki nagyon is szorgalmazta az Ukrajna elleni katonai akciót. Mint kiderült erre minden oka meg is volt, mert óriási anyagi érdekeltségei voltak egy titkos alapban, mely fordulatot készített elő Ukrajnában. Az orosz hadsereg villámháborúra készült Ukrajnában, ahol Putyin egyik ukrán szövetségesét akarták beültetni Zelenszkij elnök székébe. Mindebből egyelőre semmi sem lett. A csaknem hat hete tartó háborúban mindkét oldalon sok az áldozat és a polgári lakosság szenvedése leírhatatlan. Több millióan menekültek el Ukrajnából.

Putyin május 9-re a győzelem napjára katonai sikert szeretne, de ennek egyelőre nyoma sincsen. Zelenszkij elnök viszont megerősítette: Ukrajna egyetlen négyzetméteréről sem mondanak le!

Börtönben a hírszerzés főnöke

Szergej Beszeda tábornok, az FSZB hírszerzési főcsoportfőnökségét  irányította az Ukrajna elleni háború előtt. Ők a felelősek az egykori szovjet tagállamokért. A 68 éves tábornokot és néhány vezető munkatársát abba a lefortovoi börtönbe vitték, ahol Sztálin annak idején kivégeztette a tisztikar neki nem tetsző tagjait. A vád ellenük az, hogy nem megfelelően tájékoztatták Putyint Ukrajna helyzetéről. Az orosz elnök arra számított, hogy az ukrán tisztikar jó része átáll vagy leteszi a fegyvert. A Krím félsziget annektálása során 2014-ben ez történt. Most azonban nem akadt áruló a tisztikarban, az orosz csapatoknak mindenütt kemény harcokat kell vívniuk, és egyelőre a stratégiai célok közük egyetlenegyet sem értek el.

Putyin tanácsadója házi őrizetben

Vlagyiszlav Szurkov 1999 és 2012 között volt a Kreml adminisztrációjának helyettes kabinetfőnöke. Valójában azonban Putyin ötletgazdája volt. Putyin elnök őt bízta meg személyes képviseletével Ukrajnában. Szurkov az orosz birodalmi szemlélet képviselője volt Putyin környezetében.

„Az orosz világ nagyobb mint Oroszország”

– hirdette nyíltan.

Véleménye szerint Oroszországnak előbb vagy utóbb „vissza kell foglalnia” Fehéroroszországot és Ukrajnát. A balti államokat finn tipusú semlegességre kell kényszeríteni vagy, ha ezt nem fogadnák el, akkor el kell foglalni – fogalmazta meg elképzeléseit Putyin tanácsadója. A három balti tagállam a NATO tagja. Finnország és Svédország pedig fontolgatja a belépést Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt.

Szurkov szerint Ukrajna „nem létezik”! Olyan, hogy ukrán nép nincsen! Ukrán nemzet sincs!

– állította Vlagyiszlav Szurkov.

Állítólag saját zsebre dolgozott Ukrajnában. Putyin a brit hírszerzés információi szerint 5 milliárd dolláros titkos alapot hozott létre Ukrajna meghódításának előkészítésére. Ezt bizalmasára, Vlagyiszlav Szurkovra bízta. Szurkov a legkönnyebb utat választotta: jelentette Putyinnak, hogy Ukrajnában lelkesen fogadnak minden orosz katonai akciót. Majd pedig a pénz jórészét külföldi bankszámlákon helyezte el, természetesen a saját nevére.

Putyin tisztogató akciója nagy nyugtalanságot váltott ki felsőbb körökben, ahol attól tartanak, hogy további letartóztatások következnek. Putyin környezetében egyre fontosabb szerepet játszanak olyan véreskezű figurák mint Kadirov csecsen főnök, aki nyíltan beszél arról, hogy meg kell gyilkolni Zelenszkij ukrán elnököt, és le kell számolni az árulókkal az orosz vezetés soraiban.

Kína vezére kíméletlen tisztogatási kampányra készül

Leváltották Sanghaj főrendőrét, akit korrupció miatt vizsgálnak. Hszi Csinping felavatta a rendőrség új vörös – kék zászlaját, melyben a két szín önmagáért beszél. A vörös – párt színe van felül, a rendőrségé alul.

Eddig a rendőrség a kormány alá tartozott. Ezentúl a kommunista párt vagyis Hszi Csinping irányítja éppúgy mint a hadsereget. Ilyen körülmények között hirdette meg Kína vezérének kedvenc főrendőre az új tisztogatási kampányt.

„Leszámolás a kétszínű politikusokkal”

„Vannak, akik bólogatnak, de nem értenek egyet a vezetéssel és nem teljesítik annak utasításait” – írja a főrendőr, akit most bíztak meg a kormányőrség vezetésével. Egyébként pedig a belügy államtitkára. Ami ennél is fontosabb: több mint harminc éve képviseli Hszi Csinping érdekeit a rendőrségnél és a titkosszolgálatnál. Vang Hsziohung arra utal, hogy olyan tisztogatás kell mint Jenanban. A negyvenes években Mao elnök ott tisztogatta ki ellenfeleit a kommunista pártból a titkosszolgálat vezetőjének segítségével. Kang Senget ezek után elnevezték a párt hóhérának.

Rettegés a pártvezetésben

Li Kocsiang miniszterelnök elvben a második ember a kommunista hierarchiában. Mögötte áll az ifjú kommunista frakció, melynek tagjai most azonnal szétküldték a főrendőr cikkét mondván: vigyázzatok, mert mindenki bajba kerülhet!

Min vitáznak Pekingben?

A Nikkei Asian Review szakértői szerint az Amerikához fűződő viszony osztja meg a legfelső vezetést. Hszi Csinping és csapata hajlandó a kompromisszumra Trumppal még azon az áron is, hogy megszigorítsák a külföldi szellemi tulajdon ellopásának jól bevált módszereit. Ez Trump egyik legfőbb követelése, de a kínaiak húsába vág, mert ha komolyan veszik, akkor cégek ezrei húzhatják le a rolót több millió embert az utcára téve. Ennek az érdekcsoportnak a képviseletét vállalta fel a kormányfő és csapata – nacionalista húrokat pengetve. Ez a csoport a hatalmas belső piacra akar támaszkodni míg Hszi Csinping emberei a globalizáció folytatásáról sőt erősítéséről beszélnek. A tét nagy, mert Kínát is érinti a koronavírus válság. Ráadásul a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt 2022-ben kongresszust tart. Ezt megelőzően kell megtisztítani a pártvezetést Hszi Csinping bírálóitól nehogy valaki megkérdezze: miért nem megy nyugdíjba a vezér 10 év után mint elődei?!

Stikában kirúgott cégvezetők

Alig megtalálható álláspályázatokból derül ki, hogy Karácsony Gergely új vezetőt keres például a Főkert élére és még más cégekére. Az eddigi személycseréket bejelentették.

Újabb személycserékről döntött a főpolgármester, ezúttal azonban nem hozták nyilvánosságra ezeket, nem úgy, mint az FKF és a Főtáv vezetőjének menesztését. A főváros honlapjának egy nem könnyen megtalálható felületén tegnapi dátummal olvasható, hogy új vezérigazgatót keresnek a Főkert nonprofit Zrt.-hez. A céget jelenleg Szabó József vezeti, akit kilenc éve Tarlós István nevezett ki.

Ma pedig a Budapesti Sportszolgáltató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének posztját hirdették meg. Ugyancsak pénteken tették közzé a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjának hirdetményét is.

A BSK, a REK és a BVA esetében normálisnak tetszik legalábbis az eljárás lebonyolítása. A február elsejétől betöltendő tisztségekre január 13-án délutánig kell benyújtani a pályázatot. A Főkert esetében azonban nagyon sürgős lehet Karácsony dolga: január 1-jén már váltást akar, a jelentkezésre december 20-ig van lehetőség. Úgy tudjuk, hogy Szabó Józsefet tegnapig nem értesítették eltávolításáról, a többi cég esetében nincs információnk.

Szintén megjelent a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjának hirdetménye március 1-jei kezdéssel, ugyancsak január 13-i beadási határidővel. Ennek érdekessége az, hogy ezt a tisztséget Bán Teodóra tölti be, aki egyúttal a Szabad Tér Színházat is vezeti. A színházdirektori megbízás februárban jár le, ahogyan több más teátrumé. Ezen a héten négy pályázatról döntött a Fővárosi Közgyűlés, Karácsony előterjesztésére csak három esetében szavazták meg a pályázók kinevezését, a Szabad Tér esetében eredménytelen lett a kiírás – noha mindegyiket egyhangúlag javasolták a szakmai zsűrik. Az erősen kultúrharc-ízű döntésre (a 15 éve sikeres direktor Bánt fideszesnek könyvelték el) semmilyen indokot se tartalmaz az előterjesztés.

Korábban közleményben bejelentve menesztette Karácsony a Fővárosi Közterület-fenntartó és a Főtáv vezetőjét. Utóbbi esetében szintén nem volt indokolás, de Mitnyan Györgyről legalább tudható, hogy régi fideszes motoros, Tarlós bizalmi embere volt. Az FKF-es Nagy László Albert pedig nem sürgősnek ítélt nagy értékű szerződést írt alá abban az időszakban, amikorra az új vezetés a hivatalba lépés előtt megtiltotta ezt. Továbbá kiderült, hogy meglehetősen kérdéses megbízást adott indonéziai szemétexport koncepciójának kidolgozására.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK