Kezdőlap Címkék Polgármester-választás

Címke: polgármester-választás

Karácsonyi előválasztás Győrben

Borkai Zsolt  lemondásával megnyílt az út az időközi polgármester választás előtt Győrben. A lemondást követően a Momentum és a DK is bejelentette, hogy közös ellenzéki polgármester-jelöltet kívánnak indítani akinek személyét a budapesti jelölthöz hasonlóan előválasztás során választanák ki. Ettől a megoldástól az MSZP sem zárkózik el.

A Republikon Intézet szerint  egy jól lebonyolított előválasztás kulcsfontosságú szerepet játszhat az ellenzéki pártok sikeres választási szereplésében.

A budapesti tapasztalatokat felhasználva, amikor is az együttműködni kívánó ellenzéki pártok kétfordulós előválasztáson választották ki a közös budapesti főpolgármester-jelöltet. Míg a IX. kerületében az ellenzéki pártok nem tudtak közös jelöltben megállapodni, ezért 2019. ott egyfordulós előválasztásra került sor.

A győri időközi választás

A helyi választási bizottság a mandátum megüresedését követő 120 napon belüli valamelyik vasárnapra írhatja ki az időközi választást (ennek határideje 2020. március 17.). A szabályok értelmében a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja annak kitűzésétől a 70. és a 90. nap közé kell essen, így a választásra a január 10. és március 8. közötti vasárnapok valamelyikén kerülhet sor (a március 15-i nemzeti ünnepen nem lehet választást tartani).

A jelölés feltételei a következők lennének:

 • 300 támogató aláírás összegyűjtése.
 • Célszerű egy értéknyilatkozat elfogadása, amely rögzíti, hogy
  • a jelölt elkötelezett a köztársaságpárti erők értékrendje mellett,
  • győzelme esetén nem a pártok, hanem a győriek érdekeit képviseli,
  • elfogadja az előválasztás eredményét és támogatja annak győztesét.

A tanulmány szerint előnyös lehet, hogy a kampány olyan időszakra esik, amikor a vásárlások miatt többen vannak a közterületeken, ezért magasabb lehet a részvétel, így a győztes legitimációja is magasabb és a választók aktivitását, elköteleződését is növeli.

 • Előválasztási kampány: erre ideális esetben körülbelül 21 nap áll a jelöltek rendelkezésére, a kampány során a jelöltek három alkalommal vitáznak az alábbi javasolt témákban:
  • közlekedés, közszolgáltatások
  • oktatás, egészségügy
  • munkaerőpiaci helyzet, vállalkozások, ipar, pl. létszámleépítés az Audinál
 • Előválasztás: a választást megelőző 32-35. napokon indokolt, az előválasztást háromnaposra érdemes tervezni (péntek, szombat, vasárnap)
 • Kampány: 30 nap áll az előválasztáson győztes jelölt rendelkezésére
 • Polgármester-választás

A részvétel feltétele

 • Bejelentett győri lakcím
 • Előzetes regisztráció (akár a szavazás alkalmával)
 • Személyes részvétel (a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt az online szavazás kialakítása nehézségekbe ütközhet, ezért megfontolandó, hogy ezúttal kizárólag személyesen lehessen szavazni)

Az előválasztás helyszínének Győr frekventált pontjain felállított sátrakat javasol a tanulmány valamint  a részt vevő pártok által megjelölt irodák.

A győri előválasztás lebonyolítója lehet a budapesti főpolgármesteri előválasztást szervező civil szervezet vagy bármely más szerveződés, amelyről az előválasztásban részt vevő pártok megegyeznek.

A Republikon Intézet – miként korábban is – szívesen részt vesz a győri polgármesteri előválasztás előkészítésében, lebonyolításában – olvasható a tanulmány zárómondatában.

Megtorpedózná valaki Baranyi Krisztina polgármesterségét

Egy magánszemély az utolsó pillanatban megtámadta Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesteri győzelmét. A politikus nagy fölénnyel verte a fideszes kerületvezetőt.

„Ma 16:00 órakor léptem volna hivatalba. 10 perccel a jogerőre emelkedés előtt megtámadták a polgármester-választás eredményét. Nyertek 3 napot. Ez két dolgot jelenthet. Vagy ennyire pitiáner, kisstílű a banda, vagy kell még idő, hogy eltüntessenek mindent, amiért börtönbe mehetnek. Rettegnek. Van miért” – tette közzé a Facebookon Baranyi Krisztina.

Az ellenzéki politikus óriási fölénnyel nyerte a polgármester-választást: 57,53-39,54 arányban verte meg a fideszes Bácskai Jánost. Emellett elsöprő fölénnyel vette be az ellenzék a képviselő-testületet is.

Háromágú pást Gödöllőn

0

Gödöllő csendes, pedig a hadviselés már régen előkészületben, a csapatok felsorakoztak, néhány lövés is eldördült, s ugyan áldozatok még nincsenek, az azonban bizonyosnak látszik, hogy Gödöllőn a változás szelei fújdogálnak.

 • Gémesi György mögött felsorakoztak a civil csapatok, Gödöllői Lokálpatrióta Klub néven. Régi, rutinos társaság, hiszen 1994-es alapítása óta mindig sikerrel támogatták Gémesi indulását.
 • Az Ellenzéki Demokratikus Kerekasztal nevű szerveződés hadereje új gödöllői vezérével – Kovács Barnabás helyi MSZP-s elnök személyében –  éppen hadi taktikája kidolgozásán fáradozik.
 • A kormánypártok képviseletében Kolozs Csaba, a KDNP-s farkasbőrből kivetkőzött és civil bőrbe bújt szereplő szerelkezett fel a szükséges pénz-paripa-fegyver hármasával.

Idáig minden világosnak és tisztának tűnhet, ám a helyzet valójában nem ilyen egyszerű és végképpen nem világos.

Gémesi nyugalma

Kezdjük a sok éve regnáló polgármesterrel. 2010-ben simán nyert a fideszes és a többi párt színeiben induló jelöltek előtt. 2014-ben még könnyebb dolga volt, mert a Fidesz nem indított ellene jelöltet, a KDNP meg a Lokálpatrióta Klub tagja. Egészen addig a pontig nem is volt baj, míg jól beágyazott pozícióját ki nem akarta terjeszteni az országra. Talán még ez sem lett volna olyan nagy baklövés, ha nem abból az egyébként helyes alapkoncepcióból indul ki, hogy ő a saját múltját görgetve maga előtt Új Kezdet nevű pártjához nem csak a Fidesztől leszakadó úgynevezett Fidesz-árvákra pályázik, hanem megcélozta a kistelepülések polgármestereit is, akik egész településekre tudtak volna szavazatokat optimalizálni.

Na, itt már a kis jobbos pártocska címnél veszélyesebb útra lépett, merthogy a Fidesz pont ezen kistelepülések elfoglalásával biztosította harmadszor is a parlamenti kétharmadot. (Ne jöjjön senki azzal, hogy a választási térképet módosították, meg hogy a szabályokat a saját igényükhöz szabták, mert ha nem is ilyen profi módon, mint a Fidesz tette, de ugyanezt az MSZP is megcsinálta a maga idejében.)

És megindult a fideszes lavina. Nyíltan beindult a lejáratás minden kommunikációs térben, a háttérben a régmúltban már jól bevált suttogó propagandával, valamint a helyi gazdasági potenciál gyengítésével. Márpedig kommunikációban a Fidesz verhetetlen, főképp, ha lejáratásról, leszalámizásról és sóval beszántásról van szó.

Mára elterjedt a városban, hogy Gémesi nem a városért dolgozik, hogy csak egyéni sikereinek kovácsa, hogy a város fejlesztése jelentősen elmaradt Gémesi ígérteitől, hogy a városi média ugyan az elért eredményekről beszél, de a helyiek napi gondjainak megoldását  nem tekinti elsődleges célnak a város vezetése. Persze

a fejlesztések elmaradásának okáról senki nem beszél, arról nem szól a fáma.

Arról viszont igen, hogy „a szemetet nem szállíttatta el, bezzeg a Zöld Híd pénzén tudott hatvanöt millióért buszt vásároltatni kedvenc színházának” – mondta egy utcán megszólított járókelő, azt ugyan nem árulta el, kire szavazna, de ebből a beszólásból csak a másik két jelentkező egyikére tippelnék. Az is igaz viszont, hogy többek véleménye szerint, „itt csak Gémesi verheti meg azt a fideszest, a Kolozsi Csabit”.

Maga Gémesi a fuhu.hu-nak azt nyilatkozta:

eddig is indult minden párt, most is többen indulnak, ő mégis mindig nyerni tudott, ez most sem lesz másként.

Arra a kérdésre, hogy a sok negatív hangvételű írás, amely őt személyesen és az egész városvezetést bírálja, rontja-e esélyeit, rövid és tömör választ adott: „Más a papír és más az élet”.

A kerekasztal szegletei

Az eredetileg hét pártot és civil szervezetet magába foglaló gödöllői Ellenzéki Demokratikus Kerekasztalnak nevezett szerveződés ma már csak négy tagot számlál. A kerekasztal ötletével előálló LMP képviselői nem vesznek részt a közös munkában. Hiába kérdeztük a párt sajtósától, mi a jelenlegi helyzet, kit támogatnak, a kerekasztal jelöltjét vagy a jelenlegi polgármestert – aki korábban az Új Kezdet nevű kudarccal végződő párttal szövetségese volt a 2018-as választásokon az LMP-nek -, átirányított a helyi LMP-t vezető hölgyhöz, aki telefonon elérhetetlen, így ímélben próbálkozunk választ kapni egyszerű kérdésünkre. Válasz nem érkezett.

Ugyanígy kivonult a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi képviselője is. Márki-Zay Péter a fuhu.hu kérdésére elmondta, hogy ők az első perctől kezdve a legesélyesebb ellenzéki jelölteket támogatják, ezért Gödöllőn továbbra is az egyetlen esélyesen aspiráló Gémesi György mögött állnak.

A Momentum is felállt a szépreményű kerekasztaltól, ahol két ülés után egyértelművé vált számukra, hogy ha nem a pártok, hanem a helyiek érdekét kell előtérbe helyezniük, akkor csakis a Gödöllői Lokálpatrióta Klub civil szerveződéseinek jelöltjét kell támogatni.

A kerekasztal (MSZP, DK, Jobbik, Szolidaritás) azzal indokolva, hogy Gémesi nem ült le velük tárgyalni, Kovács Barnabás helyi MSZP-s vezető indulását favorizálja. Kovács szerint az ellenzéki összefogás indulása nem erősít, és nem is gyengít senkit. „Az a véleményem, hogy egy választáson soha nem a kisebbik rosszat kell támogatni, hanem azt, aki a városnak a legjobb. Ha egy szervezetnek van mondanivalója a városról, van programja, amivel jobbá, komfortosabbá tehető a gödöllőiek élete, vannak jó jelöltjei, akkor el kell indulnia a választáson” – nyilatkozta egy helyi lapban.

A problémát csak abban látom, amiről Kovács nem beszél. Az előző választáson a megszerezhető 14 helyből  a képviselő-testület a Gémesit támogató Gödöllői Lokálpatrióta Klub 10 tagjából, két fideszesből, 1-1 MSZP-s és Jobbikos képviselőből állt össze. Hm… innen nézve inkább tűnik rózsaszín álomnak a győzelmi esély, mint egy megalapozott helyzetértékelésből származó reális számításnak.

„Gödöllőn ma sokkal több a lehetőség, mint az elért eredmény”

Végezetül nézzük, mi a helyzet a kormánypártok által támogatott és a Gödöllői Római Katolikus Egyházközség tagjaként ismert, jelentős cserkészmúlttal és a gödöllői KDNP korábbi tagságával rendelkező Kolozs Csabával. A vállalkozóként tevékenykedő és előéletében a keresztény polgári jobboldalt képviselő Kolozs Csaba eddig a közösségért tenni kívánó építő és nem ellenségkereső hangvételével kandidált a polgármesteri szék elfoglalásáért indított kampányában. Több helyen közzétett nyílt levélben elismerte Gémesi korábbi tevékenységének erényeit, amiket mára jelentősen megkopottnak érez, ezért úgy gondolja, „a városnak új lendületre van szüksége”. Gödöllő elsődleges érdeke, hogy friss és erőteljes érdekérvényesítő képességgel rendelkező emberek vegyék át az irányítást az utóbbi években megfáradt városvezetéstől.

Az egyik városi lapnak adott interjújában Kolozsi konkrét hibákat sorol fel, olyanokat, amelyekkel a város lakói nap mint nap találkozhatnak. Például

„…reggelente több időt töltünk el Gödöllő útjain araszolva, mint amennyi idő alatt utána beérünk Budapestre…”.

Kolozs hiányolja, hogy nincsenek védett játszóterek, a fiatalok pedig igényelnének biztonságos, kulturált szórakozást és a helyi sportolási lehetőségek bővítését, de ennek érdekében az önkormányzat csak látszatintézkedéseket hoz. (Úgy tudjuk, Gödöllő egyetlen NB1-es  röplabda-egyesülete elhagyni készül a várost, mert nincsenek meg az első osztályú működéshez szükséges feltételek, holott a náluk lényegesen alacsonyabb szinten működő, de az egykoron vívó polgármester szívének kedves vívóklub minden támogatást megkap.)

Kolozs nyíltan kijelenti, hogy számíthat a kormánypártok teljes támogatására, ezért nem csak a hibákat sorolja fel, hanem hangzatos vállalásokat is tesz. Vállalja, hogy megválasztása esetén eltörlik a városban a kommunális adót, hogy a lakótelepeken élők energiaracionalizálását megoldják, hogy az egyetem és a város együttműködését új alapokra helyezik, hogy  a városi közlekedési és parkolási gondokra megoldást keresnek és találnak, hogy lesz a sok gödöllői által áhított strand is, no és persze a kastély, amely Gödöllő történelmi szíve, erősebben lüktethet.

Mint korábban írtam, Kolozs ígértei mögött ott van a kormánypártok pénz-paripa-fegyver hármasa. Hogy ez elég lesz-e a helyi szavazatok többségének megszerzésére, azt nem tudni, de a széttagolódott ellenzék figyelmébe ajánlom egy tősgyökeres gödöllői mondatát: – Tudja, én baloldali vagyok és patrióta, aki még sosem szavazott a Fideszre, de patriótaként a városom érdeke azt követeli tőlem, hogy a legtöbb munícióval felvértezett jelöltre adjam a voksom.

Október 13-án választunk önkormányzatot

Áder János köztársasági elnök október 13-ára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását. A dátum várható volt.

A várakozásoknak megfelelően október 13-ára írta ki a helyi önkormányzati és polgármesteri választást Áder János. (Szóba jöhetett volna még az előző vasárnap, de az az aradi mártírok emléknapja, amelyen valószínűtlen volt a választás megtartása.)

Az elnök közleménye szerint „demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről”. Arra biztat mindenkit, hogy állampolgári jogával élve vegyen részt az önkormányzati választáson.

Idén a rendszerváltozás óta

nyolcadik alkalommal lesz önkormányzati választás.

Ugyanezen a napon választják meg közvetlenül a polgármestereket és a nemzetiségi önkormányzati képviselőket is.

Az ellenzéki jelölt nyerte a rákospalotai polgármester-választást

0

Alacsony részvétel mellett, szoros küzdelemben nyert Németh Angéla.

A kerület baloldali fellegvárnak számít, általában ők nyerték itt a választásokat. Igaz, négy éve az akkori polgármester-jelölt, Hajdu László szoros küzdelem, két százalékos különbséggel győzött csak, az idei parlamenti választáson viszont 73 százalékos részvétel mellett közel öt százalékponttal verte a fideszes László Tamást.

A mostani választást azért kellett kiírni, mert Hajdu Lászlót áprilisban országgyűlési képviselővé választották. Németh Angéla a RÁTE – Rászorulókat Támogató Egyesülete és a Magyar Szolidaritás Mozgalom jelöltjeként indult, de őt támogatták a baloldali ellenzéki pártok is. A Fidesz László Tamást indította, és volt még egy munkáspárti jelölt is.

Alacsony részvétel volt várható, és így is lett: a szavazásra jogosultak nagyjából 34,36 százaléka járult az urnákhoz. Végül

nagyon szoros csatában nyert az ellenzéki jelölt:

összességében kicsit kevesebb, mint hétszáz szavazat döntött. Németh Angéla a szavazatok 50,95, László Tamás pedig 47,81 százalékát kapta. A munkáspárti Kerezsi László másfél százalékot sem ért el.

Ez a vasárnapi választás tétje az ellenzéki jelölt szerint

0

A XV. kerületben tartanak polgármester-választást, Németh Angéla ellenzéki jelölt szerint a békés építkezés, nyugodt üzemeltetés, korrupciómentes fejlesztés a tét.

Németh Angéla a Rászorulókat Támogatók Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom színeiben indul, de támogatja az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok is, valamint az ő támogatására buzdít Szél Bernadett is. Sajtótájékoztatóján azt mondta: a választáson kiállhatnak a kerületért és példát mutathatnak ország-világnak, hogy

„nem lehet minket megfélemlíteni és nem kérünk helytartót a fejünk felé”.

A Fidesz jelöltjéről, László Tamásról azt mondta, hogy a kerület lakói az elmúlt négy évben már „kétszer megbuktatták a szavazataikkal”, mert sem polgármesterként, sem országgyűlési képviselőként nem kértek belőle. Ellenfele azt szokta mondani, hogy barátságos viszonyban van a kormánnyal. Egy kerületi önkormányzat és a kormány együttműködésének azonban szerinte nem a barátságon, hanem a kötelességen és a felelősségen kell alapulnia.

Németh Angéla úgy összegzett: politikusként a megértő összefogásban, az őszinteségben, a szolidaritásban, az egymást tisztelő és becsülő kerületi lakosok együttműködésében hisz.

A jelölt mellett felszólalt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke, aki azt hangsúlyozta, hogy a nők is tudnak politizálni és vezetni, képesek összetartani egy kerületet. Szerinte

a XV. kerületet nem lehet átengedni a Fidesznek.

Nem azért, mert az „holmi baloldali bástya”, hanem mert továbbra is emberséges politikára van szükség – mondta.

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott, Németh Angéla elszántan küzd azért, hogy a kerület megmaradjon olyannak, amilyennek az elődje felépítette. A baloldaliaknak, a zöldeknek, a liberálisoknak, a józanul gondolkodó, normális embereknek szerinte félre kell tenniük a nézeteltéréseiket és össze kell fogniuk. Szerinte a fél ország a XV. kerületre figyel, ugyanis

a vasárnapi választáson meg lehet törni a Fidesz „sikerszériáját”.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője arról beszélt: olyan ember veheti át a stafétát, aki méltó arra, hogy folytassa a korábbi polgármester, a DK-s Hajdu László által megkezdett munkát. Szavai szerint Németh Angéla „egy igazán belevaló nő”, aki hosszú évek óta szolgálja a kerületet, és képes legyőzni a Fideszt.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint Németh Angéla nem azért alkalmas a polgármesterségre, mert nő, hanem mert érti a helyben élők problémáját, együtt él a helyiekkel, sokukat névről is ismeri. Ez teszi a jó polgármestert, és a jelölt ebben is hasonlít az elődjére, Hajdu Lászlór.

A Rákospalotából, Pestújhelyből és Újpalotából álló kerületben

vasárnap tartják az időközi polgármester-választást,

amelyet azért kellett kiírni, mert Hajdu Lászlót áprilisban országgyűlési képviselővé választották. Hajdu László utódjául Németh Angélát ajánlotta. A Fidesz-KDNP jelöltje, László Tamás 2010 és 2014 között vezette a kerületet. A választáson a Magyar Munkáspárt Kerezsi Lászlót indítja. A függetlenként induló Csékei Sándor pénteken visszalépett.

A választók saját érdekeik ellen szavaznak Magyarországon

Továbbra is a Fidesz jelöltje vezetheti Józsefvárost, Sára Botond nyerte a hétvégi polgármester-választást a kerületben. Bár az ellenzéki jelölt, Győri Péter mögé lényegében minden ellenzéki párt felsorakozott, még csak megszorítani sem sikerült a kormánypárti indulót. A Független Hírügynökségnek Győri Péter cáfolta, hogy támogatói „dobták a kampányt”, s nem törődtek az eredménnyel, szerinte sokkal inkább a megfélemlített szavazók miatt szerepelt gyengén az ellenzék a 8. kerületben.

A vereség után csalódott?

Azt hittem, hogy több józsefvárosi él majd a lehetőséggel, de a szavazóknak végül csak 23 százaléka kereste fel az urnákat. Szerettem volna, ha többségbe kerülnek a változást akarók, ezért dolgoztam, de végül panaszra nincs okom. Közel ötezren szavaztak rám, Sára Botondra pedig nyolcezren, ez lett a végeredmény.

Mivel magyarázza, hogy alulmaradt?

Már a kampány idején

érzékeltem a politikai apátiát, az ellenzék által elbukott országgyűlési választás után sokan csalódtak, vagy elvesztették a reményt, ezért el sem mentek szavazni.

Pedig a pártok látványosan összefogtak, s támogattak.

Azért első számú ellenzéki vezetőt kampányolni még véletlenül sem láttam a kerületben. Bezzeg a kormánypártok beadtak apait-anyait, nem volt ez így nagyon egyoldalú?

A Fidesz tényleg „hegyeket mozgatott meg”, amíg az ellenzéknek csak fillérei voltak a kampányra. Sajnos senki nem segíti, buzdítja az embereket, hogy részt vegyenek saját ügyeik, a helyi politika alakításában.

Ugyanakkor Hódmezővásárhelyen az ellenzék el tudta vinni a szavazókat az urnákhoz. Igaz, ott a pártelnökök is kampányoltak. A „nyóckerben” miért nem?

Ne felejtse el, akkor még az országgyűlési választások előtt voltunk, erősebb volt a változás iránti igény, s persze több volt a remény. Ráadásul az egy más összetételű város.

Ettől még csinálhattak volna a pártok itt is egy közös zajos rendezvényt, amin lehetett volna demonstrálni, hogy ön mögé állnak. Ehelyett elég magányosan küzdött a túlerővel szemben…

Nem akarok rosszat mondani a pártokra, az áprilisi vereség után az utcán is érzékelhető a politikai csömör.

A pártok pedig igyekeznek a soraikat rendezni, erre mindegyiknek szüksége van. Közben az aktivisták folyamatosan segítettek nekem,

olykor azonban el kellett menniük országos választmányi ülésre.

Szóval a pártok nagy erővel támogatták, de mégsem tudott sikeresebb lenni?

Igyekeztem széles körbe eljuttatni a programomat, s nagyon kedvező visszajelzések is vannak. De a helyi nyilvánosság szinte egyáltalán nem vált számomra elérhetővé, legfeljebb a közösségi média, a Facebook. Tehát az engem támogató pártok sem tudtak volna nagyobb nyilvánossághoz juttatni. Persze építhettünk volna légvárakat, aminek úgysem lett volna értelme.

Ha nem az ellenzék, nem ön, akkor mi az oka a vereségnek?

Nagyon súlyos félelmeket érzékelek a kerületben,

az emberek veszélyben érzik az egzisztenciájukat, s ezért sok esetben még szavazni sem mentek el.

A szó szoros értelmében félnek a kormányzati hatalomtól! A magyar választók nem a migránsoktól, hanem a politikai hatalmasságoktól tartanak a leginkább. Mindez ma már olyan fokú, hogy az interneten sem mertek véleményt nyilvánítani. Rengetegen panaszkodtak erre. Sok olyan köztisztviselő, vagy közalkalmazott, aki velünk szimpatizált, személyesen mondta el, hogy véleményüknek semmilyen jelét nem adhatják, különben repülnek. Ezek az emberek még szavazni sem mernek elmenni. Félnek a szavazatszámlálótól, félnek egymástól, félnek mindentől.

No de a szavazófülke magányában arra szavaz mindenki, akire akar. Ezt nem tudják?

Elvileg tudják, mégsem érzik, hogy lehet.

Ezzel viszont azt mondja, hogy a Fidesz leválthatatlan?

Több bátorság, nagyon nagy erő kéne, de sajnos nincs. Azt érzékeltem, hogy Józsefváros polgárosultabb részeiben rám szavaztak, ahol viszont a kiszolgáltatottabb, végletesen függőhelyzetben élő szegény emberek élnek, ott a hatalomra, a kormányra, az erőre voksoltak. Pedig én egy baloldali programot hirdettem, ami a legrászorultabbak nyomorúságán akart segíteni.

Vagyis a szavazótábora hagyta cserben?

Igen,

a Fidesz pont ott a legsikeresebb, ahol a legnagyobb kilakoltatások várhatóak.

Ugyanezt tapasztalhatták az április 8-i választáson, a legszegényebb Észak-, Kelet-Magyarországon – ahol a legtöbb vesztese van a mai rendszernek – szerezte a legtöbb támogatást a Fidesz. Ennek okát az ellenzék politikai szakértőinek alaposan végig kéne gondolni.

A másfél év múlva következő önkormányzati választáson ismét elindul?

Még nem tudom, de nem ez az igazi kérdés, hanem az, hogy az egzisztenciális félelmek hogyan csökkenthetőek. Meggyőzhetőek-e a szavazók, hogy saját érdekeik ellen ne szavazzanak. Ez ma a legfontosabb kérdés a baloldal számára Magyarországon!

Márki-Zay: Már csak fizetett aktivisták kampányolnak a Fidesz mellett

Durvul a kampány a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt. Szórólapokon az ellenzéki független jelölt, Márki-Zay Péter szimpatizánsait listázzák név szerint. Márky-Zay szerint viszont beszűkült a Fidesz támogatói köre, aktivisták már csak pénzért és önkormányzati alkalmazottak vannak.

Márki-Zay Péter tette fel a Facebook-oldalára a szórólapokat, amelyeknek egyik oldalán az őt támogató ellenzéki politikusok, illetve Soros György, Simicska Lajos és Ron Werber portréja szerepel, a hátoldalán pedig az áll, hogy mindig ugyanazok a vesztes, hataloméhes emberek akarják elfoglalni a várost. „27 év alatt egyszer sem szavaztunk nekik bizalmat, most se tegyük” – áll a papíron, amelyen ezután név szerint felsorolják a független jelölt támogatóit. A magánszemélyek nevei között szerepel a Zsidó Hitközség is, valakinél pedig azt is odaírták, hogy a foglalkozása tanár. „Ezeket csak a gyűlölet tartja össze” – vonta le a következtetést a szórólap készítője.

Márki-Zay a Facebook-oldalára azt írta, hogy a demagóg szórólap a legnagyobb hatalmú hódmezővásárhelyi fideszes, Lázár János szellemi műhelyéből került ki. A szórólapon csak ennyi áll: „kiadja: SME”, de az nem világos, hogy ez kit vagy milyen szervezetet takar.

Márki-Zay a posztjában arról ír, hogy sok ismerőse hiányolta saját nevét a listáról, és arra kérte a támogatóit, hogy kommentben jelezzék, ha kiállnak mellette. Azóta is folyamatosan érkeznek a támogató üzenetek a bejegyzés alá.

A súlyosan egyensúlytalan kampányról már sok szó esett. Márki-Zayt lényegében kizárták a helyi és országos állami médiából, sőt, hamis hírekkel igyekeznek lejáratni, a helyi ellenerők pedig már korábban megmozdultak.

Elterjedtek mindenféle hírek a városban arról, hogy lehetséges választási csalás, választók megetetése, sőt, például a városi bérlakások díjával kapcsolatos ígéretekkel szavazatvásárlás. Márki-Zay Péter a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy ő is hallott ezekről, de reméli, hogy pletykának bizonyulnak.

Ahhoz se fűzött kommentárt, hogy a rendőrség állítólag előállított olyan embereket, akik Márki-Zay plakátjait tépdesték le,

de felsőbb utasításra el kellett engedniük őket.

Azt viszont elmondta kérdésünkre, hogy tapasztalata szerint rendkívül beszűkült a Fidesz támogatói köre. A kampányban részt vevő aktivisták is mind önkormányzati alkalmazottak és fizetett emberek, jellemzően nem is vásárhelyiek – mondta Márki-Zay.

„Meggyőződésből már senki se áll ki a korrupció mellett”

– fogalmazott.

A kampánytémák az egyik oldalról a migránsozás és félelemkeltés, a másik oldalról pedig annak bemutatása, hogyan adott titokban menekültstátuszt 1300 embernek a kormány, továbbá Lázár János kastélyának ügye. De növekszik azok száma, akik hallják például az Elios-ügyet – meséli tapasztalatait a polgármester-jelölt.

Márki-Zay úgy látja, hogy egyre nagyobb a támogatottsága. Ennek oka szerinte az, hogy egyre többen ismerik meg a nevét, amit médiamegjelenések híján csak aszórólapozással, fórumokkal és a háztól házig kopogással tud elérni. Nagyon kevés elutasítással találkozik, csak az elkötelezett Fidesz-hívek részéről észlel ilyet, illetve azoknál, akikre hatással van a propaganda.

Cáfolja az állami médiát a hódmezővásárhelyi ellenzéki jelölt

0

Az M1 és a Magyar Rádió szerint a Jobbik már nem támogatja Márki-Zay Pétert. Ő válaszul csoportképet készített a jobbikos támogatóival.

Forrás: Facebook / Márki-Zay Péter

Márky-Zay a Facebookon azt is írta, helyi katolikusok hívták, ahogy fogalmaz, „a tendenciózus kérdésen felháborodva”, hogy a helyi lap munkatársa róla kérdezi őket. Azt írja: ő is odament hozzá, és megkérte, hogy „Kövér László köteles beszédét és Lázár akasztófás tüntetését se felejtse el megemlíteni a cikkében”.

A polgármester-jelölt szerint Hegedűs Zoltán (a Fidesz polgármester-jelöltje) két plakátja is felkerült a háza elé – ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy nem tehet kifogást ellene, hiszen ők pedig Lázár János házához tettek egyet. De azt írja: sajnálja, hogy Hegedűs Zoltán „harcostársának”, Hernádi Gyulának nem jutott hely (Hernádi MSZP-s képviselő volt, de most függetlenként indul).

Ugyanakkor Márki-Zay szerint

továbbra is lopják és rongálják az ő plakátjait.

Arról is ír, hogy a közmédia pénteken arról adott hírt, hogy a Jobbik már nem támogatja őt. Ezért is készített csoportképet a jobbikos támogatóival a szavazatszámláló bizottsági tagok „választási csalások elleni felkészítésén”. Azt írja: „az M1 híresztelése teljesen alaptalan”.

Három kép a kampány egy napjáról:1. A Délmagyarország újságírója próbált "elfogulatlan" véleményeket begyűjteni a vásá…

Közzétette: Márki-Zay Péter – 2018. február 18.

Gyűlöletkampány folyik Hódmezővásárhelyen a Fidesz-KDNP szerint

0

A Fidesz és a KDNP visszautasítja Márki-Zay Péter gyűlöletkampányát – jelentette ki Bálint Gabriella, a KDNP helyi elnöke pénteken Hódmezővásárhelyen. A függetlenként induló jelölt viszont tételesen cáfolta a vádakat.

Bálint Gabriella szerint a napokban az összellenzéki támogatású, magát függetlennek valló jelölt átlépett egy vonalat – írja az MTI. A KDNP helyi elnöke ezzel arra a csütörtökön a kormánypárti sajtóban elterjedt hírre utalt, miszerint Márki-Zay Péter egy fórumán arról beszélt, hogy eljött az ideje a forradalomnak, és „nem akarom mondani, hogy a kandelábereket mire lehet még használni a plakátok ragasztásán és helyezésén kívül”. Bálint Gabriella erre úgy reagált, hogy a magát mélyen vallásosnak mutató jelöltről kiderült, hogy erőszakos, kirekesztő és gyűlöletet szít. Nem lehet olyan polgármestere a városnak, aki a vásárhelyiek egyik felét lámpavasra akarja akasztani, aki erőszakos cselekményeket helyez kilátásba – mondta.

Hozzátette, hogy Márki-Zay Péter azt is bejelentette, hogy Gulyás Mártonékat Hódmezővásárhelyre hívja, a független jelölt szerint viszont mindez nem igaz. Facebook-oldalán megjelent pénteki közleményében arról írt, hogy „a Fidesz rágalmait kozvetítő helyi és országos sajtóban két újabb képtelenség jelent meg az egyik lakossági fórumommal kapcsolatban”. Azt állítja, hogy senkit nem buzdított erőszakos cselekményre, és kifejezetten minden országos politikai szerveződést, hogy ne jöjjenek Hódmezővásárhelyre kampányolni. „Ma reggel (életemben először) beszéltem Gulyás Mártonnal telefonon, és megtudtam, hogy értesülésemmel szemben soha nem is tervezte, hogy a választásra Vásárhelyre jöjjön” – írta Márki-Zay. A február 25-i időközi választáson független induló polgármesterjelölt a FüHü-nek nemrég arról beszélt, hogy mintegy 20 százalékra becsülhető azon vásárhelyiek aránya, akik megalkuvásból szavaztak a Fideszre, és akik életképes alternatívát látva megmozdulhatnak.


Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni. A jövő hét végén esedékes választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként Hegedűs Zoltán jelenlegi alpolgármester, független jelöltként pedig Hernádi Gyula orvos és a közgazdász Márki-Zay Péter indul, aki mögé az ellenzék is beállt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK