Kezdőlap Címkék Schmitt Pál

Címke: Schmitt Pál

Újabb miniszter mondott le plágiumvádak miatt – Csehországban

0

Ezúttal a munkaügyi és népjóléti miniszter mondott le, miután meggyanúsították azzal, hogy plágiumot követett el egyetemi diplomamunkájában. A múlt héten az igazságügyi miniszternek kellett ugyanezért lemondania.

A Seznam.cz hírportál szerint Petr Krčál munkaügyi és népjóléti miniszter diplomamunkájának legalább 14 százaléka mutat teljes vagy lényeges egyezést egy hasonló témájú korábbi diplomamunkával. A miniszter újságíróknak azt mondta: sokat dolgozott diplomamunkáján, és ha hibázott, azt „nem szándékosan” tette, de nem akar terhére lenni sem a kormánynak, sem pártjának, ezért lemond hivataláról.

Petr Krčál az Andrej Babis vezette új cseh kormány második minisztere, akinek plágiumvádak miatt le kell mondania. A múlt héten Taťána Malá igazságügyminiszter járt ugyanígy, ő mindössze 13 napot töltött hivatalában, Krčál egy héttel többet. Ő Babis pártjának, az ANO-nak a tagja, míg Krčál a vele szövetséges szociáldemokraták képviselője.

Plágiumbotrányok miatt több országban kellett már minisztereknek lemondani.

Az egyik legismertebb ilyen ügy Karl-Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszteré, aki doktori disszertációjában forrásmegjelölés nélkül használta fel mások írásait és előadásait. Ő előbb tiltakozott, majd kérte doktori címe visszavonását és lemondott. Ugyancsak lemondott a német oktatási miniszter, Annette Schavan is, miután kiderült, hogy plagizált, amikor megírta doktori dolgozatát. Tőle az egyetem vette el a doktori címet.

Szintén lemondott Klavdija Markez szlovén oktatási miniszter, miután a szlovén sajtó kiderítette, hogy kisdoktori dolgozatában plagizált. Ő

mindössze két napig volt miniszter.

Romániában nem feltétlenül kellett lemondania annak, akit plágiumon kaptak. Victor Ponta akkori miniszterelnök például csak a doktori címéről mondott le, miután lebukott (sokáig ő is tagadta a vádat). Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettesnek és belügyminiszternek is ugyanezért vették el a doktori címét.

Bukása előtt Viktor Janukovics egykori ukrán elnök is plágiumbotrányba keveredett. Neki nem doktori címe volt, hanem könyvet írt, amelynek viszont egyes része folyóirat-cikkekből, parlamenti beszédekből és egy szakdolgozatból származtak. Itt végül a fordító vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy tévedésből törölték a lábjegyzeteket.

Magyarországon Schmitt Pál plágiumbotránya a legismertebb ilyen ügy.

Róla az derült ki, hogy nagyrészt más kutatóktól másolta doktori disszertációját. Az akkori köztársasági elnök tagadta ezt, Orbán Viktor akkori szóvivője, Szijjártó Péter „bulvárkacsának” nevezte az ügyet, a Semmelweis Egyetem azonban vizsgálatot indított, amely lezárása után az egyetem szenátusa megfosztotta Schmitt Pált doktori címétől.

Ő tiltakozott ellen, sőt, azt mondta, kész megszerezni egy új PhD-t (amihez egyébként több éves tanulásra, kutatómunkára, publikációkra van szükség), majd végül, felelősséget továbbra sem elismerve, lemondott az elnöki tisztségről.

Schmitt Pál
MTI Fotó: Mohai Balázs

Két évvel később már arról beszélt, hogy mégse szerez PhD-t, inkább könyvet ír – ez azonban azóta sem készült el. A Fidesz kegyeiből azonban nem került ki, azóta is rendszeresen megjelenik a rendezvényeiken, de családjának sem engedték el a kezét.

Rajta kívül a vezető magyar politikusok közül 2012-ben az akkor még erősen kormánypárti Magyar Nemzet Gyurcsány Ferencről írta azt, hogy plagizált szakdolgozatában – a volt miniszterelnök erről később helyreigazítási pert nyert.

Semjén Zsoltról pedig a HVG előbb azt derítette ki, hogy a Pázmányon írt disszertációja több szó szerinti átvételt tartalmaz más művekből, utána pedig azt, hogy az ELTE-n írt szakdolgozata jelentős átfedéseket mutat a disszertációval és konzulense más munkáival. Az ELTE vizsgálata szerint Semjén súlyos szakmai-etikai vétséget követett el, de a törvények szerint nem lehet hivatalos eljárást indítani. Semjén előbb mindent tagadott, majd azt mondta, jóhiszeműen járt el. Lemondása nem merült fel.

Schmitt – Stumpf – Fellegi: Vajon mi köztük a kapocs?

0

Érdekes hírt szúrt ki az Élet és Irodalom: Schmitt Pál volt államelnök Amerikában élő unokája kapott ösztöndíjat egy magyar állami pénzből Washingtonban gründolt alapítványtól. Nem csak ez mutatja azonban, hogy a magyar urambátyám világ már elérte az Újvilágot is – derül ki az ÉS-ből.

 

Az érintett alapítvány a Magyar Kezdeményezések Alapítvány (The Hungary Initiatives Foundation), amelyet a második Orbán-kormány első fejlesztési minisztere, Fellegi Tamás számára hoztak létre 3,9 milliárd állami forinttal már vagy öt éve. Az alapítvány a többi között ösztöndíjakat is odaítél – az idén a gyakornoki ösztöndíjat Grace Goulding, Schmitt Pál volt államelnök Amerikában élő unokájának.

Felvetődhet a kérdés, ki adhatott magyar közpénzekből amerikai ösztöndíjat a dúsgazdag családból származó Schmitt-unokának – írja az ÉS, amely meg is válaszolja a kérdést.

„Az alapítványt jelenleg a mindig mosolygós Anna Smith Lacey vezeti. Korábban ő is kapott számos hasonló ösztöndíjat, és a legjobb amerikai egyetemeken tanulhatott. Mielőtt férjhez ment, Stumpf Annának hívták, és Stumpf alkotmánybíró lánya.”

 

Átadták a magyar váltónak a történelmi aranyérmeket

0

A csütörtöki döntő után pénteken megtartották a hivatalos eredményhirdetést is a rövidpályás férfi gyorskorcsolya váltóban. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású csapatnak Schmitt Pál adta át az aranyérmet.

Most először végeztek a magyar sportolók első helyen téli olimpián, a történelmi aranyérmeket Schmitt Pál adta át a váltó tagjainak. A döntőt ugyan tegnap rendezték, de akkor csak egy kisebb ceremóniát tartottak: az érmesek felálltak a dobogóra, és megkapták az phjongcshangi olimpia kabalafiguráját.

A magyar váltó akkor a dobogón állva Usain Bolt híres mozdulatát utánozta, ugyanis azt olvasták az interneten, hogy az atléta minden győztesnek pezsgőt küld, aki ezt megcsinálja. Bolt az Instagramján már jelezte is, hogy jár a pezsgő.

Liu Shaolin Sándor pedig ezt a képet osztotta meg a csütörtöki győzelemről:

https://www.instagram.com/p/BfgIPknlN-W/?taken-by=shaolinliu

 

Fidesz-kongresszus: Semjén szerint az ellenzék olyan, mint egy tál skorpió

A választások előtti utolsó kongresszusát tartja a kormánypárt. Várhatóan miniszterelnök-jelöltté választják Orbán Viktort.

Résztvevõk érkeznek a Fidesz kongresszusára
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A mostani a párt 27. kongresszusa. Az első felszólaló a FüHü-nek a napokban interjút adó Tarlós István volt, aki azt mondta:

nem állítja, hogy súrlódásmentes lenne az együttműködés a Fidesz, a főváros és a főpolgármester között.

Utána viszont hosszan felolvasta a 2010 óta elért eredményeket. Azt is mondta: Orbán képes az ország kormányzására, az ellenzéki oldalon viszont nem lát ilyet.

Ezután megválasztották levezető elnöknek Selmeczi Gabriellát és Kocsis Mátét, akik szerint ez a Fidesz eddigi legnagyobb kongresszusa. Megjelent több, határon túli magyar politikus is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Semjén Zsolt beszéde következett,

aki szerint az ellenzék olyan, mint egy tál skorpió.

A Fidesz és a KDNP szövetségét viszont értékközösségnek nevezte. Azt is bejelentette, hogy megvan az egymilliomodik új magyar állampolgár.

Orbán Viktor is megérkezett
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezután a megbukott köztársasági elnök, Schmitt Pál következett, aki szerint újabb verseny jön. Beszélt a budapesti olimpiai pályázatról, szerinte „kirajzolódni látszott egy nemzeti összefogás”, és költségvetési fedezet is volt rá, de „jött egy álomgyilkos mozgalom”, amely hazugságokkal támadt, de az ötletgazda már tervezi szerinte a 2032-es olimpiát, mert még

„akkor is ő lesz döntéshozó helyzetben”.

Szerinte a választáson a magyar nemzet jövője lesz a tét.

Ezután megszavazták a kongresszus napirendjét. A fejleményekről napközben újabb cikkekkel jelentkezünk.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK