Kezdőlap Címkék Körözés

Címke: körözés

Mit keres Putyin Szaúd Arábiában?

Az orosz elnök nem szívesen mozdul ki otthonról azóta, hogy háborús bűnösként körözik az ukrajnai háború miatt. Csak olyan országokban tesz látogatást, ahol biztos lehet benne: nem tartóztatják le.

A magyar miniszterelnök például Kínában találkozott az orosz elnökkel, ezt nehezményezte is az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Vlagyimir Putyin a héten Szaúd Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe látogat. Három témát vitat meg arab partnereivel: a közel-keleti kényes egyensúlyt, melyet veszélyeztet a gázai háború, az ukrajnai helyzetet és természetesen az olaj világpiaci jövőjét hiszen ettől függ az érintettek világgazdasági súlya is.

Az épp most Dubajban folyó környezetvédelmi világkonferencia jelentős részben az olaj és a  földgáz  jövőjéről  szól. A Közel Keletet  az olaj és  a földgáz tette fel a  világ térképére a
XX-ik században, de a XXI-ik század már egyértelműen arról szól, hogy a világ energia forrásai között mind kisebb szerepet kapjon a földgáz és a kőolaj.

Izrael ezért vált a nyugati világ  fontos szövetségeséből kétes kapcsolattá, melyet mind az Egyesült Államok mind pedig az Európai Unió mindinkább éreztet is Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, aki a múltban megrekedt, és 74 éves korában aligha képes a változásra.

Putyin hadserege jelen van Szíriában, melyet rendszeresen támad az izraeli légierő. Az orosz elnök meghívta a Hamász küldöttséget Moszkvába azt követően, hogy a terrorszervezet támadást indított Izrael ellen október hetedikén. A tárgyalásokon részt vett Irán külügyminisztere is. Irán, Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emírségek orosz támogatással jelentkeztek a BRICS USA ellenes szövetségbe.

Izrael, Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emírségek egyaránt felajánlották a közvetítő szerepet az ukrajnai háborúban. Valójában Putyin számára ez azért fontos, mert Szaúd Arábiával együtt döntő mértékben tudják befolyásolni az olaj világpiacot. Ez a nevezetes OPEC+.

A futball által megpecsételt olaj szövetség

Oroszország és Katar olajpénzekből vásárolták meg a futball világbajnokságot az USA orra elől. A bosszú nem késett: az amerikaiak lebuktatták a FIFA egész korrupt vezérkarát. Ettől függetlenül megtartották a futball világbajnokságot Oroszországban és Katarban. 2018-ban az orosz csapat épp Szaúd Arábia ellen játszotta a nyitó mérkőzést a világbajnokságon. Az oroszok fölényesen győztek, de ez egyáltalán nem zavarta a díszpáholyban vendégeskedő Mohamed bin Szalman herceget, hogy megkösse az olaj paktumot Putyinnal. Szalman, Szaúd Arábia királya korábban maga is ellátogatott Oroszországba, hogy jelezze: vége az évtizedekig tartó vallás háborúnak Moszkva és Mekka között. A bolsevik rendszer vörös posztó volt a Mekkát és Medinát felügyelő szaúdi uralkodók előtt.

Mind Oroszország mind Szaúd Arábia magas olajárat akart, és mint a világ két legnagyobb exportőre, ezt befolyásolni is tudta.

Az OPEC+ ezért visszafogja az olaj kitermelést, hogy magasan tartsa az olaj árat.

Hiába alkalmaz ársapkát az orosz olajra a nyugati világ az ukrajnai háború miatt, Putyin mégiscsak drágábban adhatja el olaját a világpiacon Kínán, Indián, Törökországon és más államokon keresztül. Az OPEC+ nemrég tartotta meg ülését, melyen nemcsak, hogy fenntartották a kitermelés visszafogását, de néhány tagállam “önkéntes” felajánlást tett további csökkentésre. Szaúd Arábia járt elől a jó példával: a korábbi napi kétmillió hordóra rátett még egymillió hordós visszafogást. Oroszország meghosszabbította korábbi napi 500 ezer hordós vállalását, Irak 223 ezer hordóval, az Egyesült Arab Emírségek 163 ezer hordóval csökkentik a napi olaj kitermelést, hogy a kínálatot mérsékelve  magasan tartsák az árat. A döntés után fel is ment az olaj ára 80 dollár fölé.

Mit keres Putyin Szaúd Arábiában?

Az orosz elnök nem szívesen mozdul ki otthonról azóta, hogy háborús bűnösként körözik az ukrajnai háború miatt. Csak olyan országokban tesz látogatást, ahol biztos lehet benne: nem tartóztatják le. A magyar miniszterelnök például Kínában találkozott az orosz elnökkel, ezt nehezményezte is az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Vlagyimir Putyin a héten Szaúd Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe látogat. Három témát vitat meg arab partnereivel: a közel-keleti kényes egyensúlyt, melyet veszélyeztet a gázai háború, az ukrajnai helyzetet és természetesen az olaj világpiaci jövőjét hiszen ettől függ az érintettek világgazdasági súlya is.

Mi lesz jövőre?

Vlagyimir Putyin minden bizonnyal azért látogat Szaúd Arábiába, hogy ezt megbeszélje Mohamed bin Szalman trónörökössel, aki hasonló módszerekkel uralkodik a sivatagi királyságban mint az orosz elnök a saját hazájában. Putyin elnök lelövette Politkovszkaja újságírónőt, aki bírálta a csecsenföldi vérengzést. Gyilkosa most nemzeti hőssé vált hiszen a börtönből kijövet az ukrajnai fronton “bizonyított”.

Mohamed bin Szalman herceg öccse, Szaúd Arábia akkori washingtoni nagykövete a szent Koránra esküdött meg Kashoggi ellenzéki újságírónak, hogy nem esik bántódása, ha felkeresi hazája isztambuli főkonzulátusát, hogy meghosszabbítsa útlevelét. A szerencsétlen újságíró, aki a Washington Postnak dolgozott az Egyesült Államokban, el is ment a főkonzulátusra Isztambulba, de élve nem jött ki onnan. Szaúdi kommandósok megfojtották, majd feldarabolták. Joe Biden fogadkozott, hogy nem áll szóba a véreskezű szaúdi trónörökössel ezekután. Amikor a magas amerikai infláció miatt szüksége volt arra, hogy több szaúdi olaj legyen a világpiacon, mégiscsak elzarándokolt Szaúd Arábiába, ahol mosolyogva mindent megígértek, majd csak nevetségesen kis mértékben emelték az olaj kitermelést, hogy megmutassák az USA elnökének: a sivatagi királyság a saját szabályai szerint játszik a nemzetközi sakktáblán. Aztán pedig Szaúd Arábia belépett a BRICS-be, mert Mohamed bin Szalman trónörökös meg akarja mutatni a nyugati világnak: van alternatíva!

Amíg az olaj fontos a világnak addig egy orosz-szaúdi csúcs mindenkit érdekel hiszen végső soron ettől függ, hogy mennyiért tankol a benzinkútnál.

Gulyás Márton szerint a hatóságok szívatni akarták az elfogatóparancs időzítésével

0

Gulyás Márton azt írta a Facebookon, nem véletlen, hogy péntek délutánra időzítették a körözés kiadását ellene.

Az aktivista azt is vitatja, hogy a körözés indokolt volt. A körözést azért adták ki, mert nem jelent meg egy tárgyaláson, de ő úgy emlékszik, az azt megelőző tárgyaláson közölte a bírónővel, hogy nem fog személyesen elmenni a következő tárgyalásra, hanem az ügyvédje fogja képviselni. Ez valamiért kimaradt a jegyzőkönyvből.

Gulyás Márton vádlott, az ügyészség szerint “csoportosan elkövetett garázdaság” a bűne, mert a Liget szétbarmolása ellen szervezett tiltakozó akción néhány négyzetméter zsákvásznat leszakítottak. Ez pedig az ügyészség szerint büntetőjogi kategória.

Azt írta a körözés kiadásáról:

„Ha a bíróság arról akart volna meggyőződni, hogy nem akarok meglógni, akkor

a) felhívhatott telefonon és berendelhetett volna
b) rendőrökkel kiszállhatott volna értem
c) a május 10-ére kiírt következő tárgyalási nap előtt 48 órával elrendelhette volna a tárgyalási őrizetbe vételemet.

Ezekkel a lehetőségekkel nem élt, hanem tudatosan péntek délutánra időzítve kiadta az elfogatóparancsot ellenem. Ezzel 2 választás elé állított:

a) nem adom fel magam személyesen a rendőrségen, hanem hétfőig bujkálok, amivel megalapozom a gyanút magammal szemben (hogy nem vagyok kooperatív) és ezzel okot adok az előzetes fogvatartásom elrendelésére a tárgyalási napig (május 10-ig)

b) együttműködöm, bejelentkezem a rendőrségen, és mivel hétvége következik, a Rendőrség őrizetbe vesz péntek-szombat-vasárnapra. Ez utóbbi mellett döntöttem, és emiatt töltöttem végül 3 egész éjszakát a Gyorskocsiban.

…Az én ügyem nyilvánvalóan politikai, és kimutatható benne, hogy bőven a törvényesség keretei között maradva milyen széleskörben vannak eszközei a hatalomnak ahhoz, hogy piszlicsáré ügyek mentén vegzálja a számára ellenséges polgártársakat. ”

 

Több tucat vajdasági magyart köröz embercsempészet miatt a magyar rendőrség

0

A körözött vajdaságiak kisebb részét költségvetési csalás miatt keresik, a túlnyomó többséget azonban embercsempészés miatt, ami azt jelenti, nem minden vajdasági magyarnak okoztak problémát a migránsok, akadt, aki felismerte ebben a bizniszt.

Azok, akik időnként böngészik a magyar rendőrség Police.hu oldalát és tovább jutnak a határinfókon, amelyek egyébként sem aktualitásukról ismertek, a hírek és információk rovaton belül egy érdekes alrovatra bukkanhatnak.

A közérdekből nyilvános körözések menüpont alatt, ha a születési hely alapján keresünk, mégpedig úgy, hogy beírjuk Szabadkát vagy Zentán, nem kizárt, hogy ismerős arcokra bukkanhatunk. Szabadkai születési hellyel mintegy 50, zentaival pedig hozzávetőleg 30 elfogatóparancs van érvényben, akad olyan személy, aki ellen több körözés is hatályban van.

A keresett személyek között nagyon sokan vannak a magyar-szerb határzónában élők, olvasóink segítségével szabadkai, királyhalmi, horgosi, kispiaci, zentai lakhelyű személyeket azonosítottunk.

A körözött vajdaságiak kisebb részét költségvetési csalás miatt keresik, a túlnyomó többséget azonban embercsempészés miatt, ami azt jelenti, nem minden vajdasági magyarnak okoztak problémát a migránsok, akadt, aki felismerte ebben a bizniszt.

Az adatbázist IDE kattintva érheti el. Ha itt kiválasztja az Elfogatóparancs alapján körözött személyek gombot, az előjövő oldalon legkönnyebben a születési hely alapján tud böngészni, amelyet az első, Keresendő érték című rubrikába írhat be.

Szabad Magyar Szó

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK