Kezdőlap Címkék Karantén

Címke: karantén

Sanghaj: zéró tolerancia a Covid vírussal szemben, de mi lesz a gyerekekkel?

Elválasztják a gyerekeket a szülőktől Sanghajban a karantén szabályok miatt. Kína 26 milliós gazdasági fővárosában egyre nehezebben viselik a teljes lezárást a korona vírus járvány miatt, mert a szigorú szabályok következtében a gyerekeket elválaszthatják a családjuktól.

Ha egy gyerek koronavírus tesztje pozitív, akkor elkülönítik, ha a szülők nem kapták meg a fertőzést. Ez a szabály, melyet nem könnyen fogad el a családközpontú kínai társadalom még a legnyugatiasabb nagyvárosban sem – jelentette az RFI francia közszolgálati portál.

A 7 évesnél idősebb gyerekeket speciális karantén központokban őrzik, míg a 7 évesnél fiatalabb vírusfertőzött gyerekek kórházba kerülnek. Látogatás természetesen nincs. A világháló viszont tele van képekkel arról, hogy a gyerekek egy része mennyire elveszettnek érzi magát ebben a helyzetben. A szülők szíve megszakad az aggodalomtól, de nem tudnak mit tenni. Kínában mindmáig a zéró tolerancia elve érvényesül a Covid vírussal szemben. Ez azt jelenti, hogy mindenkit elkülönítenek, aki vírusfertőzött. Ezzel a módszerrel küzdötték le a járványt a kiindulóponton, a 11 milliós Vuhanban. Ott a lezárás hónapokig tartott. Sanghajban egy hete. Kezdetben a hatóságok csak részleges lezárásra gondoltak, de a zéró Covid elv miatt az egész várost le kellett zárni. Senki sem tudja, hogy meddig.

Még senki sem halt meg

A város lakóinak döntő többsége be van oltva, és ennek eredményeképp egyetlenegy halál esetet sem jelentettek pedig a fertőzések száma meghaladta a 73 ezret. A baj az, hogy a fertőzés tovább terjed, tegnap újabb rekordot jeleztek: több mint 16 ezret – számolt be az ABC amerikai televízió. „Magas szintű a járvány terjedése ” – erősítette meg az egészségügyi hatóság vezetője Sanghajban. Kína más részeiből 10 ezer egészségügyi dolgozót küldtek a tengerparti nagyvárosba plusz kétezer katona orvost illetve nővért. Közben magában Pekingben is újabb Covid eseteket regisztráltak éppúgy mint az északkeleti Csilin tartományban Kínában.

Ilyen hatással lehet a lelkünkre a koronavírus

0

Kétségkívül kemény két év áll az emberiség mögött, amely nemcsak anyagilag és egészségügyileg, hanem lelkileg is megviselt minket. Óriási bizonytalanság lett úrrá a többségen, hiszen sem tervezni, sem előrelépni nem volt lehetséges. De az újraindulás sem ment egyszerűen, hiszen a munkanélküliek számának rohamos növekedése mellett a bezártság is mély sebeket ejtett rajtunk.

Miért fontos a fizikai tünetek mellett lelki és pszichológiai oldalról is megközelíteni ezt a témát?

Egy eddig soha nem tapasztalt, egész világot érintő, súlyos járvánnyal állunk szemben, amely valószínűleg több éven keresztül ki fog hatni ránk és a jövőnkre. Ez pedig – teljesen érthetően – mindannyiunkban egyfajta létbizonytalanságot szült. Míg a járványt megelőzően egy apróbb dolgot illetően nem kellett kétszer is meggondolnunk, hogy biztosan jó döntést hozunk-e, addig napjainkban minden ilyennek következménye van ránk és a mindennapjainkra. Ez elsősorban a lelki és mentális egészségünk megőrzésének szempontjából lett jelentős, hiszen amit eddig biztosnak hittünk, többé már nem az és talán nem is lesz.

Mi jellemezte az elmúlt néhány évünket, amióta kitört a koronavírus-járvány?

A kezdeti karanténidőszak talán még jól is jöhetett az embereknek, hiszen kicsit visszahúzódhattak az otthonaikba. Az eddig elhanyagolt dolgaikra időt szakíthattak és újra élhették a felgyorsult világ előtti időszak nyugodtabb érzését. Ám ahogy telt az idő, egyre nagyobb hatása lett az emberi és a munkahelyi kapcsolatokra. A pandémia szó szerint átalakította a munkahelyeket. A legtöbb cég és multi átállt a home office munkavégzésre és az online értekezletekre.

Míg azok, akik nem engedhetik meg, hogy teljes mértékben átálljanak erre az állapotra, szigorú szabályok betartásával és Covid gyorsteszt elvégzésével szervezik meg napjainkban is a találkozókat. De a járvány ugyanilyen hatással volt az életvitelünkre is, amely az elején még képtelen volt a megváltozott helyzethez igazodni. Felborult a napirendünk, és egyre erősebben kezdtek megváltozni a társas viszonyaink is. A személyes találkozók helyét átvették az online beszélgetések, az önfeledt találkozók pedig gyakran szorongással telt összejövetelek lettek.

Milyen hatással lehet a lelkünkre a koronavírus?

A pánikrohamok, a szorongás nagyon sok embernél előjött az elmúlt két évben, akárcsak a depresszió és a folyamatos stresszérzet. Ez többnyire a hosszú távú bezártság, a már említett létbizonytalanság és a felgyülemlett feszültség hozadéka.

Hogyan küzdhetjük le a Covid okozta lelki kihívásokat?

Törekedjünk kapcsolataink megőrzésére, fenntartására akár csak online is, ha máshogy nem lehet, illetve igyekezzünk olyan hobbikat és tevékenységeket keresni, amelyekkel legalább egy kis időre lekapcsolódhatunk az online felületekről. Ilyen az olvasás, a zenehallgatás, az aktív sport vagy a jóga. Ezek mind-mind támogatják a lelki és mentális egészségünk fejlesztését.

Mi az, amit semmiképp ne tegyünk?

Sokan a virtuális világ adta lehetőségekben találtak megnyugvást, holott a hosszú távú hatásai sokkal rombolóbbak tudnak lenni, mint gondolnánk. Nem egy, nem két olyan kutatás született a járvány kitörése óta, amely bizonyítja a társas elidegenedést, vagyis a normális emberi kapcsolatok ápolásának hiányát és annak fontosságát is. A mindennapi sporttevékenységünket se cseréljük le az otthoni TV nézéssel, de a könyvek olvasását sem ajánlott videós tartalmak fogyasztásával helyettesíteni. A mértéktelen alkoholfogyasztás is egyre aggasztóbb lett a karantén ideje alatt, amely sokak számára jelentette a szorongás elleni „gyógymódot.”

Ha nem is most, egyszer véget ér ez a negatív időszak, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba. Igyekezzünk apránként visszaszokni a személyes találkozásokra, amelyek előtt Covid gyorstesztet is érdemes elvégezni mások megóvása érdekében. Figyeljük testünk és lelkünk állapotára egyaránt!

600 millió eurós póker a kézilabda EB-n

Már több mint 100 játékos került karanténba a magyar-szlovák kézilabda Európa bajnokságon, ahol nem alkalmaznak olyan szigorú járvány előírásokat mint amilyenek más nagy sport eseményeken megszokottak a pandémia idején.

A francia kézilabda válogatott tiltakozott a biztonsági intézkedések lazasága miatt Budapesten – eredménytelenül. A németek jártak eddig a legrosszabbul bár nagyon igyekeztek, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzés veszélyét. 12 játékosuk került karanténba úgyhogy az edző nemigen tudja: kit küldjön a pályára.

Ily módon az EB egyre inkább szerencsejátékra emlékeztet: végül is a vírus dönt, hogy ki játszhat. Pedig a németek Pozsonyban egy egész emeletet lefoglaltak a szállodában, de a vírus mégsem kíméli őket.

Nézők a stadionokban

Amikor a magyar csapat is játszott, akkor zsúfolásig megtelt a csarnok, és nem mindenki viselt maszkot. A fertőzés veszélye ilyenkor óriási egy zárt sportcsarnokban. Az európai kézilabda szövetség mindennek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy végig játsszák az EB-t. Az ok nagyon prózai: 600 millió eurót kap az európai szövetség azért, hogy tíz éven keresztül a televíziók közvetíthessék az Európa bajnokságot.

30 napos karantén a téli olimpia személyzetének

Hszi Csinping elnök megszemlélte a téli olimpia előkészületeit, ahol érvényesül a zéró Covid tolerancia elve. A februári téli olimpiára ezért szigorú karanténban tartják azokat a kínaiakat, akik részt vesznek a szervező munkában Peking közelében.

Február 4-én kezdődik a téli olimpia, de már most mindenki karanténban van Kínában nehogy megfertőzzenek másokat. Tokióban, a nyári olimpia idején is szigorúak voltak a vírus szabályok, de nem ennyire. Kínában viszont máig érvényes elv a zéró tolerancia vagyis a legkisebb járvány góc esetében is bekövetkezik a részleges vagy teljes zárás.

Hszian után újabb milliós város jutott erre a sorsra – számolt be a Global Times. Mindössze három vírusfertőzést regisztráltak, de lezárták az 1,1 milliós Juzsou városát Pekingtől délnyugatra. A 13 milliós Hszianban legalább egy napot hagytak a lakosságnak, hogy bevásároljanak, de Juzsou-ban azonnal lezárták az egész várost. Csakis az élelmiszer boltok maradtak nyitva, de ezekben egy család csakis egyetlenegy tagja vásárolhat két naponként egyszer! Hszianban pánik tört ki amikor megrohamozták a boltokat, itt arra sem volt idő, mert reggel a lakosság már nem hagyhatta el lakását vagy házát. Hszianban december 23 óta tart a teljes lezárás, és a lakosság egyre elégedetlenebb. Pekingben a vezetés hajthatatlan: ragaszkodik a zéró toleranciához. Hszianban megbüntettek 26 helyi vezetőt, mert nem zárták le azonnal a 13 milliós nagyvárost.

Chip hiány várható

A CNN gazdasági rovata jelezte, hogy a világméretű chip hiányt tovább növelheti az, hogy Hszianban leállt a Samsung és a Micron gyára. A Samsung azt közölte, hogy globális hálózata segítségével próbálja orvosolni a problémát, melyet a gyár bezárása okozott Hszianban. Nagyon jelentős chip gyárról van szó, melyet a Samsung 10 milliárd dollárért épített fel Kína ősi fővárosában. A Korea Economic Daily szerint a Samsung Hszianban állította elő az NAND memória chipek 40%-át. Ezek a chipek nélkülözhetetlenek az okos telefonokban, tabletekben.
A Micron amerikai chip gyártó közölte, hogy Hszianban elsősorban DRAM memória chipeket gyártottak.
A zéró toleranciát a Covid vírussal szemben nemcsak a közelgő téli olimpia indokolja hanem a Holdújév is. Ez a kínaiak legnagyobb ünnepe, és több százmillióan kelnek útra, hogy felkeressék szülőföldjüket. A szigorú elzárás politikáját ezért is alkalmazza a Kínát vaskézzel irányító kommunista párt.

  Sokkolja a briteket a kormány karantén rendelete

1,4 millió brit polgár életét dúlja fel, hogy a Spanyolországban újrakezdődő Covid-19 vírus járvány miatt karanténba kerülhetnek. 600 ezren ott nyaralnak, 800 ezren pedig már befizettek…

Csak az utazzon Spanyolországba, akinek feltétlenül muszáj – közölte a külügy Londonban látva a Covid-19-es vírussal kapcsolatos legfrissebb adatokat. Bár a madridi kormányzat megkísérli kisebbíteni a veszélyt, hogy megmentse a turizmust, de Londonban döntöttek: két hét karantén minden hazatérőnek!

Jelenleg valamivel több mint 600 ezer brit polgár nyaral spanyol földön – írja a Times, de sokan már befizettek a nyaralásra. Így jön ki az 1,4 millió brit, akiknek az életét alaposan felforgathatja a kormány döntése a karanténról. Boris Johnson miniszterelnök viszont nem véletlenül óvatos: kezdetben megpróbálták elviccelni a járványt. Az eredmény: maga a miniszterelnök is kórházba került korona vírus fertőzéssel, és épphogy megúszta ép bőrrel. Mások nem voltak ilyen szerencsések: Nagy Britanniában haltak meg a legtöbben a korona vírus következtében egész Európában, és a világon is csak két sokkal népesebb állam, az USA és Brazília előzi meg őket.

A hétvégén hosszú sorok várakoztak a hazatérésre Madridban a repülőtéren – számolt be a Daily Mail helyszíni tudósítója. Aki megjegyzi, hogy egész Spanyolország érintett bár a Baleari és a Kanári-szigetek megpróbálták kivonni magukat a karantén alól.

Mit szólnak a munkaadók?

Nem lehet megbüntetni a brit turistákat azért, mert Spanyolországban nyaraltak – hangsúlyozta Dominic Raab brit külügyminiszter. De akkor ki fizet a kéthetes karanténért?

A munkaadók lelkesedés meglehetősen visszafogott. Jogilag pedig a munkavállalók ki vannak szolgáltatva. Egy munkajogász így vázolta fel a helyzetet a Daily Mailben: „ha valakivel közli a munkaadó, hogy lejárt a szabadsága és ezért be kell jönnie, akkor nem hivatkozhat a kormány karantén rendeletére. Akkor ugyanis a munkaadó azt mondhatja: nem jöttél be dolgozni? Akkor nem fizetlek!”

A külügyminiszter persze másképp látja mindezt. Szerinte a törvény elég rugalmas ahhoz, hogy a munkaadók figyelembe vegyék: a munkavállaló nem azért nem jön be dolgozni, mert lógni akar, hanem azért, hogy megóvja munkatársait a potenciális fertőzés veszélytől. Végső soron azonban a munkaadók belátására van bízva: kifizetik-e a karantént vagy sem?!

Az érintettek borzasztó dühösek

„14 héten át éjjel-nappal dolgoztunk az egészségügyben. Most eljöttünk egy hétre Spanyolországba, de itt is dolgozunk egy járvány elleni programon. Erre jön ez a két hét karantén!” – mondta egy dühös brit turista, aki azért kérte a nevének elhallgatását a Daily Mail tudósítójától.

Emily Harrison, aki saját névvel nyilatkozott a madridi repülőtéren, azért hibáztatja a kormányt, mert „derült égből villámcsapásként jött a karantén rendelet. Mindenki bepánikolt. Rohamtempóban csomagoltunk és húzunk haza. Az egész nyaralásunk el van rontva!” Boris Johnson kormánya légi hidat hirdetett meg Spanyolország és Nagy Britannia között a több mint 600 ezer turista „kimentésére”. A légi híd egyelőre akadozva működik számol be Spanyolországból a Daily Mail. Amely a londoni repülőtereken sem talált sok elégedett embert, aki Spanyolországból érkezett. Egy családanya így nyilatkozott: „sokkolt minket a karantén döntés. Főként az, hogy ilyen gyorsan történt. Ha sejtettük volna, hogy ez lehetséges, akkor bele sem vágtunk volna egy nyaralásba Spanyolországban.”

Fehérnemű nélkül

A héten – sokak, köztük a Momentum, tiltakozása ellenére – megtartották az érettségik első vizsganapjait. Ezekben a napokban számos külhoni magyar diák is visszaült az iskolapadba, hogy eddigi életének egyik legnagyobb megmérettetésén legyen túl.

Április 30-án a kormányzat tájékoztatójában még azt állította, hogy az érettségizők érvényes úti okmánnyal, diákigazolvánnyal, iskolai igazolással, az utazás célját tartalmazó nyilatkozattal vagy érettségi behívóval mindkét irányban átléphetik a román-magyar országhatárt, és mentesülnek a karantén alól.

Ehhez képes a Romániában élő de magyar középiskolában érettségiző diákok az érettségiről hazafelé, a román-magyar határon szembesültek azzal, hogy ha hazatérnek otthonukba, a román hatóságok azonnal 14 napos karanténba kényszerítik őket, így érettségi nélkül zárhatják az évet.

Ennek következtében ezek a diákok kiszolgáltatottan, az érettségi időpontok között Magyarország jogi határain belül ragadva, nem egy esetben váltóruha nélkül kénytelenek az érettségi időszakot végigcsinálni. Ezek a diákok elveszítik a lehetőségét nem csak annak, hogy az egyes érettségi időpontok között az otthonukban pihenhessenek, de a további tárgyakra való felkészüléshez szükséges tananyagaik nélkül, a szülői támogatás kényszerű mellőzésével kénytelenek életük egyik legnagyobb és legmeghatározóbb kihívásán teljesíteni.

Emiatt a Momentum három politikusa: Sebők Éva a párt Békés megyei elnöke, Berg Dániel a párt elnökségi tagja és Dukán András Ferenc oktatáspolitikus egy közös levélben fordulnak Szijjártó Péter külügyminiszterhez. Az alábbi kérdésekre várják a választ a miniszter úrtól:

  • Volt-e írásos megállapodás a romániai fél és a magyar szervek között ebben a kérdésben?
  • Amennyiben volt írásos megállapodás, és azt a román hatóságok felrúgták, történt-e az ügyben diplomáciai lépés? Ha nem volt írásos megállapodás, akkor mi alapján történt a kezdeti, téves információk megosztása hivatalosnak tűnő magyar felületeken, például az Oktatási Hivatal honlapján?
  • Milyen segítséget nyújt a magyar állam ezeknek a diákoknak ebben a nehéz időben?
  • Tervez a Külügyminisztérium rendkívüli egyeztetéseket kezdeményezni a román féllel az ügy feloldása, a magyar diákok érdekeinek képviselete végett?
  • Indul-e belső vizsgálat a Külügyminisztériumban, illetve az Oktatási Hivatalnál, hogy kinek, kiknek a hibájából jött létre ez a káosz, és milyen intézkedéseket kell megtenni annak érdekében, hogy ez a jövőben ne következhessen be?

Válási járvány követheti a karantént

A kínai adatokat elemezve arra a következtetésre jut a New Yorki Bloomberg, amely számos példát ismertet az összezártság lélektani következményeiről, hogy válási járvány követheti az összezárt családokat.

Vu asszony két hónapi karantén után válik

Ő okozott otthon minden bajt – állitja a feleség férjéről, akivel össze volt zárva egy kis lakásban a két gyerekkel a dél-kínai Kuangtung tartományban. Melyek a harmincas éveiben járó kínai nő fő kifogásai férje ellen? „A családi kasszát nem igazságosan osztottuk el. Abból kevesebb jutott nekem, a házi munkából és a gyerekek neveléséből viszont annál több ” – panaszkodik az asszony. Az asszonyt különösen azt viselte nehezen, hogy a férje megengedte: maradjanak fenn sokáig a gyerekek, akiktől azután ő nem tudott aludni!

„Megállapodtunk , hogy beadjuk a válópert. Most ügyvédet keresünk ”

– mondta a dühös nő a Bloomberg tudósítójának.

Kínában csak az év végén összegzik a válási adatokat, de a helyi média mindenütt arról számol be, hogy ugrásszerűen megnőtt a családon belüli erőszak és a válások száma a karantén idején.

Hszian, az ősi főváros például azt jelezte, hogy olyan sokan jelezték a válási szándékukat, hogy az már fennakadást okozott a hatóságoknál is. A dél-kínai Hunan tartományban az egyik város hatóságai azt nyilatkozták: „vizet inni sincsen időnk, mert olyan sok válási kérelem érkezik hozzánk!”

Sanghajban is megugrott a válások száma

25%-al növekedtek egy nagy ügyvédi irodának a válóperes ügyei Kína legnépesebb városában. Ahol a karantén idején csip-csup ügyekben kezdődött általában a veszekedés, amely azután a bezártság miatt oda vezetett, hogy a házas felek úgy döntöttek: nem tudnak tovább együtt élni! Kínában nagyon komoly egzisztenciális döntés a válás, mert a szétköltözés rendkívüli mértékben megterheli a pár pénztárcáját. Gyakran a nulláról kell újrakezdeni, mert a hiteleket továbbra is fizetni kell. A válás mindennek ellenére egyre népszerűbb Kínában – a koronavírus karanténtól függetlenül is. 2003-ban megkönnyítették a feltételeket: abban az évben 1,5 millió válás volt az 1,4 milliárd lakosú országban. 2018-ban már több mint 4,15 millió! 2020-ban ennél jóval többre számítanak, mert a karanténban a párok az egymás idegeire mentek a kis lakásokban.

Hongkongban a 2002-2003-as SARS vírus járvány 21 %-al növelte meg a válások számát.

A hatalom is tisztában van a probléma súlyosságával. A pekingi Global Times szerint a nemzetgyűlés olyan törvénymódosítást hoz majd, hogy a válást kérő pároknak egy hónapos várakozási vagy „lehiggadási” időszakon kell átesniük, és csak azután fordulhatnak ügyvédekhez.

Nemcsak a pár kapcsolatokat tette próbára a karantén

A korona vírus nagy támadása egybeesett a Hold újévvel Kínában, ahol ilyenkor a nagyvárosokban élő család felkeresi szűkebb pátriáját vidéken. Idén sokan ott is ragadtak, mert a karantén kihirdetése idején nem tudtak hazatérni. Li ügyvéd, Sanghaj egyik legnagyobb válóperes irodájának feje elmondta a Bloombergnek:

„a karanténban a nagy családok egyre jobban megutálták egymást. Ahogy telt az idő az összezártságban, úgy nőtt a gyűlölet a nagycsalád tagjai között „

– mesélte a tapasztalt ügyvéd.

Másutt?

Minthogy most New York lett a koronavírus járvány egyik gócpontja és karanténba kényszerült a dinamikus nagyváros is, fennáll a veszélye annak, hogy Kínához hasonlóan itt is megnövekszik a válások száma – írja a Bloomberg, mely maga is New Yorkban működik – karanténban.

Karanténban a kormány

Románia egész kormánya a jövőben egy bukaresti villából irányítja majd az országot – közölte Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök. Az ok: a kormányzó Liberális Párt egyik szenátora megkapta a koronavírust.

A liberális szenátor még a diagnózis megállapítása előtt részt vett több politikai egyeztetésen, és ott megfertőzhette a minisztereket is. Emiatt az egész kormány visszavonul, és távirányítással vezérli a politikai életet Romániában. Ahol egyébként kormányválság is nehezíti a helyzetet…

A politika helyett inkább a járvány és a pénzügyi válság érdekli a közvéleményt

Több mint 1,2 millió román állampolgár dolgozik vagy tanul Olaszországban, ahol az egész országot lezárták a járvány miatt. A hazatérő román állampolgárokat karanténba csukják, de ez sokszor nem megy rendőri segédlet nélkül.

Közben Románia négy Magyarországgal közös  határátkelő helyet zárt le a koronavírus járványra hivatkozva.

A karanténban a kormánynak nemcsak a járvánnyal kell foglalkoznia hanem a nemzetközi pénzügyi válsággal is hiszen annak hatása rendkívül kedvezőtlen lehet Románia számára.

Készülünk a vírusra

Minden magyar kórház felkészült a koronavírusos betegek fogadására. Még nincs beteg, de nem zárható ki a felbukkanás. Németországban már bizonyítottan helyi fertőzés történt. Sok a fenntartás a kínai adatokkal szemben.

A hazai kórházak felkészültek a koronavírusos betegek fogadására  – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós. Az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A fertőzés

Európában még csak elszórtan jelent meg,

a jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két ízben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget. A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar járványügyi rendszer rendkívüli tradíciókkal rendelkezik,  már több ízben bizonyította hatékonyságát és felkészültségét.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta:

Magyarországon új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás.

Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az NNK és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározottak alapján kialakították az eljárásrendet. Eszerint ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe. Ennek keretében információkat gyűjtenek az esetlegesen szükségessé váló intézkedések megtételéhez. Közölte: gyanúsnak számítanak az olyan, még kivizsgálatlan esetek, amelyeknél felmerül a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés.

Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat fogalmaztak meg. Fontos a gyakori, rendszeres kézmosás, a köhögés, a tüsszentés szabályainak betartása. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is – mondta a tisztifőorvos. A Kínából érkező csomagok, élelmiszerek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszer-kezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.

Magyarország az influenzaszezon közepén van, miként Kína is, ezért továbbra is javasolják az influenza elleni védőoltást. Kifejezetten

a koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összevetve –

jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája.

A halálesetek főleg olyan idős emberek körében fordultak elő, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben.

A megbetegedés gyermekeknél nem jellemző.

Kitért arra is, hogy ez a vírus „nem nagyon” terjed emberről emberre, a mértéke meg sem közelíti az influenzáét. Mivel a betegség lappangási ideje maximum tizennégy nap, a főorvos azt javasolja, hogy aki tizennégy napon belül érkezett a járványos területről – a közép-kínai tartományokból – és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz.

A hivatalos szervekkel ellentétben

két magyarországi cég már elrendelt intézkedéseket: a Samsung gödi gyára és a Nokia itteni érdekeltsége.

Előbbi karantént vezetett és fokozott egészségügyi ellenőrzést be Kínából visszatért alkalmazottai számára. A másik vállalat ennél enyhébb rendelkezéssel egy hetes otthoni munkára utasította Kínában járt munkatársait.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a koronavírus nemzetközi veszélyességét. Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig

Kínában már legalább 106 halálos áldozata van,

a fertőzöttek száma 4535, világszerte számos országban azonban több ezer. A koronavírus terjedését az amerikai Johns Hopkins Egyetem által készített térképen lehet nyomon követni.

Nem Kínában, hanem helyben, Bajoroszág tartományban okozhatta a megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél. A 33 éves

német férfi megbetegedése lehet az első, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre. 

Eddig rendre olyan embereknél mutatták ki a fertőzést, akik Kínában tartózkodnak vagy a közelmúltban jártak az ázsiai országban. A bajorországi beteg egy autóipari cég munkatársa, egy kínai kolléganője fertőzhette meg, aki a múlt héten részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában. A sanghaji nő szervezetében hazatérése után mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében.

További húsz amerikai repülőtérre terjesztették ki a Kínából érkező utasok egészségügyi vizsgálatát

– jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). Nemcsak megnövelik az érintett repülőtereken dolgozó egészségügyi szakemberek létszámát, hanem bővítik a karanténhoz szükséges helyiségek számát is. Korábban csak azon az öt repülőtéren volt egészségügyi ellenőrzés, ahová kifejezetten a közép-kínai Hupej tartományból érkeztek utasok. E tartomány fővárosa Vuhan, ahonnan a koronavírusos megbetegedések terjedni kezdtek. Az elkövetkező napokban már minden olyan amerikai légikikötőben megkezdik az ellenőrzést, ahová Kína bármelyik részéről érkeznek járatok.

A CDC módosította korábbi közleményét, és hétfőn este már arról számolt be, hogy

az Egyesült Államok 26 tagállamában 110 embert vizsgálnak

koronavírusos fertőzés gyanújával. A korábbi információk szerint 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgáltak. Eddig öt esetben diagnosztizálták a betegséget.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok allergiás és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézetének vezetője arra panaszkodott, hogy a kínai hatóságoktól és szakemberektől még mindig nem eléggé gyorsan és nem közvetlenül jutnak el az információk az amerikai hatóságokhoz és járványügyi szervekhez. Fauci azonban megjegyezte: Kína ma sokkal átláthatóbban és gyorsabban cselekszik, mint 2003-ban, a SARS-vírus okozta járvány kitörésekor.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság helyettes vezetője szerint Kína képes kézben tartani a járvány terjedését. Csiao Ja-huj kedden arról tájékoztatott, hogy a vírus által leginkább érintett, és a múlt hét vége óta lezárt Hupej tartományba mintegy hatezer fős orvosi személyzetet delegálnak az ország más részeiről. Csiao azonban hozzátette: az eszközhiány – egyebek mellett védőöltözeteké – miatt a segítségként odaküldött személyzetnek csupán egy részét tudták egyelőre bevonni a betegek ellátásába.

A kínai járványügyi központ legutóbbi jelentése szerint a vírus súlyosan fertőző,

egy vírushordozó a fertőző szakaszban két-három további embert fertőzhet meg.

A szakértők szerint azonban – az egészségügyi bizottság korábbi közlésével ellentétben –

egyelőre nincs számottevő bizonyíték, hogy a vírus már a lappangási idő alatt fertőzne.

A járványügyi központ az eddig ismert esetek alapján megállapította, hogy a kór

a betegek 16,8 százalékánál vezet súlyos tüdőgyulladáshoz, a halálozási arányt pedig kevesebb, mint 3 százalékra becsülték.

Kínában a fertőzöttek száma hétfő estig elérte a 4535-öt, míg a halálos áldozatok száma 106-ra nőtt. A fertőzés ugyan a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik, ahol hétfő estig összesen 2714 esetet tartottak nyilván, míg a jelenleg második legsúlyosabban érintett dél-kínai Kuangtung tartományban mindössze 188 beteget diagnosztizáltak ugyaneddig.

Hupej tartomány nagy részét a múlt hét vége óta határozatlan időre lezárták annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését, ám aggodalomra ad okot, hogy az első esetek jelentése és a tartomány székhelye, Vuhan lezárása között eltelt 24 napban a 11 milliós város lakosságának majdnem fele hagyta el a várost, és utazott elsősorban a szomszédos tartományokba, illetve kisebb létszámban külföldre.

Nem csak az amerikaiak panaszkodnak a kínai adatszolgáltatásra, hanem általános a fenntartás azok pontosságával szemben is. A Hongkongi Egyetem (HKU) tudósai a vírus terjedésének gyorsulására figyelmeztetnek. „Fel kell készülnünk arra, hogy ez a különös járvány világjárvány lesz” – jelentette ki Gabriel Leung, a HKU kutatócsoportjának vezetője.

Szerintük

a tünetekkel járó, bizonyítható esetek száma szombaton, a holdújév napján 25-26 ezer lehetett.

Ezt elméleti görbékre hivatkozva közölte a tudós. A tünetek nélküli, a lappangás stádiumában lévő megbetegedések száma szombaton megközelíthette a 40 ezret. Leung hozzátette, hogy a fertőzések száma hatnaponta megduplázódhat, várhatóan áprilisban és májusban éri el a csúcspontot azokon a területeken, ahol a járvány már megjelent.

Több mint 44 ezer vírus fertőzött Vuhanban

Drámai a helyzet a karanténba zárt nagyvárosban, ahol a miniszterelnök próbál meg rendet teremteni. Li Kocsiang azt követően érkezett Vuhanba, hogy kiderült: a helyi vezetők sokáig igyekeztek titkolni a korona vírus járványt.

Ezalatt az idő alatt több mint 4 millió ember elmenekült a nagyvárosból! Ez óriási fenyegetést jelent egész Kínának, mert az egészségügyi miniszter jelezte: a korona vírus a lappangás időszakában is fertőz! Már Pekingben és Sanghajban is jeleztek vírus fertőzést …

A polgármester felajánlotta lemondását

A 11 milliós nagyváros polgármestere a pekingi televízióban önkritikát gyakorolt, és felajánlotta a lemondását. A valóságban valószínűleg az történt, hogy Li Kocsiang leváltotta a polgármestert, aki a járvány kezdeti időszakában börtönbe csukatta azokat, akik híreket terjesztettek a korona vírussal kapcsolatban!

Hongkong nem engedi be Hupej tartomány polgárait

Vuhan Hupej tartomány fővárosa. Minthogy innen indult a fertőzés, ezért senki nem engednek be Hongkongba! Kínában most kezdődött a Holdújév, ilyenkor szinte mindenki útrakel, hogy szűkebb pátriáját felkeresse. Most ezt az utazási lázat is drasztikusan korlátozzák, mert a halálos áldozatok száma immár 106-ra nőtt! Ez a hivatalos szám, de a valóság minden bizonnyal sokkal rosszabb.

Ázsia a leginkább fenyegetett, de Európában és Észak Amerikában is jeleztek korona vírus fertőzést

Vuhanba katona orvosokat vezényeltek, maga Li Kocsiang miniszterelnök is védő öltözetben is maszkban érkezett a nagyvárosba. A kínai repülőtereken mindenütt szűrővizsgálatokat tartanak miközben Vuhan nem indít és nem fogad repülőgépeket.

Külföldön is mind több repülőtéren rendeltek el szűrővizsgálatokat a Kínából érkezett utasok számára. A Hold újévkor útrakelő óriási tömeg nehezíti a szűrést. Amelynek hatása amúgy is kétséges hiszen olyan beteg is megfertőzhet másokat, aki egyetlen tünetét sem mutatja a korona vírusnak …

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!