Kezdőlap Címkék Kabul

Címke: kabul

Afganisztán: a vérontásnak még közel sincs vége

Legkevesebb 60 ember – köztük 13 amerikai katona – halt meg amikor öngyilkos merénylők felrobbantották magukat a repülőtéren illetve egy szálloda előtt Kabulban.

A terrorakcióért az Iszlám állam Afganisztánban működő frakciója vállalta a felelősséget. Ők fanatikusabbak mint a tálibok, akik valamiféle megegyezésre törekszenek az amerikaikkal. A merénylet épp ezt a kísérletet akarta meghiúsítani. A CIA főnöke nemrég Kabulban tárgyalt Abdul Ghani Baradarral, akit a tálibok vezérének tekintenek.

Kompromisszum a tálibokkal?

Kabuli hírek szerint a tálibok olyan Kormányzó Tanácsot akartak összehozni, amelybe a régi rendszer tekintélyes emberei is helyet kapnak. Például Hamid Karzai egykori köztársasági elnök , aki az amerikaiak támogatásával vált Afganisztán urává vagy Abdullah Abdullah, aki korábban miniszterelnök is volt. Hasonló tisztséget töltött be Gulbuddin Hikmatjar is, aki szintén a Kormányzó Tanács tagja lenne. Közben kiderült, hogy Karzai és Abdullah háziőrizetben van. Ettől még részt vállalhatnának a Kormányzó Tanácsban, de kérdés, hogy milyen szerepük lenne.

Ezerszámra áradnak be az iszlamista terroristák Afganisztánba

A hírszerző szolgálatok arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a világ elsősorban az afgán menekültekkel foglalkozik, aközben tódulnak be a dzsihád harcosok Afganisztánba. Érkeznek Irakból és Szíriából – ők alkotják a bombamerényleteket elkövető Iszlám állam frakció magját , de jönnek Észak Afrikából, az egykori Szovjetunió muzulmán államaiból és Kína nyugati határtartományából, a Hszincsiang-Ujgur autonóm tartományból. Pekinget az nyugtalanítja, hogy a közös határon érkezik e iszlamista terrorista brigád Kínába.

Tiencsinben júliusban a kínai külügyminiszter találkozott a tálib vezetőkkel, akik állítólag letették a nagyesküt: nem indítanak dzsihádot Kína nyugati határtartományában. Csakhogy a náluk is fanatikusabb Iszlám Állam megteheti ezt. Az Iszlám Állam frakció, mely a bombamerényleteket elkövette Kabulban, azzal vádolja a tálibokat, hogy Amerika után Kínával paktáltak le.

Az IS hivatalos Amaq hírügynöksége a Telegram csatornáján közölte, hogy egy Abdul Rahman al-Logari nevű harcosuk hajtotta végre a robbantást és halt „mártírhalált a Kabuli repülőtér közelében”. A név arra utal, hogy legalább 13 amerikai katona és több mint 60 civil gyilkosa afgán volt.

Vasárnap az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan kijelentette, hogy „akut” és „tartós” fenyegetés várható az afganisztáni fővárosban az ISKP-tól.

A figyelmeztetést, amely egy olyan csoportra összpontosította a figyelmet, amely eddig kevés figyelmet keltett, a héten visszhangozták a brit és a nyugat-európai tisztviselők.

Sokakat aggasztott az ISKP-hez kapcsolódó támadások fokozódása az elmúlt hónapokban.

„Az ISKP pályája a 2019-es és 2020 első felének nehéz időszaka utáni újjáéledés volt… de a tálib hatalomátvétel óta hirtelen elhallgattak, és ennek egyik lehetséges oka az volt, hogy a csoport új kampányra készül.” – mondta Charlie Winter, a Londoni Egyetem Nemzetközi Radikalizálódási Központjának (ICSR) vezető kutatója.

A repülőtér tömegei, repülőgépei és infrastruktúrája nyilvánvaló helyszínt biztosít az IS-nek ismert tömegtámadásoknak. Winter szerint a helyzet Afganisztánban is „tökéletes célpontoknak”: az amerikai hadsereg, az afgánok, akik segítették a nyugati erőket, és ezért együttműködőnek tekintik őket, valamint

a tálibok, amelyeket az ISKP „hitehagyottaknak” tekint.

Az ISKP valószínűleg „nagy győzelemnek” fogja tekinteni a repülőtér elleni támadást – mondta Tore Hamming, az ISSR szakértője is az ICSR -ben.

„Több dolgot is elérnek: jelzést adnak arról, hogy továbbra is számítani kell az erővel, és kihívják a tálibok állami projektjét, kiemelve, hogy a csoport nem tudja biztosítani Kabult.”

Az ISKP alig hat évvel ezelőtt alakult, miután az IS képviselői útnak indultak Pakisztán délnyugati részébe, hogy találkozzanak az elégedetlen tálib parancsnokokkal és más szélsőségesekkel, akik a régió dzsihadista mozgalmában marginalizálódtak.

youtube.com

Az elmúlt hónapokban az ISKP halálos műveletek sorozatát hajtotta végre. Védjegye, hogy  brutalitásuk minden egyéb csoportét felülmúlja.  Ráadásul a korábbiaknál szélesebb célpontokat céloztak meg: síita muszlimokat, újságírókat és külföldieket, valamint a polgári infrastruktúrát és a katonai személyzetet. (Egyes szakértők szerint vannak közvetett bizonyítékok arra, hogy az ISKP valamilyen kapcsolatban áll a pakisztáni katonai hírszerző szolgálatokkal.)

A függetlenségre oly büszke afgánok számára ez súlyos vád, amely alaposan megnehezítheti a tálibok dolgát. Azzal viszont a tálib vezetők tisztában vannak, hogy működőképessé a 39 milliós Afganisztán csakis úgy válhat, ha talál valamilyen modus vivendit a külvilággal. Peking máris bejelentkezett: hajlandó részt vállalni Afganisztán újjáépítésében.

Több mint negyven éves háborúskodás után ez nem kis feladatnak ígérkezik.

A zöld politikus, Marquardt megszervezi saját kabuli charterjáratait

0

A zöld politikus, Erik Marquardt vezette kezdeményezés ki akarja menteni az embereket Afganisztánból. Az első evakuációs járatot már előkészítik. Katonai szakértők magas kockázatú projektről beszélnek.

A Földközi-tengeren való mentésében részt vevő aktivisták adományokból finanszírozott charterjáratokat terveznek, hogy evakuálják az embereket Kabulból. A Polgári Flotta Támogató Egyesület, amelynek élén a 33 éves zöld politikus, Erik Marquardt állítja,

„béreltünk egy gépet, amellyel Kabulba repülünk”.

Az új kabulluftbruecke.de weboldal szó szerint ezt mondja : „A formalitásokat tisztázták, most a megvalósításról van szó.” A tervezett charterrepülés időpontjáról vagy a repülőgép méretéről nem közöltek részleteket.

Marquardt a Zöld Ifjúság szóvivője volt. A 2019 -es európai választások óta a Zöldek / EFA képviselőcsoport tagjaként az Európai Parlament tagja. Elnöke a berlini Civilfleet-Support egyesületnek, amely adományokból bérelt mentőhajókat polgári tengeri mentésre a Földközi-tengeren. A kabuli mentőakció charterjáratainak az egyesület által most bejelentett kezdeményezését állítólag mintegy 100 kezdeményezés és csoport támogatja, amint azt az adományozási felhívás alatt szereplő lista is mutatja.

A német kormány eddig A400M katonai szállító repülőgépeket használt a sebezhető emberek evakuálására, miután az iszlamista tálibok hatalomra kerültek. A küldetésüket veszélyesnek tartják. A Bundeswehr repülőgépek speciális megközelítési manővereket gyakorolnak annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb az irányított fegyverek hatótávolságába kerüljenek, és olyan védelmi eszközökkel vannak felszerelve, amelyekkel a polgári repülőgép nem rendelkezik. Azt még látni kell, hogy a polgári charterrepülőgépet egyáltalán engedik e leszállni.

Katonai szakértők magas kockázatú projektről beszélnek. Jelenleg az Egyesült Államok gyakorlatilag továbbra is ellenőrzi a kabuli repülőtér katonai részének megközelítését és használatát. Csak az elmúlt hétfőn 152 felszállás és leszállás történt.

Amerikai adatok szerint egy nap alatt összesen 21.600 embert mentettek ki Kabulból. Egyedül az Egyesült Államok mintegy 12.700 embert szállított 32 darab C-17-es szállító repülőgépével és öt járatával a kisebb Hercules C-130-mal. Más országokból 57 járat is érkezett 8900 utassal.

A bennfentesektől azt hallják, hogy állítólag tárgyalások folynak az USA és a tálibok között arról, hogy a kabuli repülőtérnek az Egyesült Államok kért augusztus 31-i kivonulása után is folytatnia kell a polgári működést, esetleg az Egyesült Nemzetek védelme alatt.
Ahogy az Airlift honlapján is elhangzott, minél több embert ki kell megmenteni Kabulból.

„A kormánynak támogatásra van szüksége a mentésben, mert rettenetesen fogy az időnk.”

Az egyesület állítólag „listákat tartalmaz azokról az emberekről, akiket ki kell menteni, és több száz emberrel állnak kapcsolatban”.

Szó szerint:

„Látjuk, hogy több lehetőség van a repülőtér hozzáférésének biztonságosabbá tételére, és azt várjuk, hogy ezeket a lehetőségeket a következő napokban is használni lehessen.”

A lehető legtöbb repülőgépet adományokból szervezik meg.
Saját információi szerint a charterjáratok kezdeményezése szorosan együttműködik a helyzetközponttal és az operatív parancsnoksággal. „A német bürokrácia folyamatai azonban számos területen nélkülözik a rugalmasságot, amire pedig leginkább szükség lenne.” – áll a kampány honlapján.

A zöld politikus és a Polgári Flotta Támogató Egyesület elnöke a Twitteren közzétett videóban arról beszél, hogy a kabuli charterrepülésre „a szövetségi kormánnyal egyeztetve” kerül sor. Nem közölték előre, mert előzetesen biztosítani kell, hogy a charter biztonsággal használható legyen. „A lehető legsűrűbben szeretnénk Kabulba repülni” – áll a videóüzenetben, amely az adományok iránti felhíváshoz kapcsolódik.

A Bundeswehr parancsnoksága azt közölte, hogy nincs ismert megbeszélés a Kabulba tartó charterjáratok konkrét terveiről.

Egy Duhában folytatott megbeszélésen a tálibok arról tájékoztatták Németországot, hogy a legális okmányokkal rendelkező afgánok az evakuáció utolsó napját követően is utazhatnak majd a kereskedelmi járatokon.

Nagy kérdés azonban mennyire lehet hinni a tálib ígéreteknek.

Leáldozóban Orbán csillaga?

A New York Times közép-kelet-európai irodájának vezetője, aki arra mutat rá, hogy a populista vezetők népszerűsége azért csökkent, mert nem jeleskedtek a járvány és válság kezelésben. Szerinte leáldozóban Orbán csillaga.

A New York Times Orbán Viktoron kivül a lengyel Kaczynskit és a szlovén Janzat említi, de nyugodtan ide sorolhatná a cseh és a bolgár vezetőket is, akiket korrupciós ügyek miatt vizsgálnak az EU-ban és az USA-ban.

Alkalmazhatják a Magnyitszkij törvény Orbán Viktor környezete ellen is.

Az Egyesült Államok úgy próbálja gyengíteni az autokrata vezetést Moszkvában és Minszkben, hogy fekete listára helyezett sok olyan oligarchát, aki kulcspozícióban van Oroszországban és Fehéroroszországban.

Mészáros Lőrinc USA fekete listán?

Ez mindenképp nagy csapást mérne Orbán Viktorra. Egyrészt, mert csökkentené pénzügyi mozgásterét, másrészt pedig ország-világ előtt kiderülne, hogy benne van Washington célkeresztjében.

Orbán ennek elhárítására több lépést is tett a közelmúltban. Mindegyik azt célozza, hogy megnyerje a Biden adminisztráció jóindulatát vagy legalábbis is csökkentse a nyomást a nemzeti együttműködés rendszerére a döntő fontosságú jövő évi választások előtt.

Újra előkerült az F18-as amerikai vadászgépek vásárlása, amely egyszer már válóokot jelentett Orbán és Washington kapcsolatában.

Korom tábornok, a honvédség parancsnoka nem látta indokoltnak a beszerzést, és ebben minden bizonnyal igaza volt. Mégiscsak mennie kellett, mert politikai szempontból nagyon fontos Orbán Viktornak, hogy amerikai fegyver vásárlással bizonyítsa lojalitását Washington irányában.

A magyar miniszterelnök ezenkívül vállalta azt is, hogy magyar katonák visszamennek Kabulba, hogy török és pakisztáni katonákkal együtt megkíséreljék a rendfenntartást az afgán főváros repülőterén az amerikai katonák távozása után. Ez is jó pont Washingtonban.

Orbán nem tud veszíteni

Ha elvesztené a választást, akkor a magyar miniszterelnök nagy valószínűség szerint úgy reagálna mint Donald Trump. Aki a hadsereget is be akarta vetni hatalmának megőrzésére. Szerencsére valamennyi haderőnem parancsnoka közölte közös nyilatkozatban, hogy az alkotmány alapján cselekszik vagyis a megválasztott elnök oldalán áll. Az alkotmány egyébként kizárja a hadsereg alkalmazását belföldi célra.

Orbán Viktor állítólag azt fontolgatja, hogy a magyar hadsereg egyes alakulatait kiképzi rendfenntartó célokra.

Korom tábornoknak állítólag azért is kellett mennie, mert ezt sem helyeselte.

Lehet-e puccs egy EU és NATO tagállamban? Régen Görögországban volt ilyen, de ennek valószínűsége a huszonegyedik században kisebb. Ennek ellenére Washingtonban végig kell gondolni ezt az alternatívát is, mert Orbán Viktor foggal körömmel ragaszkodik a hatalomhoz.

A nép szavazata önmagában kevés ahhoz, hogy Orbán szó nélkül távozzon.

Ehhez nagy valószínűség szerint szükség lesz a nagyhatalmak diszkrét, de határozott figyelmeztetésére is.

Napóleon császár Elba szigetéről rövidesen visszatért …

120 perc – 2018. január 29. 8:00

0

Terrortámadás Kabulban

Legalább öt ember meghalt és sokan megsebesültek az  Afganisztán egyik legfontosabb katonai akadémiájához közel végrehajtott öngyilkos merényletben. A támadó robbanómellényt viselt. Hírek szerint a támadás óta is hallani robbanásokat.

Alulmaradt a fideszes polgármester

A független Tóth Sándort választották a hajdú-bihari Álmosd polgármesterévé vasárnap; hét jelölt közül  az érvényes 885 szavazatból 342-őt szerzett, az eddigi fideszes polgármesterre csak 22-en ikszeltek. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester, Köteles tisztsége méltatlanság miatt 2017. október 12-i hatállyal jogerősen megszűnt.

Ez történt a hétvégén a rendőrség közlése szerint

Három halálos kimenetelű közlekedési baleset történ a hétvégén Magyarországon, 39-en súlyosan, 74-en könnyebben megsérültek. A rendőrök 36 jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron; és a katonákkal együtt 56 főt megakadályoztak az ország területére történő belépésben a magyar-szerb határon.

GKI: Gyorsul a növekedés

A magyar gazdaság idén várhatóan a 2017. évihez hasonló, 4% közeli ütemben bővül, ez a régióban a közepesek közé tartozik. A beruházások tavalyi 20%-os növekedése idén kb. a felére lassul, a fogyasztás 4% feletti emelkedése 2018-ban lényegében fennmarad. Emelkednek a beérkező EU-transzferek.

Bruno Mars tarolt a Garmmyn

Mind a hat jelölését díjra váltotta Bruno Mars. A rapper Kendrick Lamar is hat Grammyt kapott. Ugyanakkor a legtöbb jelöléssel rendelkező Jay-Z viszont üres kézzel távozott.

 

120 perc – 2018. január 21. 18:00

0

Németország: Rábólintottak a koalíciós tárgyalások megkezdésére

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével folytatandó hivatalos koalíciós tárgyalás elkezdése mellett döntött Bonnban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) rendkívüli kongresszusa, a 642 küldött közül 362 a tárgyalás megkezdésére, 279 pedig ellene szavazott, 1 küldött tartózkodott. Az SPD és a CDU/CSU várhatóan kedden kezdi el a tárgyalásokat, amelyek nagyjából két hétig tarthatnak. Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet. (MTI)

Több volt a halálos áldozat Kabulban

Az előzetesnél magasabb volt a halálos áldozatok száma a kabuli Intercontinental szálloda elleni terrortámadásnak. Legfrissebb jelentések szerint 14 külföldit öltek meg a terroristák. A fegyveresek egyébként kifejezetten külföldiekre vadásztak: üvöltözve kérdezték, hogy ki külföldi. A halálos áldozatok között 9 ukrán, s egy-egy német, görög és kazah állampolgár volt, kettőt még nem azonosítottak. Magyar közlés szerint magyar áldozat nem volt köztük. (BBC-FüHü)

Szegeden a pályaudvar is határsávba esik

„Nem tudni pontosan, hogy a Stop Soros törvénycsomagnak milyen hatása lesz a szegediek életére, azonban az, hogy a határsáv gondolata és emberek kitiltása saját szülővárosukból felmerülhet, önmagában felháborító” – hangoztatta a szegedi pályaudvarnál tartott sajtótájékoztatón Mihálik Edvin, a Momentum szegedi országgyűlési képviselőjelöltje.  A szegedi pályaudvar a szerb határtól nagyjából 7 és fél kilométerre található, az és Szeged területének egy jelentős része beleesik abba a kormány által kijelölt 8 kilométeres sávba, melyből a Stop Soros törvénycsomag értelmében a kormány kitilthatja a civileket támogató állampolgárokat. (FüHÜ)

LMP: Kockázatos Paks II. felépítése

Joggal aggódnak a magyarok a paksi beruházás biztonsági kockázatai miatt – állítja az LMP elnökségi tagja. Ferenczi István egy földtani elemzésre hivatkozva azt mondta: kérdéses, hogy biztonságosan felépíthető-e az atomerőmű. A telephely vizsgálata során ugyanis kiderült, hogy vannak földrengésveszélyre utaló nyomok. A politikus elavultnak nevezte a telephely engedélyezéséhez szükséges vizsgálatokat. (HÍR TV)

 

 

120 perc – 2018. január 21. 08:00

0

A kormány listáz és Sorost név szerint fenyegeti

A magyar kormánynak, hatóságoknak van listája azokról a szervezetekről, amelyek az illegális bevándorlást propagálják, jó dologként állítják be, ráadásul jogi segítséget nyújtanak ahhoz –mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnap Újság című műsorának adott interjúban.  Közölte: a Stop Soros törvénycsomag parlamenti elfogadása után senkit nem fog meglepetésként érni, ha Soros Györggyel szemben az elsők között vezetik be a távoltartási végzést, ha nem hagyja abba a bevándorlás finanszírozását. Hozzátette: az illegális bevándorlást finanszírozók segítőit is távol tartják Magyarországtól. „Ha Soros György pénzügyi tevékenysége veszélyt jelent, akkor azoké is, akik az ő pénzét erre a célra itt Magyarországon szétosztják” – szögezte le. (MTI)

Időközi önkormányzati választásokat tartanak ma

Három településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást: Szentlőrinckátán és Gerényesen polgármestert, Nemeskisfaludban településvezetőt és képviselő-testületet is választanak. Mindhárom helyen lemondott a korábbi első számú vezető, illetve az utóbbiban feloszlatta magát a képviselőtestület. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.  (FüHü

Halálos áldozatok a kabuli szálloda-ostromban

Az afgán biztonsági erők közlése szerint Kabulban nyolc óra után végetért a szállodai ostrom, habár a BBC helyi tudósítója szerint még mindig hallatszanak lövések. Legalább öt civil halálos – egyikül külföldi – és hat sebesült áldozata van az afgán főváros legelőkelőbb szállodájába végrehajtott terrorakciónak. Három támadót lelőttek. Több mint 150 szállodai vendéget kimenekítetek. Pár napja a kabuli amerikai nagykövetség figyelmeztetést adott ki, hoyg szállodákat érhet támadás. Egyelőre senki nem vállalta a merényletet. (BBC)

Trump is részvételre buzdította a nőket

Donald Trump elnökségének első évfordulójára időzítve ismét az utcákra vonultak a nők Amerikai-szerte. Miközben New Yorktól Kaliforniáig masíroztak az országban egyenlő jogokat követelve a nők, az elnök – vélhetően ironikusan – részvételre buzdította őket, megünnepelenedő „azokat a történelmi mérföldköveket, amelyeket levertek az elmúlt 12 hónapban. 18 éve a legalacsonyabb szintre süllyedt a női munkanélküliség”. (CNN)

Észak-koreai küldöttség Dél-Koreában

Észak-korai zenei és művészeti területen dolgozó hivatalnokokból álló küldöttség érkezett Szöulba, a február 9-25. közötti téli olimpiai részvételről tartandó tárgyalásokra. A delegáció azonnal továbbutazott Ganwon tartományba, az olimpia helyszínére. Phenjan egyben tudatta, hogy a héten sporthivatalnokok egy csoportja is Dél-Koreában tesz majd látogatást. Tegnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is rábólintott Észak-Korea olimpiai részvételére. 22 északi olimpikon indul a téli játékokon – egy zászló alatt fognak vonulni a déli csapattal. (BBC)

120 perc – 2018. január 20. 20:00

0

Közmunkások törik a diót a milliárdosnak

Közmunkások törik a diót magáncégeknek több szabolcsi településen. Az önkormányzat rendeli ki őket a munkára, amiért viszont nem rendes fizetést, csak közmunkabért kapnak. A Hír TV oknyomozó műsora, a Célpont a települések közmunkásaitól úgy tudja: a jánkmajtisi Tranzit-Dió Kft.-hez járt a legtöbb önkormányzat diót számlázni. A Tranzit cégcsoport a leggazdagabb debreceniként számon tartott Szabó Miklós tulajdona, aki Magyarország 26. leggazdagabb embere, 42 milliárdos vagyonnal. Főleg élelmiszeriparban érdekelt, így baráti kapcsolatot ápol Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel, de Orbán Viktor kormányfő társaságában is megfordult. A Tranzit-Dió Kft.-t a fia: Szabó Péter viszi, ám ő azt állította, fogalma sem volt, hogy közmunkások gazdagítják őt és családját. (Hír TV)

 

Trump nem tárgyal bevándorlási ügyekről, amíg…

Donald Trump nem tárgyal bevándorlásról,  amíg nem nyithatnak ki a kormányhivatalok – közölte az amerikai elnök szóvivője. Sarah Sanders közleményében ismét a demokratákat okolta amiatt, hogy a törvényhzás nem szavazta meg szombat hajnali határidőig a kormányzati hivatalok és ügynökségek munkájának finanszírozását biztosító törvényt. Éjfélkor –  Trump elnökségének első évfordulóján – máris elkezdődött a kormányhivatalok és intézmények fokozatos bezárása. (Reuters)

Fegyveres támadás Kabulban

Fegyveresek intéztek támadást az afgán főváros Interkontinentl szállodájában. Jelentések szerint legalább négy fegyveres nyitott tüzet a szállodában. Egyelőre az áldozatok száma nem ismert. Hírek szerint a terroristák között robbanómellényt viselő öngyilkos merénylők is vannak. A kabuli Intercontinental az ország első luxusszállója, s már korábban is érték támadások. (BBC)

Öngyilkos merénylet Kabulban az amerikai követség közelében

0

A robbantásban legalább öten életüket vesztették és kilencen megsebesültek. A célpont egy magánbank fiókja volt.

Basír Mudzsáhid kabuli rendőrségi szóvivő szerint a támadó célpontja a magánkézben lévő Kabul Bank egyik fiókja volt, amelytől mintegy 500 méterre található az amerikai nagykövetség.

Az afgán Tolo tévé szerint a merénylő a Maszúd téren robbantotta fel magát, Kabul központjának északi részén.

A bankok előtt mostanság hosszú sorok kígyóznak, mert a muszlimok készülnek a hétvégi áldozati ünnepre, az íd al-adhára.

A területet biztonsági elővigyázatosságból lezárták, a helyszínre több rendőr- és mentőautó érkezett.

Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de korábban a tálibok hajtottak végre merényleteket pénzintézetek ellen.

Pénteken az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrortámadást követett el egy kabuli mecsetben, amelyben több mint 40 ember vesztette életét és legalább 100-an megsebesültek.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK